Hoe pak je je eigen uitstelgedrag aan?

Door Annemiek Tigchelaar van Werkdrukverlager - 16 december 2014
Reacties gesloten

thuiswerkWist je dat e-mailberichten gemiddeld zes keer gelezen worden voordat ze daadwerkelijk worden afgehandeld? Voor een deel komt dat omdat je e-mails ontvangt die zo onduidelijk en vaag zijn dat je meerdere keren moet lezen voordat je helder hebt wat je er mee moet doen. Maar voor een ander deel komt dat doordat je wel je e-mail leest maar geen zin/tijd hebt/maakt om ze af te handelen. Uitstelgedrag dus!

“Morgen is de drukste dag van de week”

Is die quote op jou van toepassing? Stel je veel uit tot morgen of nog langer? Hoe komt het toch dat we dingen uitstellen? En zelfs zo ver uitstellen dat de druk oploopt, we slecht slapen en er uiteindelijk dingen mis lopen. Dat heeft met verschillende zaken te maken. Ik zal het uitleggen.

Voor je uitschuiven van taken
Uitstelgedrag is het voor je uitschuiven van taken waarvan je eigenlijk vindt dat je ze zou moeten doen. Uitstelgedrag is een gewoonte en gewoontes hebben de neiging om te blijven. Ongeveer een kwart van de mensen geeft aan last te hebben van chronische neiging tot uitstellen! Uitstellen gebeurd onbewust; onze ‘wil’ is niet sterk genoeg om bewust te kiezen om anders te handelen. Lastig dus!

Piers Steel geeft in zijn boek Uitstelgedrag een wiskundige formule voor de mate waarin je uitstelt:
Motivatie = verwachting * waarde / impulsiviteit * tijd

Wat kun je hier mee?
Door te spelen met de factoren in de formule kun je je eigen uitstelgedrag begrijpen en zien wat er nodig is om in beweging te komen. Ik neem ze met je door:

Verwachting: hoe groter jij de kans acht dat iets een succes gaat worden, hoe groter de kans dat je er aan gaat beginnen. Ergens niet aan beginnen kan dus betekenen dat je bang bent dat het mislukt. Nu je dit weet zou je hulp kunnen zoeken om de kans op succes te vergroten.

Waarde: Hoe belangrijker of hoe leuker jij een taak vind, hoe groter de kans dat je er aan gaat beginnen. Vind je iets saai of onbelangrijk dan is de kans klein dat je die taak gaat uitvoeren.

success

Impulsiviteit: De ene mens laat zich meer verleiden door impulsen dan de ander. Hoe impulsiever je bent, hoe groter de kans dat je zaken uitstelt. Wat jou kan helpen is werken in een impuls arme omgeving.

Tijd: Hoe verder een taak voor ons ligt hoe moeilijker het is om eraan te beginnen. De druk van een deadline kan je helpen om minder uit te stellen.

Wat helpt om je uitstelgedrag te minderen:

  • wees niet te streng voor jezelf. Uitstellers hebben meestal minder zelfvertrouwen en dat vertrouwen schaden door de lat te hoog te leggen werkt averechts.
  • maak kleine stappen. Een klein succesje helpt je het volgend succesje te realiseren. Elke stap wordt mogelijk gemaakt door de stap ervoor.
  • zoek hulp bij moeilijke stappen.
  • zorg voor afwisseling in je taken.
  • stel jezelf een beloning in het vooruitzicht bij succes en vier alle jouw successen.
Deel dit artikel met anderen
Annemiek Tigchelaar - Sr.Professional Organizer en werkplektrainer
Annemiek Tigchelaar brengt orde in tijd en zaken. Zij traint en adviseert diverse organisaties in timemanagement, efficiënt e-mailen en HNW. Zij is onder andere trainer bij de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers en aangesloten bij Assemblee sprekersbureau. Daarnaast is zij auteur van 'Stop de stapels – al je papier op orde thuis en op kantoor' en van 'Grip op je e-mail = grip op je werk'. www.toporde.nl
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten