Wat er gebeurd als je tijdelijk niet kunt werken

Wat er gebeurd als je tijdelijk niet kunt werken

Voor de meeste mensen is het heel gewoon dat zij iedere dag aan het werk gaan. Sommigen klagen er zelfs over dat ze zoveel moeten werken. Toch zijn er ook een boel mensen die niet…

25 november 2020 door Danny Bijl
Reacties gesloten
Bestelauto beschadigd na werktijd

Bestelauto beschadigd na werktijd! Wat nu?

Veel mensen klagen over de drukte op de weg en de tijd die het kost om ergens te komen. Op Hetnieuwewerkenblog.nl schreven we al eerder over de voordelen van het zakelijk autodelen, dat de drukte…

12 maart 2020 door Danny Bijl
Reacties gesloten
Zakendoen met VK na brexit

Zakendoen met het VK ná de Brexit

We weten het inmiddels al een aantal jaar: het Verenigd Koninkrijk gaat de Europese Unie verlaten. Op wat voor manier dat gaat gebeuren en wanneer het precies gaat gebeuren blijkt discutabel te zijn: de datum…

10 december 2019 door Danny Bijl
Reacties gesloten
Bedrijfsaansprakelijkheidverzekering

De voordelen van het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Ben je de eigenaar van een klein of groot bedrijf dan is het belangrijk om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering aan te sluiten. Zo een verzekering beschermt je tegen claims wanneer jij als ondernemer schade veroorzaakt bij een…

8 oktober 2019 door Danny Bijl
Reacties gesloten
Fiets van de zaak bijtelling

Nieuwe bijtelling fiets van de zaak

Per januari 2020 gaat er een nieuwe bijtellingsregeling in die het leasen van een fiets van de zaak nog makkelijker zou moeten maken. Nadat de regels vorig jaar eerst strenger waren geworden, worden er nu…

13 september 2019 door Danny Bijl
Reacties gesloten
Het Nieuwe Werken: reken af met je mail

Het oprukkende privacyrecht; ook voor Nieuwe Werkers

Alle vormen van communicatie worden grondwettelijk beschermd, dus ook elektronische. Het brief-, telefoon- en telegraafgeheim maakt plaats voor ‘brief- en telecommunicatie-geheim’, zo blijkt uit het voorstel tot wijziging van artikel 13 van de Grondwet waarmee de Rijksministerraad onlangs instemde.

24 oktober 2014 door Victor de Pous
Reacties gesloten
Het Nieuwe Werken vereist een andere arbeidsrechtelijke basis

Duurzaam werken: Praktijkvisies op Het Nieuwe Werken

Alleen bedrijven en overheden die externe veranderingen kunnen verwerken door intern voor een solide maar flexibele arbeidsorganisatie te zorgen, zijn bestand tegen alle hedendaagse transformaties. Maar, stelt Mr. Victor de Pous, vergeet daarbij het recht niet. Wie als bestuurder géén strategisch-juridisch beleid heeft ingevoerd voor arbeid in relatie tot digitale technologie en informatieverwerking, mist niet alleen een belangrijk sturingsinstrument, maar loopt tevens hopeloos achter.

28 november 2013 door Victor de Pous
Reacties gesloten
ICT, de wet en Het Nieuwe Werken

Ontwikkel nu juridisch beleid voor HNW!

Binnen de mogelijkheden die het recht – wet- en regelgeving, jurisprudentie, overeenkomsten – biedt, kunnen werkgevers in deze tijden van Het Nieuwe Werken niet langer zonder gedegen ICT-beleid. Ook niet, en wellicht: vooral niet, in de relatie met hun werknemers, stelt Mr. Victor de Pous. Voor je het weet heb je immers de Belastingdienst op je dak. Of erger…

12 maart 2013 door Victor de Pous
Reacties gesloten
Bruggen bouwen en Het Nieuwe Werken

Bruggen bouwen 2.0

Het zal niemand zijn ontgaan, de ophef over ‘Bruggen bouwen’, waarin het kabinet haar plannen voor de komende kabinetsperiode beschrijft. Maar worden er eigenlijk woorden vuilgemaakt aan HNW? En wat betekent ‘Bruggen Bouwen’ dan voor Het Nieuwe Werken? Jasper Arbeel doet een aantal suggesties om bruggen te bouwen richting Het Nieuwe Werken.

6 december 2012 door Jasper Arbeel
Reacties gesloten
Wetboek

HNW: een kwestie van afspraken maken?

Bij HNW lopen zowel werkgevers als werknemers regelmatig aan tegen de wettelijke regels. Van oudsher wordt vooral de werknemer beschermd en heeft de werkgever veel verplichtingen. Wat kun je en wat mag je afspreken? En onder welke verplichtingen kun je als werkgever echt niet onderuit?

21 mei 2012 door Daniëlle Dubbel
Reacties gesloten
Wetsvoorstel

Initiatiefwetsvoorstel Flexibel Werken? Nog vaak indienen graag!

Het initiatiefwetsvoorstel Flexibel Werken over het wettelijk verplicht stellen van flexwerken roept uiteenlopende reacties op. Managing Partner bij adviesbureau Were2 Albert Roelofswaard heeft er een aantal verzameld en een poll gehouden. Met verrassende resultaten. Maar wat vind jij? Is het een goed idee?

5 april 2012 door Albert Roelofswaard
Reacties gesloten
Arbo

Arbo-regels voor werkplekken buiten kantoor

Als het gaat om thuiswerken (en straks ook om werken op een derde werkplek zoals op een flexwerkplek) heeft de werkgever te maken met de regels uit verschillende wetten: de Arbowet, het Burgerlijk Wetboek en de Arbeidstijdenwet. Mr. Daniëlle Dubbel zet de belangrijkste punten op een rij. Wat zijn bijvoorbeeld de verantwoordelijkheden van de werkgever? En hoe kan hij aansprakelijkheid voor een ongeval op een andere werkplek dan het kantoor voorkomen?

3 april 2012 door Daniëlle Dubbel
6 Reacties
Resultaatafspraken

Het Nieuwe Werken: Verplichten kan heel positief werken

Het initiatief wetsvoorstel Flexibel Werken roept veel reacties op. Deze reacties hebben voornamelijk betrekking op vragen als dekt thuiswerken wel de lading en moet je werkgevers dit nu verplichten? Marketing manager Het Nieuwe Werken Frank Verlaan deelt graag de ervaringen bij Microsoft op dit gebied.

28 februari 2012 door Frank Verlaan
2 Reacties
Politiek

Politiek wil HNW verplicht stellen: Een goed idee?

HNW in een wet? Met het initiatiefwetsvoorstel Flexibel werken van CDA en GroenLinks lijkt het bijna alsof Het Nieuwe Werken verplicht gesteld gaat worden. Adviseur en verandermanager Hans Doorenspleet vraagt zich af of dit wel de juiste weg is om meer bedrijven aan Het Nieuwe Werken te krijgen.

23 februari 2012 door Hans Doorenspleet
4 Reacties
Twitter Wet

Wie is de eigenaar van een zakelijk account op Twitter?

En is een lijst Twitter-volgers een bedrijfsgeheim? Er is een Amerikaanse rechtszaak voor nodig om de juridische aspecten van het gebruik in een zakelijke context van social media aan het licht te brengen. Bedrijfsjurist en industrie-analist Victor de Pous behandelt de rechtszaak die ook gaat over de financiële waarde van een Twitter-volger. Is 2,5 dollar per maand per volger reëel als schadevergoeding voor de schending van een bedrijfsgeheim?

17 februari 2012 door Victor de Pous
Reacties gesloten
Cloud computing en Het Nieuwe Werken

Flexibele werkplekken, hoe zit het met de softwarelicenties?

Werkgevers maken zich bij de invoering van Het Nieuwe Werken voornamelijk druk om de arbeidsrechtelijke aspecten. Ze vergeten daarbij echter vaak het rechtskader van het gebruik van digitale technologie. Bedrijfsjurist Victor De Pous legt aan de hand van een praktijkcase uit hoe het zit met softwarelicenties bij het invoeren van flexibele werkplekken.

9 februari 2012 door Victor de Pous
Reacties gesloten
De wetgeving rond cloud computing

Cloud computing: hoe zit het met de juridische ins en outs?

Het rechtskader van cloud computing is breed en volop in ontwikkeling. Mr. Victor de Pous zet dit in zijn Trendanalyse Outlook ICT Recht 2012 op overzichtelijke wijze uiteen. Belangrijk, cloud computing-diensten ontsluiten immers informatie, wat leidt tot de optimalisatie van Het Nieuwe Werken. Op Het Nieuwe Werken Blog kunt u de trendanalyse in haar geheel lezen.

17 januari 2012 door Lonneke Gillissen
Reacties gesloten
De balans werk/ privé van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken & Ouderbetrokkenheid

Het Nieuwe Werken staat níét voor fulltime thuiswerken zonder regels en kaders, of voor werken in de hipste kantoren met de lekkerste koffie, maar voor het loslaten van het idee dat medewerkers beter presteren als je ze strak aanlijnt met de hete adem van wantrouwen in hun nek. Alleen lijkt minister Van Bijsterveldt over dat geven van ruimte anders te denken, tot grote ergernis van Roos Wouters.

12 januari 2012 door Roos Wouters
2 Reacties