Tranfsormeren uw werknemers als vanzelf tot flexwezens? Leer ze flexdenken!

astrid-willems
Door Astrid Willems van Flexdenken - 6 augustus 2013

Flexibel Tranfsormeren uw werknemers als vanzelf tot flexwezens? Leer ze flexdenken!Alle ontwikkelingen en bewegingen omtrent flexibiliteit fascineren me mateloos. En dat geldt zeker voor het Nieuwe Werken. Op werkgebied is flexibiliteit het nieuwe sleutelwoord: flexibele contracten, flexibele arbeidsschil, flexibele samenwerkingsverbanden, flexwerken en flexplekken. Heel veel flex dus. Zelfs leasen kan tegenwoordig flex.

Zelf verdiep ik mij in de flexibiliteit van de geest. Flexibiliteit van denken (flexdenken) is namelijk noodzakelijk om flexibele omgevingen, -systemen en -structuren te realiseren. Flexdenken gaat vooraf aan iedere vorm van flexibiliteit. Wat ik om mij heen veel zie is dat omgevingen flexibel worden ingericht, in de hoop dat mensen als vanzelf transformeren tot flexwezens. Doorgaans werkt dit niet.

Diana Russo vertelde hier al heel mooi over de nieuwe wereld. De oude – op het industriële tijdperk gebaseerde – wereld stort in, zegt ze. Ik ben het hier helemaal mee eens. Een belangrijke gevolgtrekking, van deze overgang van werelden, is de afname van zekerheden en voorspelbaarheid. Wij zijn het punt gepasseerd waarop we nog sluitende voorspellingen kunnen doen over het verloop van de toekomst. Daarvoor volgen veranderingen elkaar veel te snel op. Desondanks is onze mentaliteit er één van planning, zekerheid en overzicht. Zo zijn wij opgevoed, dit denken is erin gesleten. Ons denken stamt als het ware uit het Stabiliteitperk, terwijl wij ons, inmiddels, middenin het Flexibilitijdperk bevinden.

Dit geeft frictie

Vergelijk jouw organisatie met een spel, bijvoorbeeld Monopoly. Iedereen in jouw organisatie is bekwaam in het spelen van Monopoly. Je voert Het Nieuwe Werken in: nu moeten je mensen gaan Risken, want Risk biedt meer mogelijkheden. Het Monopolybord gaat de deur uit en een Riskbord komt ervoor in de plaats. Enorm veelbelovend, maar al snel ontdek je dat de meeste mensen Monopoly blijven spelen.

Vervanging van het speelbord brengt doorgaans weinig teweeg. Mindsets verander je niet door de omgeving aan te passen. Wil je mensen slimmer, efficiënter en effectiever laten werken, dan is bewustwording en kennis van de onderliggende spelregels noodzakelijk. Anders blijven mensen simpelweg doen wat ze gewend zijn te doen. Met andere woorden: als je mensen niet motiveert om te Risken, vinden ze vanzelf een manier om Monopoly te blijven spelen, ook op een Riskbord.

Je zit op mn flexplek Tranfsormeren uw werknemers als vanzelf tot flexwezens? Leer ze flexdenken!Flexibiliteit impliceert ruimte

Werknemers hebben ruimte nodig om flexibel te kunnen bewegen. Hoe organiseer je die ruimte voor jezelf en voor jouw organisatie? Hoe ga je om met de spanningsvelden die ontstaan door het wegvallen van oude structuren? Hoe zien de nieuwe eruit? En oké, we gaan dus Risken. Hoe doe je dat precies en wat is de lol ervan? Hoe buig je het verlangen naar Monopoly om in zin in Risk?

Dit zijn belangrijke vragen die de revue dienen te passeren, voordat hele organisatiestructuren worden omgegooid. Begin dus bij de geest. Een zekere herprogrammering is noodzakelijk. Pas als de geest in het spel zit, kan het spel daadwerkelijk een succes worden.

Deel dit artikel met anderen
Astrid Willems - Zelfstandig flexdenker
Astrid Willems: spreekt en schrijft over Flexdenken. Stimuleert mensen in het aannemen van een flexibele houding en in het vinden van een creërende mind-set. Houdt van vergezichten, inspirerende visies en vernieuwende denkers.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!