10 beroepen die je uit kunt voeren zonder opleiding

Door Danny Bijl van DB Online Marketing - 6 januari 2020
Reacties gesloten

Het is niet iedereen gegeven om een opleiding te volgen. Misschien heb je het geld er niet voor beschikbaar of misschien dwingen de omstandigheden je om aanstonds geld te gaan verdienen om je jezelf of je gezin te onderhouden. Ook kan het zijn dat je gestart bent met een opleiding, maar dat om wat voor reden dan ook je deze opleiding niet af hebt kunnen maken. In zulke gevallen kun je worstelen met je CV en je sollicitaties wanneer je op zoek gaat naar werk. Toch zijn er zeker functies op de arbeidsmarkt waarbij je kunt werken zonder opleiding. We geven je er hier tien van.

1. Verkoopmedewerker

Woon je in de buurt van een stadscentrum of groot winkelcentrum, maak dan eens een rondje en zoek naar winkels die een briefje aan de ruit hebben hangen dat ze verkopend personeel zoeken. Dit is werk wat je zonder opleiding kunt uitvoeren, en waar ook nog op basis van werkervaring, prestaties en vermogens doorgroeimogelijkheden tot verkoopspecialist of bedrijfsleider bestaan.

2. Productiemedewerker

Vind jij het wel iets om iets bij te dragen aan het productieproces van een product? Als productiemedewerker kun je bijdragen aan bijvoorbeeld het verpakken, selecteren of samenstellen van een product. Je moet er wel tegen kunnen dat er weinig variatie in het werk zit. Eventueel kun je vanuit deze functie doorgroeien tot operator.

3. Schoonmaakmedewerker

Ga jij prat op hygiëne en krijg je er een goed gevoel van als iets schoon is, dan ben je wellicht ook een geschikte schoonmaakwerker. Het is fysiek werk, dus een goede gesteldheid is wel nodig om het werk vol te kunnen houden. Ook moet je trots kunnen zijn op je werk: jouw beloning is dat het voor even weer schoon is. Binnen sommige bedrijven kun je mogelijk doorgroeien tot industrieel schoonmaker.

4. Vakkenvuller

De supermarkt is een dynamische omgeving. Als vakkenvuller vul je niet alleen producten bij, maar je bent ook aanspreekpunt voor klanten. Het is daarom ook zeker geen saaie functie. Bijkomend voordeel is dat je mogelijk zelf korting kunt krijgen op je boodschappen. Het nadeel is dat er meestal naar erg jonge mensen gezocht wordt voor deze functie. Zij die zich onderscheiden qua verantwoordelijkheidsgevoel en sociale vaardigheden kunnen eventueel doorgroeien tot bedrijfsleider.

5. Kassamedewerker

Ook het achter de kassa zitten kan zonder opleiding gedaan worden. Enig rekenvermogen is wel noodzakelijk bij het geven van wisselgeld. De eerste associatie die mensen hebben met een kassamedewerker is de supermarkt, maar je kunt natuurlijk kassamedewerker zijn bij bijvoorbeeld en tankstation.

6.  Koerier

Beroep uitvoeren zonder opleiding

Ook met alleen een rijbewijs op zak kun je geld verdienen, en wel als koerier. Je kunt zelf een koeriersbedrijf beginnen als je al wat ingangen kent waar je opdrachten kunt scoren. Anders kun je bij een bestaand koeriersbedrijf solliciteren, of bijvoorbeeld medicijnen bezorgen voor een apotheek.

7. Verhuizer

Vind jij verhuizen helemaal niet zo verschrikkelijk? Vele anderen wel, en die huren daarom een verhuisbedrijf in. Ben jij sterk en houd je wel van wat tilwerk, dan kun je verhuizer worden. Ook in dat beroep is werken zonder diploma gewoon mogelijk.

8. Horecamedewerker

In de horeca werken kan heel gezellig zijn, want je hebt altijd mensen en reuring om je heen. Kun jij tegen drukte, hard werken, veel staan en ben je in kei in het onthouden van bestellingen, dan is er misschien wel geschikt werk voor je in de horeca. De horeca wordt alleen maar breder, met specifieke koffiezaken en andere leuke nieuwe gelegenheden waar je misschien helemaal op je plaats bent. In deze sector is vaak werk te vinden, en als je het goed doet kun je misschien zelfs nog manager worden.

9. Klantenservicemedewerker

Heb jij geen hekel aan telefoneren met mensen die je niet kent, dan zou je in een callcenter aan de slag kunnen. Dat kan op twee manieren: je kunt telefoontjes ontvangen en mensen helpen met vragen of klachten, of je kunt mensen bellen met aanbiedingen. In beide gevallen zal er vanuit de werkgever iets van opleiding geboden worden om je in korte tijd klaar te stomen.

10. Postsorteerder of bezorger

Iemand moet er voor zorgen dat post bij de juiste mensen terecht komt, en daar kun jij een rol een spelen. Je kunt zonder opleiding werken als postsorteerder, maar als je van de buitenlucht en beweging houdt, kun je er ook voor kiezen om postbezorger te worden.

Deel dit artikel met anderen
Danny Bijl - Online Marketeer
Danny Bijl is werkzaam als freelance online marketeer waarbij de focus ligt op SEO en content trajecten. Hij is er heilig van overtuigd dat het creëren van goede content een must is voor ieder bedrijf die iets met online wil doen. Naast de online marketing werkzaamheden voor zijn klanten is Danny ook een enthousiaste blogger.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten