Het Nieuwe Werken: uitkomst voor Hoog Sensitieve Personen

Door Dirk A. van Mulligen van - 28 maart 2013
4 Reacties

Het Nieuwe Werken en hoogsensitiviteitJaren geleden werkte in een kantoor waar ik de rust maar niet kon vinden. Op zich was het een mooi gebouw, maar op mijn gemak werken viel mij zwaar, terwijl het mijn kamergenote zichtbaar beter afging. Het was alsof mijn energie wegliep zodra ik er een tijdje zat. De koffiecorner was een stuk prettiger en daar was ik dan ook vaak te vinden. Pas later ben ik erachter gekomen waardoor dat kwam.

Hoog Sensitieve Personen

Elke organisatie bestaat tot wel 20 procent uit hooggevoelige medewerkers, ook wel Highly Sensitive Persons (HSP) genaamd. HSP’ers reageren veel sterker op invloeden uit hun omgeving en die invloeden werken ook langer door dan bij andere mensen. Een bureau midden in een kantoortuin, TL-verlichting, een negatieve sfeer en Radio-538 kunnen een HSP’er blokkeren. Dat is niet omdat ze zich aanstellen of een arbeidshandicap hebben, maar simpelweg omdat deze invloeden harder en dieper binnenkomen.

Hoogsensitief zijn heeft gelukkig ook voordelen. HSP zijn bovengemiddeld creatief, plichtsgetrouw en beter in staat om aan te voelen waar en wanneer iets dreigt mis te gaan. HSP’ers die tot bloei komen, zijn daarmee van enorme toegevoegde waarde voor de organisatie. De uitdaging is dat potentieel te ontsluiten.

Het Nieuwe Werken en TL-lichtHSP’ers profiteren meer van een goede werkomgeving

Een belangrijk nieuw inzicht rondom hoogsensitiviteit is dat HSP’ers sterker positief op verbeteringen reageren. Investeringen in training, werkomgeving en coaching leveren bij hoogsensitieve medewerkers meer resultaat op. In de juiste omgeving komen ze tot bloei, zijn creatief en productief, maar in veel organisaties blijven hun talenten en capaciteiten nog onderbenut. Er ligt dus een groot potentieel voor het oprapen en kan direct rendement worden behaald, zonder te hoeven investeren in nieuwe medewerkers!

In mijn geval zat mijn kantoorruimte naast een technische ruimte die bol stond van de computerapparatuur met alle elektromagnetische straling van dien. Ook de direct boven mijn hoofd hangende TL-verlichting en het lage plafond gaven mij geen goed gevoel.

Het Nieuwe Werken als uitkomst

In de kern is Het Nieuwe Werken het aanpassen van het werk aan de persoon die iemand is. Als die persoon dus hoogsensitief is, houd je daar rekening mee. Dat is sociaal, maar vooral ook heel slim met het oog op het rendement. Het HSP-proof maken van de werkomgeving gaat over zowel de fysieke als de sociale omgeving, net als Het Nieuwe Werken. Een goede invulling van HNW bestaat ook uit het mogelijk maken van individuele werkarrangementen. En dat past goed bij HSP’ers. Zo voelen HSP’ers zich beter bij ontwikkelplannen gericht op zelfverbetering, dan bij directe competitie of al te uitdagende targets en bonusschema’s. Invoering van Het Nieuwe Werken is een ideaal moment om het arbeidspotentieel van hoogsensitieve medewerkers te gaan ontsluiten.

Hoe kun je beginnen?

Wanneer je als organisatie overgaat op HNW, pak dan de gelegenheid aan om het werk voor het hoogsensitieve deel van je medewerkers een stuk prettiger te maken. In de fysieke omgeving, maar ook in de organisatiecultuur. Een drietal tips:

  1. Betrek hoogsensitieve medewerkers nauw bij de inrichting/vormgeving van de nieuwe werkomgeving, en zelfs bij de keuze van de locatie, als de mogelijkheid er is.
  2. Zorg voor voldoende stilteruimtes en maak duidelijk dat het gebruik ervan volkomen normaal is.
  3. Start een coachprogramma voor HSP’ers om hun gebruiksaanwijzing op dit punt te leren ontdekken en proactief te laten aangeven wat ze nodig hebben. Maak daarna individuele ontwikkelplannen en werkafspraken.

Het Nieuwe Werken kan het onbenutte potentieel van HSP’ers vrijmaken. Daarmee vormt de combinatie HNW en HSP een klassieke win-win situatie. Een uitkomst voor alle partijen!

Achterhaal of je zelf hoogsensitief bent?

Deel dit artikel met anderen
Dirk A. van Mulligen -
Dirk Anton van Mulligen begeleidt, schrijft en spreekt over ontwikkel- en veranderprocessen. Van Mulligen is zelf hoogsensitief en heeft vanuit zijn bedrijf Coherent Solutions een jarenlange ervaring met begeleiden van HSP’ers en hun leidinggevenden. Hij is coauteur van het boek, ‘Geef je organisatie toekomst: een roadmap voor bouwers aan toekomstbestendige organisaties’ geschreven samen met Kim Castenmiller.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

4 reacties


    Eva Pama zegt:

    Mooi stuk Dirk! Goed dat dat benoemd wordt. Ik werk zelf bij Hooggevoelig heel gewoon (www.hooggevoeligheelgewoon.nl) onze missie is dat hooggevoeligheid erkend en herkend wordt, zodat er praktisch mee omgegaan wordt. Met ‘heel gewoon’ bedoelen we dat het uit de sfeer van ‘aanstellerij’, ‘labiel’, ‘zeurderig’ gehaald moet worden, want het is niet raar, het is normaal. 20% betekent immers 1 op de 5, dan heb je het toch niet meer over raar? Zie ook dat je wetenschappelijke literatuur gebruikt, daar zijn wij ook mee bezig, voornamelijk om het uit de ‘zweefhoek’ te halen. Voor kinderen komt er steeds meer ruimte en erkenning, maar de volwassenen (vooral ook op de werkvloer) zijn ook aan de beurt. Goed dat je hier initiatief in neemt!

    Meike Schapink zegt:

    Een herkenbaar verhaal Dirk! Het kan niet vaak genoeg genoemd worden. Want ook al hebben we het hier over 20% van de mensen, naar mijn ervaring is het toch moeilijk om serieus genomen te worden met dit soort klachten. Gewoon blijven herhalen tot ze door hebben dat je geen zeurpiet bent? Het blijft lastig uit te leggen aan mensen die het zelf niet voelen

    Dirk Anton van Mulligen zegt:

    Dank voor jullie reactie Meike en Eva. De uitdaging die voor ons ligt is om op een zelfbewuste, duidelijke manier aan anderen uit te kunnen leggen wat hoogsensitiviteit nou precies is. Voorbij aan de cliche’s dan. Er cirkelen al wat voorbeelden door mijn hoofd. En de eerste delen van een boek dat er maar eens van moet komen. Steekwoorden wat mij betreft: fris, constructief, opgewekt en zelfbewust. Met gastbijdrages! 🙂

    Voor organisaties ligt er ook een groot belang, want juist goed functionerende hoogsensitieve medewerkers zijn op bepaalde functies extreem waardevol. Er zijn nu eenmaal dingen die je als HSP’er van nature goed kunt. Bewustzijn aan beide kanten vergroten is het begin. Normaal maken, zoals Eva zegt, en in gespek komen.

    Wat mij betreft wordt vervolgd dus!

    Dirk Anton van Mulligen zegt:

    Was ik nog vergeten Eva en Meike, om het bewustzijn over hoogsensitiviteit in relatie tot werk en onderwijs te vergroten, leg ik momenteel de laatste hand aan een lezing ‘Hoogsensitief Excelleren’. Voor scholingsdagen, HR bijeenkomsten en meer. Een mooie manier om overal zaadjes te kunnen planten!