3 goede redenen om je VCA VOL-certificaat te halen

Door Danny Bijl van - 10 maart 2023
Reacties gesloten

VCA is een groeiend fenomeen in Nederland. Steeds meer mensen en bedrijven investeren in het behalen van het VCA-certificaat. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers en is bedoeld om veilig werken te bevorderen en het aantal ongevallen op de werkvloer te verminderen. Er bestaan verschillende VCA-examens en certificaten voor verschillende doelgroepen. Het VCA VOL-certificaat is bedoeld voor leidinggevenden, coördinatoren en zzp’ers die werkzaamheden verrichten bij werk- of opdrachtgevers die om het VCA-certificaat vragen. Het certificaat toont aan dat de houder ervan voldoende kennis heeft van veiligheid en in staat is om deze kennis toe te passen in de praktijk. Je kunt in zeer korte tijd je VCA VOL examen halen. We bespreken drie goede redenen om je VCA VOL certificaat te halen.

Veiliger werken

Als je het VCA VOL examen hebt gehaald, ben je op de hoogte van de belangrijkste veiligheids- en gezondheidsrisico’s op de werkvloer en weet je hoe je deze kunt voorkomen. Je hebt kennis van veiligheidsprocedures, persoonlijke beschermingsmiddelen en risicobeheersing. Door deze kennis kun je bijdragen aan een veiligere werkomgeving voor jezelf en je collega’s. Gezien het feit dat het aantal bedrijfsongevallen per jaar in Nederland nog steeds best schrikbarend is, kan dit helemaal geen kwaad.

Arbowetgeving

Als je werkt in de bouw, installatietechniek of bijvoorbeeld de petrochemische industrie, dan is het VCA VOL-certificaat vaak verplicht. Dit heeft te maken met de Arbowetgeving. Het gaat hier om risicovolle sectoren waar er veel gevaren op de loer liggen, en daarom gelden er speciale regels voor. Het behalen van het VCA VOL-examen kan in dit geval dus noodzakelijk zijn om bepaalde functies überhaupt te kunnen uitoefenen.

Werkgevers en opdrachtgevers vragen erom

Werkgevers en opdrachtgevers vragen erom

Er is ook een economisch perspectief om te investeren in het behalen van je VCA VOL certificaat. Steeds meer werkgevers en opdrachtgevers vragen om het VCA-certificaat als voorwaarde voor een sollicitatie of aanbesteding. Door het behalen van het VCA VOL-examen vergroot je dus je kansen op de arbeidsmarkt. Ook is het natuurlijk een instrument om te laten zien dat je veiligheid op de werkvloer serieus neemt, in het geval dat je de enige of een van de weinige kandidaten bent die in het bezit is van het certificaat. Dan geeft het je extra voordeel.

Het dus zeker geen wassen neus, dat VCA VOL-certificaat. Zowel voor werknemers met een leidinggevende functie als zzp’ers is het een nuttige investering in zowel veiligheid als baankansen. Gezien de kleine moeite die het is om je VCA VOL examen te doen en het certificaat te behalen, is het daarom onzin om het niet te doen!

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten