4 voordelen van het werken met BIM-software in de bouw

Door Danny Bijl van DB Online Marketing - 18 november 2021
Reacties gesloten

In de bouwwereld is Building Information Modelling oftewel BIM onmisbaarder aan het worden. Dit betreft een digitaal 3D model waarbij ontwerp en functionaliteit elkaar treffen en verschillende betrokken partijen samen kunnen werken en kennis en informatie met elkaar kunnen delen. Zo kunnen de opdrachtgever en (onder)aannemers beter, makkelijker en efficiënter samenwerken. De overheid heeft BIM inmiddels al verplicht gesteld voor openbare aanbestedingen, maar ook andere opdrachtgevers nemen het steeds vaker op in de voorwaarden van hun opdracht. De juiste BIM-software voor architectuur kan hierbij een groot verschil maken. We bespreken vier voordelen van het werken met goede BIM-software bij bouwprojecten.

Spoor fouten al in de ontwerpfase op

De grootste winst van BIM is het feit dat alle partijen die betrokken zijn bij een project al in de ontwerpfase kunnen meekijken. Meer ogen zien ook meer, en zo worden eventuele fouten al in de ontwerpfase opgespoord en opgelost. Dat bespaart een hoop tijd, geld en problemen tijdens en na het afronden van het bouwproject.

Voorkom dubbel werk én verrassingen op de bouwplaats

BIM-software, zoals Archicad van KUBUS, maakt relevante informatie uit het model voor alle betrokken inzichtelijk. Dit voorkomt verrassingen op de bouwplaats. Alle partijen zijn immers altijd op de hoogte van de informatie in het model. Dit voorkomt ook dubbel werk, wat vervolgens een besparing oplevert op het gebied van tijd en geld.

Vergroot de klanttevredenheid door goede samenwerking

Vergroot de klanttevredenheid door goede samenwerking

Doordat alle informatie in het model voor alle betrokken partijen inzichtelijk is, verloopt de samenwerking soepeler en efficiënter. Het ontwerpproces verloopt hierdoor sneller, waardoor ook eerder kan worden overgegaan tot de bouw. Het project kan door die efficiëntie sneller afgerond worden.

Samenwerken leidt tot hogere klanttevredenheid

Opdrachtgevers vinden het prettig om gedurende het hele proces inzicht te hebben in de voortgang van het ontwerp- en bouwproces. BIM-software biedt hiervoor de oplossing en biedt de mogelijkheid om het proces al in een vroeg stadium inzichtelijk te maken.

Ook als er bij een opdracht niet specifiek om BIM wordt gevraagd, zoals bij aanbestedingen van de overheid, biedt BIM-software veel voordelen. Het leidt tot betere samenwerking en kan tijd en geld besparen.

Deel dit artikel met anderen
Danny Bijl - Online Marketeer
Danny Bijl is werkzaam als freelance online marketeer waarbij de focus ligt op SEO en content trajecten. Hij is er heilig van overtuigd dat het creëren van goede content een must is voor ieder bedrijf die iets met online wil doen. Naast de online marketing werkzaamheden voor zijn klanten is Danny ook een enthousiaste blogger.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten