Onzin en misverstanden over Het Nieuwe Werken

Door Arjan Hooiveld van Arjan-Hooiveld.nl - 10 augustus 2009
38 Reacties

Het Nieuwe Werken is momenteel een hot en hip item. Zelf denk ik dat Het Nieuwe Werken geen hype is, maar dat het de manier waarop wij werken structureel en ingrijpend zal veranderen.
 
Helaas wordt er ook een hoop onzin geschreven over het Het Nieuwe Werken. Het wordt dan gebruikt als synoniem voor flexwerken of thuiswerken. Terwijl dat juist mogelijke vormen van Het Nieuwe Werken zijn. Het Nieuwe Werken als concept is veel meer dan dat. Dat is helaas nog niet tot iedereen doorgedrongen. Op de website Werken 2.0 heb ik beschreven dat Het Nieuwe Werken vanuit verschillende invalshoeken kan worden benaderd:  technologie, productiviteit, werkomgeving, toepassingen (applicaties, tools), mobiliteit, sociaal/interactie, hrm, lifehacking (timemanagement) en finance. Met dit artikel probeer ik om de onzin en misverstanden rondom Het Nieuwe Werken weg te nemen.

Wat Het Nieuwe Werken wel is!

Het Nieuwe Werken is slimmer en efficiënter werken, werken onafhankelijk van tijd en plaats door gebruik te maken van internet. Het is gebruik maken van de netwerkfunctie van internet, samenwerken op afstand, productiever werken door je tijd beter in te richten. Het is gebaseerd op vertrouwen en resultaat in plaats van wantrouwen, repressie en aanwezigheid.
Het kantoor zoals wij dat kennen, stamt uit de tijd dat werk geconcentreerd werd rond een centrale werkplek, als direct uitvloeisel van het industriële tijdperk, waarbij de baas controle hield. Het Nieuwe Werken gaat uit van verantwoordelijkheid en professionaliteit van werkgever en werknemer.

Natuurlijk zijn er genoeg beroepen en branches te bedenken waar Het Nieuwe Werken als concept niet zal aanslaan. Bovendien is het ook per individu afhankelijk of hij/zij de capaciteiten, de aanleg, de behoefte of zin heeft om zijn of haar werkzame leven op deze manier in te richten. Immers, er zijn genoeg mensen die het liefst van negen tot vijf aanwezig zijn, die hun taak of opdracht uitvoeren en die verder geen zin hebben om het heft van hun werk in eigen hand te nemen. Dat is overigens prima. Op deze plek geen waarde-oordelen.

Wat Het Nieuwe Werken niet is

Dik Bijl, auteur van het boek ‘Het Nieuwe Werken’ geeft in zijn nieuwe boek ‘Aan de slag met Het Nieuwe Werken’ alvast een idee van wat Het Nieuwe Werken niet is:

  • Het is niet alleen een synoniem voor thuiswerken, maar het is werken waar, hoe en wanneer jij dat wilt.
  • Het is geen vrijheid, blijheid want er wordt duidelijk gestuurd op resultaten.
  • Het is geen ordinaire bezuinigingstruc verpakt in een mooi verhaal, het levert juist energie en geld op.
  • Het betekent niet dat mensen langer móeten werken, maar biedt juist mogelijkheden voor een betere werk-prive balans.
  • Het vervreemdt mensen niet van hun bedrijf of kantoor, maar faciliteert juist een effectievere en efficiënter samenwerking. Het kantoor als ontmoetingsplaats.

Roland Hameeteman, directeur van e-office en schrijver van het boek en de blog ‘De Kracht van Mensen’ schrijft in zijn column op Het Nieuwe Werken Blog min of meer hetzelfde:

“Waar het dus om gaat, is dat je je niet richt op de meest voor de hand liggende zaken als flexwerken, maar dat je de onderstroom begrijpt.”

Hij ziet bovendien de nodige gevaren in bedrijven en consultants die zich nu ineens op Het Nieuwe Werken storten en daarmee het concept en de vele voordelen ervan verknallen, zoals dat eerder gebeurde bij bijvoorbeeld IT- of veranderprojecten bij bedrijven en organisaties. In zijn niet mis te verstane column HNW Kwakzalvers waarschuwt Hameeteman voor snelle mensen met een snelle babbel die prachtige verhalen houden, maar die de kern van Het Nieuwe Werken missen.

Paul Ruijgrok, Principal Consultant bij KBenP, maakt zich er op zijn blog terecht druk over dat Het Nieuwe Werken in de volksmond – kort door de bocht – met thuiswerken wordt geïdentificeerd. Theoretisch bestaat het gevaar dat door de ‘Mexicaanse Griep’ een aantal halve maatregelen worden ingevoerd die onder de noemer van Het Nieuwe Werken worden weggezet. Ook hierdoor kan de sympathie voor Het Nieuwe Werken snel worden verknald.

Oud managementdenken

Deze week las ik op internet een belangrijk voorbeeld van een bericht waarin het oude managementdenken wordt gerelateerd aan Het Nieuwe Werken: ‘No-show Friday’ nieuwe trend op werkvloer’. Tot mijn verbazing schrijft NuZakelijk in het bericht, gebaseerd op een bericht van het Engelse Daily Mail dat:

“…bedrijven worden gewaarschuwd voor de nadelen van deze ontwikkeling. Veel kantoren blijven leeg en de telefoon is onbemand. Daarnaast worden gezamenlijke werkzaamheden verdeeld onder het weinige personeel dat wel aanwezig is op kantoor. Dat zorgt voor een grotere werklast voor deze groep. Opvallend genoeg werken veel mensen thuis als het mooi weer is buiten. Ook lunchpauzes blijken veel langer te duren in de zomer. Dankzij technologische ontwikkelingen is het mogelijk overal te werken zonder dat de baas het doorheeft. Dat blijkt uit uitkomsten van een onderzoek van Euroffice.co.uk in de krant”

Dat is nu juist waar het om draait bij Het Nieuwe Werken: werken onafhankelijk van tijd en plaats. Je moet het uiteraard regelen dat de telefoon wordt aangenomen en dat de werkzaamheden, taken en werklast worden verdeeld. Door de technologische mogelijkheden is dit anno 2009 prima te regelen. Prachtig toch als mensen thuis of buiten werken als het mooi weer is. Als ze hun doelen maar halen en resultaten maar boeken. Hoe en wanneer maakt niet meer uit.

Gelukkig heeft NuZakelijk.nl genoeg redacteuren die de kern van Het Nieuwe Werken wel snappen, zoals blijkt uit andere berichten over Het Nieuwe Werken: ‘Manager moet voortouw nemen bij Het Nieuwe Werken‘.

Lange weg

Hoe dan ook, het zal nog de nodige moeite kosten en er is nog een lange weg te gaan voordat iedereen het concept van Het Nieuwe Werken écht begrijpt, laat staan toepast.

Deel dit artikel met anderen
Arjan Hooiveld - Contentmanager en medeoprichter van HNWBlog
Arjan Hooiveld is medeoprichter van Het Nieuwe Werken Blog en de man achter Werken20.nl. Hij is adviseur digitale media, contentmanager en projectcoördinator en heeft diverse lezingen en presentaties gegeven over Het Nieuwe Werken.
Meer informatie vindt u op zijn website, zijn linkedin profiel en zijn twitter pagina.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

38 reacties


    Ineke zegt:

    Goed artikel Arjan, het blijft lastig om uit te leggen wat het nieuwe werken is en dat het geen ‘geiten wollen sokken’ theorie is! Je hebt ook bedrijven die het nieuwe werken vertalen in: onze medewerkers mogen 1 dag per week thuis werken..

    Arjan Hooiveld zegt:

    Hai Ineke, bedankt voor het compliment. Er valt inderdaad nog een hoop missiewerk te verrichten, voordat de term door iedereen goed begrepen wordt … 😉

    Ineke zegt:

    Goed artikel Arjan, het blijft lastig om uit te leggen wat het nieuwe werken is en dat het geen 'geiten wollen sokken' theorie is! Je hebt ook bedrijven die het nieuwe werken vertalen in: onze medewerkers mogen 1 dag per week thuis werken..

    Arjan Hooiveld zegt:

    Hai Ineke, bedankt voor het compliment. Er valt inderdaad nog een hoop missiewerk te verrichten, voordat de term door iedereen goed begrepen wordt … 😉

    Anonymous zegt:

    Zeker nog veel missiewerk te doen.
    Ik ben een zelfstandig ondernemer geweest en werkte daarbij niet op de reguliere tijden, maar waar mijn tijd en werkzaamheden nodig was. Vele opdrachtgevers hadden daar toch moeite mee. Ik was wel altijd bereikbaar en mijn taken waren ook goed uitgevoerd alleen zat ik niet op de plek waar mijn opdrachtgevers mij verwachtte. Tja, je moet ook niets verwachten zeg ik maar, dan valt alles mee.
    Met het nieuwe werken wil ik nog een stapje verder gaan. Stel, je kunt je werkzaamheden doen in 3 dagen wat je normaal in 5 dagen doet. Hou je dus meer tijd over voor de kwaliteit van het leven. Ook minder stress. daarbij zou ook de pensioen kunnen vervallen en doorwerken tot, tja, klinkt lastig, erbij neervalt. Voordelen: geen pensioenkosten meer, minder ziekte vanwege stress, dus ziektekosten omlaag, beide ouders tijd voor de kids, na je 65 ste niet in een sociaal gat vallen en actief bezig blijven. Ik loop er al jaren mee, hopelijk komt het aan bij de grote massa zodat we het ook gaan uitvoeren. Dit als doel en de middelen zijn al aanwezig en worden alleen nog maar uitgebreider.

    Stefan van Hoof zegt:

    Wanneer gaat de overheid hier ook een sturende rol in spelen? Veel bedrijven durven niet omdat ze ook niet goed weten hoe met sommige zaken om te gaan en de overheid ook geen duidelijkheid geeft. Iedereen moet het dus zelf uitzoeken en dus zijn de risico’s groter, of althans dat is wat men denkt. Nog veel werk te verrichten. Mede door de huidige economische “stagnatie”(kostenbesparing), het milieu en het file-lee, reiskosten (km-heffing) gaan gelukkig steeds meer bedrijven nadenken over alternatieven.

    Guest zegt:

    Zeker nog veel missiewerk te doen.
    Ik ben een zelfstandig ondernemer geweest en werkte daarbij niet op de reguliere tijden, maar waar mijn tijd en werkzaamheden nodig was. Vele opdrachtgevers hadden daar toch moeite mee. Ik was wel altijd bereikbaar en mijn taken waren ook goed uitgevoerd alleen zat ik niet op de plek waar mijn opdrachtgevers mij verwachtte. Tja, je moet ook niets verwachten zeg ik maar, dan valt alles mee.
    Met het nieuwe werken wil ik nog een stapje verder gaan. Stel, je kunt je werkzaamheden doen in 3 dagen wat je normaal in 5 dagen doet. Hou je dus meer tijd over voor de kwaliteit van het leven. Ook minder stress. daarbij zou ook de pensioen kunnen vervallen en doorwerken tot, tja, klinkt lastig, erbij neervalt. Voordelen: geen pensioenkosten meer, minder ziekte vanwege stress, dus ziektekosten omlaag, beide ouders tijd voor de kids, na je 65 ste niet in een sociaal gat vallen en actief bezig blijven. Ik loop er al jaren mee, hopelijk komt het aan bij de grote massa zodat we het ook gaan uitvoeren. Dit als doel en de middelen zijn al aanwezig en worden alleen nog maar uitgebreider.

      F. Bots zegt:

      Goed idee, op rustige, gestage en niet gestreste manier doorwerken tot je 'erbij neervalt'.
      Ik vind mijn werk zo leuk dat ik er graag nog lang mee doorga en scheiding werk/prive is niet zo duidelijk dus stoppen met werken op mijn 65ste (of 67ste) klimt mij vreemd in de oren.
      Dus we gaan lekker door op een zo gezond mogelijke manier!

      Peter zegt:

      Helemaal eens. Ik probeer altijd mijn werkweek in 4 dagen te krijgen. Kwestie van efficient en effectief omgaan met je tijd. Krijg ik het niet af dan heb ik altijd de vrijdag nog, krijg ik het wel af dan heb ik de vrijdag ‘verdient’ al werk ik vrijdagochtend vanuit huis in ochtendjas en met kop koffie nog wat mail en evt. losse eindjes weg.
      Daarna kan ik even in alle rust en zonder wachtrijen mijn weekendinkopen doen.
      1 van mijn ‘trucs’: voor de file naar het werk, voor de file naar huis en daar nog even een uurtje of zo doorwerken. Je bent dus gewoon bereikbaar en kunt ongestoord je werk afmaken. Maar sommige ‘managers’ vinden dat ongemakkelijk.

    Stefan van Hoof zegt:

    Wanneer gaat de overheid hier ook een sturende rol in spelen? Veel bedrijven durven niet omdat ze ook niet goed weten hoe met sommige zaken om te gaan en de overheid ook geen duidelijkheid geeft. Iedereen moet het dus zelf uitzoeken en dus zijn de risico's groter, of althans dat is wat men denkt. Nog veel werk te verrichten. Mede door de huidige economische “stagnatie”(kostenbesparing), het milieu en het file-lee, reiskosten (km-heffing) gaan gelukkig steeds meer bedrijven nadenken over alternatieven.