180 graden anders !

Door Jan Willem Daniels van Promundo - 23 maart 2010
2 Reacties

Ik ben sinds enkele jaren aangesloten bij “Goed Gezelschap”. Deze inspirerende club komt twee avonden in de maand bij elkaar en is in het leven geroepen om de broodnodige sociale- en economische veranderingen in gang te zetten door naar elkaar te luisteren en elkaar te versterken.

Als we het hebben over “het nieuwe werken” is de eerste gedachte vaak gerelateerd aan de ICT-kant terwijl “het nieuwe denken” een uitstekend alternatief zou zijn. Ik ben heilig overtuigd van de noodzaak om een radicale verandering teweeg te brengen. De volgende stelling spreekt voor zich:

“Als je altijd blijft doen wat je altijd al deed, zul je altijd krijgen wat je altijd al kreeg”.

Nieuw Denken

De situatie in de Nederlandse economie laat zien dat wij momenteel aan het einde van onze ontwikkelmogelijkheden zijn gekomen als we blijven doen wat we altijd al deden. De rek is eruit, terwijl we ook voelen dat we nog tot veel meer in staat zijn. We moeten echter op zoek naar nieuwe wegen waarin de zesjes cultuur wordt verlaten voor het benutten van talenten. Dit vergt leiderschap waarin er aandacht is voor deze talenten, het faciliteren van de ontwikkeling en de “exploitatie” ervan.

Dit betekent dus dat we moeten leren om de gedragspatronen die wij al jaren hanteren los te weken. En die patronen zijn behoorlijk vastgeroest. De structuren en systemen die we hebben gecreëerd om onze zaken te ordenen, de regels en wetgeving, de gedachtenkronkels in ons hoofd en de overtuigingen over ons eigen kunnen en vooral over een ander.

Zoals een business counselor zei: Nederlandse bedrijven moeten massaal in therapie. Daarbij doe je namelijk niks anders dan belemmerende gedragspatronen en gedragingen onder de loep nemen en, samen met je klant, ombuigen naar nieuwe, voor de toekomst passende. Ik denk dat hij gelijk heeft en weet uit ervaring dat het anders kan. Dat betekent wel dat de boel om moet, 180 graden anders denken en doen.

Wat is er aan de hand ?

Bedrijven zijn nu samengesteld uit mensen die er werken om geld te verdienen en zich laten aansturen door iemand anders. Men is vaak afgesloten van zijn energie en opereert dus maar op 60/70% van het potentieel. Daarnaast is men over ’t algemeen bezig met concurrentie, eigen belang, angst en controle, zowel binnen als buiten het bedrijf. Kortom, we zijn een groot deel van de dag bezig zijn met beperkende zaken en niet vanuit kracht.

Vergeet daarbij niet de volgende ontwikkelingen/observaties:

 • Vergrijzing
 • Globalisering. 24/7.
 • Te grote ego’s en te weinig observatie.  Veel mensen durven zich niet kwetsbaar op te stellen en hebben te snel oordeel.
 • Uitblijven van echte innovatie
 • Regeren vanuit angst
 • Waarden en normen worden niet meer voor vol aangezien
 • Hokjesdenken

Tijd dus voor een nieuwe manier van werken lijkt mij zo!

Hoe kan het anders dan?

Wat als bedrijven ‘communities’ zouden zijn van mensen die een gezamenlijke passie zouden hebben?

Wat als mensen het werk zouden doen waar ze echt goed in zijn? Wat als ondernemers zich echt zouden openstellen voor verandering? Wat als we gaan denken vanuit overvloed en delen met elkaar, vanuit samen en in verbondenheid? Dus als het jou goed gaat, dan gaat dat een ander ook!

Enkele  voorbeelden van hoe het anders kan en moet:

 • Denk vanuit de consument en zijn behoeften in plaats van aandacht op de organisatie en sharehholders. Veel medewerkers zitten als bange wezeltjes achter hun pc. Sta op en stel je de vraag kan het anders. Ik moet hierbij nog altijd denken aan de film “Dead Poet Society”.
 • Durf te veranderen. Durf authentiek te zijn en doe wat je leuk vindt. Als je de dingen doet die je leuk vindt, dan komt het geld vanzelf !
 • Luisteren en observeren in plaast van (ver-)oordelen. Het komt echt naar je toe.
 • Netwerken zijn er niet voor niets. Maak er gebruik van en steek alle mooie ervaringen in je rugzak. Focus je hierbij wel op netwerken die je energie geven in plaats van dat ze energie vreten.
 • Werk samen en wees niet bang voor kopieergedrag. Door alle kennis voor jezelf te houden verandert er niets ! Deze tekst is mede ontstaan door input van Q-Search (project Ondernemend NL bewust in beweging).

Het effect

Door 180 graden anders met zaken om te gaan zou ons hele leven veranderen. En onze economischesituatie een stuk vrolijker zijn! Het gedachtengoed brengt een heel andere energie in beweging. Hierdoor zouden we:

 • Minder controle nodig hebben – en geld besparen.
 • Meer plezier hebben – dus productiever zijn en meer omzet draaien.
 • Evenwichtiger gezinnen hebben – want ouders komen weer blij van hun werk.
 • Ons vitaler voelen – dus minder ziek zijn en geld aan zorg en medicijnen besparen.

Ik zou zeggen aan de slag !

Deel dit artikel met anderen
Jan Willem Daniels - Facilitair adviseur bij Promundo
Na 10 jaar managementervaring in de hotellerie is Jan Willem overgestapt naar de facilitaire wereld, waar hij nu zo’n 7 jaar actief is. Hij werkt tegenwoordig bij Promundo als facilitair adviseur waar hij zich voornamelijk bezig houdt met nieuwe huisvestingsconcepten en duurzaamheid.
Zie zijn linkedin profiel voor meer informatie. U kunt hem ook volgen via twitter.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

2 reacties


  Gerard Jans zegt:

  Nieuw Werken is een beweging: http://www.gerardjans.nl/?p=42

  Anonymous zegt:

  Ik vind het een belangrijk onderwerp. Ik heb steeds meer behoefte om mijn inzichten te verruimen en er te zijn.
  Handelen, denken en doen. Op de spw opleiding was dat al erg belangrijk er zijn en er naar handelen. Ook observeren vind ik belangrijk. Mijn focus is steeds meer te gaan naar diep leiderschap, handelen vanuit mijn diepste zelf. Groeten van kinderbureau annet.