5 manieren om werkstress te voorkomen

Door Danny Bijl van - 23 juli 2021
Reacties gesloten

Stress op of door het werk, veel mensen krijgen er mee te maken. Stress is niet goed voor je, zowel psychisch als lichamelijk. Daarom is het wijs om te proberen stress tot het minimum te beperken. Dat betekent niet dat je je baan moet opzeggen, maar dat je beter je weg moet proberen te vinden in de belasting die je werk met zich meebrengt. We bespreken vijf manieren om werkstress te voorkomen of te beperken.

Een planning maken

Een belangrijke aanleiding voor werkstress is het verliezen van het overzicht over je werktaken. Dat overzicht kun je terugwinnen door een planning te maken voor jezelf. Breng eerst in kaart wat de taken zijn die je nog moet doen en hoeveel tijd je voor iedere taak nodig denkt te hebben. Schat dit ruim in. Breng vervolgens ook in kaart wat de deadlines zijn voor deze verschillende taken. Vervolgens kun je een planning gaan maken op volgorde van deadline. Zo krijg je meteen inzichtelijk of je al je deadlines kunt halen en weet je ook of er nog ruimte is voor nieuwe taken of niet.

Durven weigeren

Je moet natuurlijk uitkijken met het weigeren van werk dat jouw kant op geschoven wordt, want je wordt natuurlijk wel geacht te werken voor je geld. Als jij echter een planning hebt gemaakt en zo inzichtelijk kunt maken dat er geen ruimte meer is voor een nieuwe taak zonder andere taken door te schuiven, heb je een goede reden om nieuwe taken af te houden.

Investeren in een cursus time management

Investeren in een cursus time management

Lukt je niet om te plannen voor jezelf of raak je ondanks je werkplanning toch nog verloren in werkstress? Dan is het wellicht zinnig om te investeren in een cursus die je de tools in handen geeft om beter aan time management te doen. En voordat je in de stress schiet omdat je vindt dat je daar helemaal geen tijd voor hebt: het is mogelijk om een 1-daagse cursus time management te volgen waar je al een hele hoop nuttige dingen kunt leren.

Wandelen in je pauze

Wellicht klinkt het als een tip die helemaal niets te maken heeft met werkstress, maar het kan wel degelijk nuttig zijn om in je pauze een wandeling te maken buiten je werkomgeving. Dat geeft je een moment waarop je even los kunt komen van je werk en waarop je zaken kunt verwerken in je hoofd. Bewegen maakt je vitaler en dat maakt je uiteindelijk ook frisser in het hoofd. Zo kun je na je pauze weer met frisse moed verder werken.

Durven delegeren

Ben je in een positie dat je kunt delegeren? Doe dat dan ook. Veel mensen vinden het moeilijk om werk uit handen te geven, maar dat is nu juist waar je medewerkers voor hebt. Geef die dan ook het vertrouwen om werk voor jou te doen. Misschien kom je er zo wel achter dat je je veel meer anderen kunt overlaten dan je wellicht denkt.

Je bent het aan je eigen welzijn verplicht om werk te maken van het verminderen van je werkstress. Waar dit voor korte tijd nog wel vol te houden is, is langdurig met veel stress door het leven gaan simpelweg geen gezonde manier van leven. Probeer bovenstaande tips dus eens in de praktijk te brengen en kijkt of het een verschil voor je stressniveau!

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten