Het Nieuwe Werken, het kan nóg groener

Als milieuman houd ik me veel bezig met energie. Niet alleen elektrisch vervoer en groene energiestromen hebben mijn belangstelling, maar ook de energie die te maken heeft met stress, en beter nog, met het verminderen van (tijd)stress. Bij Het Nieuwe Werken kom ik beide vormen van energie tegen en dankzij de flexibiliteit ook mooie oplossingen. Maar soms hebben oplossingen onbedoelde bijwerkingen. De uitdaging is om het ene probleem niet te vervangen door het andere, maar te zoeken naar structurele oplossingen.

Zo trof mij het onlangs verschenen SER-advies over de stress van werkenden bij de combinatie werk/privé. Flexibeler werken willen we graag, vooral omdat we dan beter uit de voeten kunnen met deze combinatie. Maar als we ons beperken tot een flexibele werkorganisatie met flexibele werknemers en dit niet doordringt naar de rest van de samenleving (winkelen, sporten, museumbezoek, doktersbezoek, kinderopvang), dan zijn we alleen maar bezig om ons flexibel in allerlei bochten te wringen om ons leven in te passen in klantonvriendelijke starre omgevingen en publieksdiensten. Zeggenschap over je tijd: ja graag, maar dan wil ik ook graag wat beweging in de vaak verouderde openingstijden van (publieke) voorzieningen. Het moet wel van twee kanten komen, die flexibele samenleving.

Nog steeds begrijp ik niet waarom het zo lastig is om in een ziekenhuis via een slim online boekingsysteem zelf je afspraak te maken met een specialist. Als je met een oude vader of moeder of met een chronisch ziek kind regelmatig in het ziekenhuis vertoeft, weet je hoe lastig het is om afspraken op elkaar afgestemd te krijgen en dan ook nog eens op een moment dat het jou ook uitkomt. Fijn als de samenleving in alle opzichten een stuk flexibeler wordt! Daar worden we allemaal gelukkiger van.

Be connected

Een soortgelijk gevoel over onbedoelde bijwerkingen bekroop me toen ik las over het enorme energieverbruik van datacenters. Bij Het Nieuwe Werken verplaatsen we ons minder in fysieke zin: we zitten minder in de auto en op de snelweg, dat is goed voor het milieu. Met HNW zijn we een groot deel van onze tijd connected. In plaats van auto’s gaan nu grote datastromen van A naar B. De samenleving is geëlektrificeerd, we hebben een enorme ICT-infrastructuur en zodra de data over de digitale snelwegen razen, gebruiken we natuurlijk ook energie en stoten we flink wat CO2 uit. Ik schrok toen ik ergens las dat, als we niets doen, datacenters in 2020 een grotere vervuiler zullen zijn dan de luchtvaart. De uitdaging is om te zorgen dat we het ene probleem niet vervangen door het andere, maar dat we zoeken naar structurele oplossingen. Ook dataverkeer kan zuiniger en groener.

Zuinige en groene datacenters

Amsterdamse datacenters, gelegen op een mondiaal kruispunt van het dataverkeer, zorgen door hun hoge energieverbruik voor ongeveer 6 procent van de Amsterdamse CO2-uitstoot. Wetend dat dit percentage nog zal groeien, zullen we moeten nadenken over oplossingen als energiebesparing en duurzame energieopwekking. En ja, die oplossingen zijn er en ze werken! En daarmee wordt HNW weer een stuk groener.

Tijdens het schrijven van mijn vorige blog, hardlopen voor het nieuwe werken, deelde ik mijn werkplek met een projectleider die druk bezig was met schone lucht. Vandaag zit ik naast een collega die uitgebreid zit te bellen met Beau van Erven Dorens, ambassadeur voor Zeekracht, die zich samen met Natuur & Milieu inzet voor meer windmolens op de Noordzee voor schone energie. Ik ben helemaal connected. Laat de dataservers die HNW mogelijk maken nu maar groen stromen. Op wind van zeekracht. Zo veel slimmer en groener kunnen we het maken!

Deel dit artikel met anderen
Willem-Jan van Grondelle - Campagneleider ‘Het Nieuwe Werken doe je zelf’
Willem-Jan van Grondelle is campagneleider van ‘Het Nieuwe Werken doe je zelf’, een initiatief van Natuur & Milieu samen met tal van bedrijven, organisaties en overheden. Hiervoor organiseerde hij o.a. het project c,mm,n, de Auto van de Toekomst op de AutoRAI 2007 en 2009. Zijn passie is om samen met anderen groene innovaties op te sporen en te versnellen.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

2 reacties