Het Nieuwe Werken bij SNS REAAL: Effecten van Het Nieuwe Werken op CO2 footprint

Door Wilfred Verkaaik van SNS REAAL - 21 juli 2010
2 Reacties

Verlaagt Het Nieuwe Werken de CO2-uitstoot? Hoewel verlaging van de CO2-uitstoot geen hoofddoel is van Het Nieuwe Werken bij SNS REAAL, draagt Het Nieuwe Werken daar wel aan bij. Sterker nog, Het Nieuwe Werken is een uitgelezen kans om maatregelen door te voeren die onze CO2-footprint verkleinen.

Afgelopen jaar heeft SNS REAAL voor het eerst meegedaan aan de jaarlijkse Nationale CO2 Benchmark. Wat bleek: de totale uitstoot van SNS REAAL is 2.222 kg per fte, oftewel 54% lager dan het gemiddelde in de benchmark. Maar: in vergelijking met de best practice kunnen we nog tot 47% meer reduceren. Reden genoeg om te kijken wat Het Nieuwe Werken hieraan kan bijdragen.

Eerst wat feiten over SNS REAAL uit de CO2 benchmark:

Energie

SNS REAAL verbruikt op een deel van haar locaties groene stroom, hierdoor is uitstoot voor de categorie elektriciteit relatief laag. Desondanks zijn de volgende maatregelen nog denkbaar om het verbruik verder te verlagen:

  • Optimalisatie (klimaat) installaties;
  • Toepassen energiezuinige verlichtingsoplossingen;
  • Efficiënter ruimtegebruik.

Papier

Binnen SNS REAAL worden voor papier twee stromen onderscheiden. De eerste stroom bestaat uit print- en kopieerpapier. De tweede stroom bestaat uit drukwerk, enveloppen, brochures etc. De volgende maatregelen zijn nog mogelijk om het verbruik te verlagen:

  • Dubbelzijdig printen en kopiëren;
  • Verder doorvoeren digitalisering.

Vervoer

SNS REAAL scoort gemiddeld behoorlijk beter dan het gemiddelde in de benchmark. De CO2 uitstoot ligt 63% onder de benchmark 2008. De volgende maatregelen zijn hiervoor nog denkbaar:

  • Stimuleren van openbaar vervoer of andere vervoersmiddelen (mobiliteit);
  • Thuiswerken en videoconferencing stimuleren.

Afval

Op het gebied van afval is voor SNS REAAL nog veel voordeel te behalen. Het besparingspotentieel ligt rond de 85% ten opzichte van de best practice. De belangrijkste maatregel om de uitstoot van afval te beperken is het gescheiden inzamelen van kantoorafval.

 

Het Nieuwe Werken bij SNS REAAL zou veel van genoemde verbeterpunten kunnen realiseren. Is dat ook zo?

Wat blijkt: Ja, dat kan. Afgelopen jaar bleek door pilots in Alkmaar en Utrecht al een grote winst gemaakt wat zeker een positief effect zal hebben op onze CO2-footprint. Zo zijn, op basis van de uitgevoerd 1-meting, al de volgende winstpunten genoteerd:

  • Efficiënter gebruik van energievoorzieningen dankzij een doorgevoerde werkplek ratio van 0,6 in de eindsituatie ten opzichte van de huidige 1;
  • We hebben onze multifunctionals standaard op dubbelzijdig printen gezet en tegelijkertijd zoveel mogelijk werkdocumenten en processen gedigitaliseerd. Zo verminderen we daadwerkelijk het papierverbruik;
  • Door meer thuiswerken is het woon-werkverkeer afgenomen, zo werkt 80% van de HNW medewerkers gemiddeld 1,5 dag per week thuis.

Dit jaar gaan we binnen SNS REAAL verder met het implementeren van Het Nieuwe Werken waarbij, in tegenstelling tot vorig jaar, ook de noodzakelijke fysieke aanpassingen worden doorgevoerd. Hoeveel wordt de CO2 uitstoot verlaagd met Het Nieuwe Werken? Op dit moment nog moeilijk te zeggen, de doelstellingen zijn voor SNS REAAL per categorie vastgesteld. We zullen met de verbruiken over 2010 zeker weer meedoen aan de benchmark waarbij de effecten vastgesteld worden. Juist doordat we Het Nieuwe Werken gaan implementeren komt de discussie los over hoe we onze CO2 footprint verder kunnen verkleinen. Het Nieuwe Werken is de katalysator om allerlei CO2-reducerende maatregelen door te voeren.

Deel dit artikel met anderen
Wilfred Verkaaik - Bedrijfshoofd Facility Management
Wilfred Verkaaik is Bedrijfshoofd Facility Management binnen SNS REAAL en is verantwoordelijk voor de facilitaire dienstverlening en bedrijfshuisvesting van SNS REAAL (administratieve- en retailkantoren). Binnen de uitrol van Het Nieuwe Werken is hij verantwoordelijk voor de fysieke component van HNW.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

2 reacties


    Albert Roelofswaard zegt:

    Hallo Wilfred,

    Mooie spin-off van HNW waar in de Business Case niet mee wordt gerekend. Reiskilometers besparen zeker CO2 voor het millieu als totaal. Weet jij of in de berekening van de CO2 reductie op kantoor gecorrigeerd voor het CO2 gebruik op de thuiswerkplek, wat daarvoor in de plaats komt?

      Wilfred Verkaaik zegt:

      Hoi Albert,

      Dank voor je reactie.
      In de huidige CO2 benchmark wordt geen rekening gehouden met de uitstoot in de keten. De uitstoot voor de thuiswerkplek wordt dus niet meegenomen. Mijn eerste reactie is dat het negatieve effect op de totale footprint beperkt is aangezien thuis de voorzieningen vaak ook doordraaien.