4 goede redenen om een eigen coachingspraktijk te starten

Door Danny Bijl van - 11 september 2024
Reacties gesloten

Coaching is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een bloeiend vakgebied, met steeds meer mensen die de waarde inzien van professionele begeleiding op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Dat heeft ten dele ook te maken met de groeiende mate van stress en werkdruk waar we mee te maken hebben. Steeds meer mensen en bedrijven realiseren zich dat er soms sturing en begeleiding nodig om zaken weer in goede banen te leiden. Menigeen is daar al op ingesprongen door zelf coach te worden. Dat zou jij ook kunnen doen. We bespreken een aantal goede redenen om een eigen coachingspraktijk te starten.

Impact maken op het leven van anderen

Heb je het idee dat je nu impact maakt met het werk dat je doet? Zo niet, of als je het gevoel hebt dat je onvoldoende het verschil maakt, dan is coaching als nieuw carrièrepad een goede alternatieve keuze. Als je zorgt dat je goed onderlegd bent in je coaching, wat deels levenservaring en deels een goede theoretische basis opdoen bij een instituut als Coach College is, heb je de kans om een diepgaande en positieve impact te gaan maken op het leven van anderen. Je kunt actief mensen gaan helpen om hun persoonlijke doelen te bereiken, ze ondersteunen bij het overwinnen van uitdagingen of teams begeleiden om beter samen te werken. Deze directe impact is een van de meest bevredigende aspecten van een carrière in coaching. Het is betekenisvol werk dat vaak resulteert in diepe voldoening.

Zelfstandig zijn

Zelfstandig zijn

Een eigen coachingspraktijk starten is ook een weg naar vrijheid en autonomie in je werkende leven. Het is een vak dat je uitstekend als zzp’er kunt uitoefenen, waardoor je verder met niemand te maken hoeft te hebben. Je bepaalt je eigen werkwijze, in plaats van je aan te passen aan de structuren en regels van een werkgever. Je kunt zelf bepalen wanneer je werkt en dit aanpassen aan je eigen energieniveau en persoonlijke voorkeuren. Zo is de kans dat je zelf een burnout oploopt door je werk een stuk kleiner dan wanneer – om het maar oneerbiedig te zeggen – loonslaaf bent.

Creatieve vrijheid

Je creativiteit kwijt kunnen in je werk is een belangrijke vorm van voldoening en zelfontplooiing. Dat kan lang niet altijd even goed als je in loondienst bent voor een bedrijf waar iemand anders de lijnen uitzet. Maar als je je eigen coachingpraktijk hebt, kun je die zelf op je eigen creatieve manier vormgeven. Je kunt je eigen programma’s, workshops en methodes ontwikkelen die aansluiten bij jouw unieke coachingstijl en de behoeften van je cliënten. Je kunt bijvoorbeeld zelf kiezen of je je richt op één-op-één coaching of groepssessies, of dat je bijvoorbeeld online programma’s gaat aanbieden. Je kunt zelf uitvinden wat werkt voor jou en je cliënten. Daardoor creëer je voor jezelf een baan die waarschijnlijk veel beter bij jou aansluit.

Mogelijkheid om een eigen niche te vinden

In de wereld van coaching is er ruimte voor specialisatie, want er zijn immers allerlei deelonderwerpen waarvoor cliënten bestaan met een speciale hulpvraag. Dat betekent dat er de mogelijkheid is voor je om je te richten op een nichemarkt waarin jij gepassioneerd bent en expertise hebt of kunt opbouwen. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om loopbaancoaching, life coaching, executive coaching, of gezondheid en welzijn. Door je te specialiseren in een niche, kun je jezelf onderscheiden van andere coaches en een sterke reputatie opbouwen in jouw vakgebied.

Meer dan genoeg reden om serieus na te denken over een carrière als coach met eigen coachingspraktijk. Dan moet je natuurlijk het wel zien zitten om zelfstandig ondernemer worden én graag andere mensen willen helpen. Maar als die twee zaken gelden voor jou, dan kan coaching misschien wel het ideale vervolg van je loopbaan zijn.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten