Veel zoeken in je digitale wereld maakt je dom…..Hoe kun je dat voorkomen?

Door Denise Hulst van Het Betere Werken - 2 september 2015
Reacties gesloten

Filter informatieWe leven in een digitale wereld. Op onze laptops, in the cloud, onze servers en harde schijven staan onze inspiratiebronnen…

Tegenwoordig krijgen we per dag evenveel informatie te verwerken als we honderd jaar geleden in ons hele leven te verwerken kregen. Per dag neemt de hoeveelheid informatie met een factor 3 toe.

Het gat wat er aan beschikbare informatie is en wat we als mensen kunnen verwerken wordt alleen maar groter, omdat onze hersens zich niet zo snel ontwikkelen dat ze de groei van de hoeveelheid informatie kunnen bijbenen. Dat vraagt dus om een wezenlijk andere houding van ons in de manier waarop we met informatie om gaan.

Een design radiator op Aruba?
Informatie is voor ons breinwerkers een bron van inspiratie. Althans, dat zou het moeten zijn. Zijn de laatste gegevens over de mate waarin de nieuwste verwarmingsradiatoren energiezuiniger zijn dan de oudere modellen interessant als je op het punt staat om naar Aruba te verhuizen? Ik denk het eigenlijk niet. En toch gaan veel mensen op die manier met informatie om. Bang om het los te laten en weg te gooien…

Wanneer veranderen inspiratiebronnen in bronnen van frustratie?
Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld 6 tot 8 weken per jaar aan het zoeken zijn in onze digitale bestanden en op internet.
Daarnaast nog een paar interessant feitjes:

  • Het IQ van mannen zakt gemiddeld met 15 punten als ze voortdurend online zijn ( bijvoorbeeld naar informatie zoeken of bezig zijn met informatie verwerken en digitaal communiceren)
  • Het IQ van vrouwen zakt gemiddeld met 5 punten om dezelfde reden
  • 85 % van de bestanden die je bewaard gebruik je nooit meer
  • 95% van de bestanden die ouder dan een jaar zijn worden nooit meer ingekeken

Je hersens houden er gewoon mee op
Maar hoe komt dat nou toch dat je IQ zakt? Omdat je prefontale cortex permanent belast wordt. In je prefontale cortex vindt informatieverwerking plaats en worden de zaken op een rijtje gezet als je beslissingen moet nemen. Je kunt je voorstellen dat als je prefontale cortex overbelast wordt, hij het bijltje er bij neer gooit.
Dus: ben je een slimme breinwerker die dagelijks informatie tot zich neemt en verwerkt? Zorg dan dat je geen onnodige tijd, energie en aandacht hoeft te besteden aan zoeken naar informatie in je bestanden, je mail, je server en in the cloud!

Doe mee met onze Digitale Detox Dag op vrijdag 4 september aanstaande!

Op deze dag reiken we je handvatten aan om: beter te organiseren en weg te gooien, meer overzicht te creëren, slim weg te gooien en te archiveren, de software voor je het werk te laten doen en vooral minder tijd en energie te besteden aan zoeken. Het enige wat je nodig hebt is je laptop en een internetverbinding…

Informatiegedrag noodzakelijk?Gebruik je hersens waarvoor ze bedoeld zijn..
Als je schoon schip hebt gemaakt in je digitale bestanden, een beetje slimmer omgaat met informatie en makkelijker los kunt laten komt er een hoop denkkracht vrij om te doen waar je goed in bent en waar je blij van wordt: nieuwe dingen en creatieve oplossingen bedenken. Bezig zijn met de groei van je bedrijf, of ontwikkeling van je team of afdeling….Daar zijn je hersens voor bedoeld. Niet om eindeloos te graven in je digitale stapels op zoek naar informatie.

Hier kun je meer informatie vinden en je aanmelden
Tot 4 september aanstaande!

 

Deel dit artikel met anderen
Denise Hulst - Eigenaar
Denise Hulst is trainer, coach en auteur en onlangs verscheen bij Intermediair haar 10e boek: Timemanagement 3.0, meer werkgeluk voor breinwerkers. Aan de orde komen typische HNW thema’s zoals ‘Persoonlijk leiderschap en zelfsturing als basis voor vitaal HNWerken, de omgang met social media en het inrichten van je werkdag.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten