3 redenen om de muis links te laten liggen

Door John Van Hooft van - 15 juli 2014
Reacties gesloten

minder muizen 2_AltMOUSEMedewerkers voeren hun werk door de introductie van Het Nieuwe Werken (HNW) vaker op verschillende werkplekken uit: thuis, onderweg of op kantoor. Dat betekent minder controle op de kwaliteit van de werkplek. Om nu ook bij het Werken 2.0 te zorgen dat medewerkers gezond werken, is het stimuleren van gezond computergebruik een must.

En dat kan heel eenvoudig door computervaardigheden van medewerkers te verbeteren. Een laaghangende vrucht: het gebruik van sneltoetsen. Drie redenen om de muis wat vaker links te laten liggen.

1. Sneltoetsen zijn 30 procent sneller
Uit verschillende studies blijkt dat het werken met sneltoetsen gemiddeld 30 procent sneller is dan wanneer je dezelfde handelingen met de muis verricht. In de praktijk levert dit algauw een tijdswinst op van meer dan 20 minuten per dag. En die tijd kan ingezet worden voor andere zaken, zoals persoonlijke ontwikkeling of het realiseren van een hogere werkkwaliteit. 

2. Betere concentratie bij gebruik sneltoetsen
Het gebruik van de muis vraagt om extra aandacht van de computergebruiker. Enerzijds moet je zeer precieze bewegingen uitvoeren en anderzijds moet je continu controleren of de muiscursor naar het goede doel gaat. Door typewerk telkens te onderbreken door een handeling met de muis, moet je de focus en concentratie ook steeds opnieuw opbouwen. Dat brengt de werksnelheid omlaag en vergroot de kans op het maken van fouten. Bij sneltoetsen zijn de onderbrekingen korter en ook qua benodigde aandacht zijn ze minder veeleisend. Dat resulteert in een betere taakfocus.

BakkerElkhuizen ErgoDirect3. Fitter en gezonder
Ook op je gezondheid hebben sneltoetsen direct effect: het gebruik van sneltoetsen leidt namelijk tot een structureel betere houding. Nek, rug en schouders worden minder belast dan bij het traditionele muizen. Door toetsenbordgebruik wissel je bovendien veel vaker van houding. Na drie weken gaven respondenten die sneltoetsen gingen gebruiken al aan dat ze aan het einde van de dag fitter naar huis gaan en dat hun lichamelijke klachten afnemen.

Sneltoetsen leren is een uitdaging
Sneltoetsen kent grote voordelen ten opzichte van de computermuis. Toch is het leren werken met sneltoetsen voor veel mensen nog altijd een te hoge drempel. En inderdaad, het is als medewerker best een opgave om al die toetscombinaties zoals Alt + F4 en Ctrl + S in het hoofd te krijgen, zonder dat dit ten koste gaat van de dagelijkse werkzaamheden. Gelukkig zijn er tegenwoordig slimme manieren om sneltoetsen te leren. Bijvoorbeeld met zogeheten efficiency software die medewerkers ‘on the job’ vertelt welke sneltoetsen voor hem of haar de meeste tijdswinst opleveren. Hierdoor is die 20 minuten extra tijd per dag al na enkele weken binnen bereik. En dat staat dan los van de bijkomende gezondheidswinst die uw medewerkers boeken waardoor zij tevens langer duurzaam inzetbaar zijn.

Meer weten lezen over het terugdringen van muisgebruik? Lees dan de whitepaper Waarom muizen wel wat minder kan? van ErgoDirect International.

 

Deel dit artikel met anderen
John Van Hooft -
John van Hooft is directeur/eigenaar van ErgoDirect International en zeer nauw betrokken bij de ontwikkeling van het nieuwe werken werkplekconcepten en efficiency software tools.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten