5 redenen waarom jij moet boekhouden in de cloud

Reacties gesloten

Veel ondernemingen werken nog steeds met zware boekhoudprogramma’s die lokaal worden geïnstalleerd. Dat heeft zeker een aantal voordelen te bieden. Zo krijg je te maken met één enkele aankoopkost en niet met maandelijkse abonnementskosten. Vooral op lange termijn resulteert dat soms wel eens in een besparing. Anderzijds laten lokale boekhoudprogramma’s het nieuwe werken niet zo eenvoudig toe. Een boekhoudprogramma in de cloud is dan een beter idee. Bovendien zijn er nog een aantal redenen waarom jij moet boekhouden in de cloud. Hieronder hebben we ze voor jou opgesomd.

# 1. Tijd- en plaatsonafhankelijk werken

Bij lokale boekhoudprogramma’s ben je verbonden aan je desktop. Thuis werken of in de trein is dan nagenoeg onmogelijk. Bij boekhoudprogramma’s in de cloud heb je dat probleem niet. Hierdoor kan je overal aan de slag en ben je niet afhankelijk van kantooruren, waardoor je eenvoudiger een balans vindt tussen werk en privé. Niet voor niets zouden meer dan 50% van de zzp’ers werken met realtimeboekhoudsystemen!

# 2. Werken in de cloud is veiliger

Wanneer je ondernemers vraagt waarom ze blijven vastklampen aan hun boekhoudsoftware, komt de schrik voor de cloud vaak boven water. Eerdere schandalen waarbij zelfs intieme foto’s van popsterren werden buitgemaakt, zorgen voor argwaan. Toch is boekhouden in de cloud veel veiliger dan het werken met lokale programma’s. Clouddiensten maken per slot van rekening gebruik van sterk beveiligde servers en aan die beveiliging kan een lokaal netwerk nooit tippen.

# 3. Alle mogelijkheden van boekhoudsoftware

De apps van online aanbieders hoeven niet onder te doen voor lokale boekhoudprogramma’s. Ook zij kunnen moeiteloos overweg met de verschillende rekeningen en staan koppelingen toe. Wel is het inderdaad zo dat de mogelijkheden verschillen van app tot app. Goed vergelijken loont dus zeker. Zzpdaily heeft een goede vergelijking gemaakt en lijkt daarbij e-Boekhouden en MoneyMonk naar voren te schuiven. Let daarbij ook wel even op de uitbreidingsmogelijkheden. In het ideale geval is het mogelijk om eenvoudig extra functionaliteiten af te nemen. Eenmaal je onderneming groeit en je meer functies nodig hebt, hoef je dan niet naar een ander boekhoudprogramma over te schakelen. Bovendien betaal je nu enkel voor wat je echt nodig hebt. Dat is bij boekhoudsoftware zelden het geval.

# 4. Je bewaart het overzicht

Natuurlijk kan je de boekhouding ook aan je boekhouder overlaten. Maar in de praktijk blijk je dan al snel het zicht op de cijfertjes te verliezen. Voor veel zzp’ers is dat zelfs een van de belangrijkste redenen om zelf de boekhouding te doen. Ook zzp’er Britt van Smeerdijk gaf dat in een recent artikel op de website van ABN AMRO aan. Boekhoudapps helpen overigens dat doel te dienen door eenvoudig insights en grafieken te genereren. Hierdoor krijg je real-time inzicht in je cashflow, winstcijfers en kostenposten. En zo is het eenvoudiger om bij te sturen en je financiële doelstellingen te behalen.

# 5. Samenwerken met boekhouder blijft mogelijk

Ben je niet meteen een kei in cijfers? Dan hoef je je boekhouder natuurlijk niet uit te zwaaien. De meeste online boekhoudtools maken het mogelijk om samen te werken met je boekhouder. Jij voert dan de verschillende boekingen uit en je boekhouder beperkt zich tot controleren en het afronden van aangiften. Dat je hierdoor veel kan besparen, hoeven we vast niet te vermelden.

Deel dit artikel met anderen
Sander Wijdemans - Online marketeer en ondernemer
Sander Wijdemans is freelance online marketeer en online ondernemer. Door de jaren heen heeft hij verschillende platforms, blogs en webshops opgezet, waaronder de succesvolle internationale webshop www.woodiful.com. Sander Wijdemans werkt als freelance marketeer onder de bedrijfsnaam SW Online Marketing & Media.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten