Strategieën om Het Nieuwe Werken te starten
Stel, je werkt in een wat grotere organisatie en je wilt starten met Het Nieuwe Werken. Hoe kun je dat dan voor elkaar krijgen? Gelukkig zijn er vele wegen die naar Rome leiden. Tom Kok, o.a. directeur van de Cool Group en betrokken bij Digitale Werkomgeving Rijksdienst (DWR), heeft in één van de sessies van de Masterclass Het Nieuwe Werken een inspirerend betoog gehouden over dit onderwerp. Hoewel een blog nooit een inspirerende spreker kan vervangen, wil ik graag een deel van zijn strategieën met jullie delen in deze blog.
Doemscenario
Schets het zwartst mogelijke scenario en de gevolgen als je niets aan Het Nieuwe Werken zou doen. Je blijft als enige organisatie over met een te groot kantoor en te hoge kosten. Er wil niemand bij je werken want er is aanwezigheidsplicht. Het management staat bekend als top-down control freaks en de IT-faciliteiten zijn uit het jaar kruik. De wervingskosten rijzen de pan uit en de concurrentie wint hand over hand marktaandeel.
Vervolgens kun je Het Nieuwe Werken presenteren als een risicobeperkende maatregel. Er wordt op menig bestuurstafel vaker positief besloten over voorstellen die als risicobeperkende maatregel zijn ingebracht dan over mooie, positieve, toekomstige vergezichten.
Bundel alles wat je kunt vinden
In iedere organisatie vindt natuurlijk vernieuwing plaats: De IT wordt vervangen, de werkplekken worden vernieuwd, medewerkers gaan op cursus, er zijn programma’s voor medewerkers- en leiderschapsontwikkeling. Als je al deze budgetten en ontwikkelingen bij elkaar brengt en integraal aanwendt, ontstaat er (soms forse) investeringsruimte.
Als het lukt dit in de communicatie ook zo te benoemen, krijgt het vertrouwen in de organisatie een boost. Uit de hoogte van het bedrag of zelfs het nemen en communiceren van een investeringsbeslissing blijkt dat directie en management een ontwikkeling als Het Nieuwe Werken serieus nemen.
Beïnvloed leiderschap
Leiderschap en voorbeeldgedrag zijn belangrijke katalysatoren. Het is niet zo dat als de leider het wil, dat het dan geregeld is. Maar een leider die niet wil, kan wel veel blokkeren met regels, procedures en/of beslissingen. Door in vacatures en selectieprocedures aspecten van Het Nieuwe Werken te stoppen, krijg je op zijn minst geen kandidaten die faliekant tegen zijn. En als het even kan, selecteer dan een groot enthousiasteling.
Sta rebellie, anarchie, puberteit, recalcitrantie toe
Krijg je het via de hiërarchie, regels en procedures niet voor elkaar, dan is (stille) revolutie middels rebellie, anarchie, puberen en recalcitrantie een optie. De parallel met huidige ontwikkelingen in het Midden Oosten gaat wat ver. Maar waarom niet gewoon een laptop bestellen, misschien slipt die er door. Gewoon wegblijven van kantoor en toch je werk doen. Kennis van Internet en Sociale Media kun je natuurlijk gewoon inzetten voor je werk. De simkaart van je GSM van de zaak past gewoon in je eigen smartphone. Pas hiermee natuurlijk wel op dat je niet over de scheef gaat.
Veelal zijn er ook wel collega’s voor te porren en is je direct leidinggevende wellicht te strikken. Wanneer je als individu buiten de lijntjes loopt, kun je worden ontslagen. Het wordt al een ander verhaal als de hele afdeling er uit zou moeten. Het bedrijf als geheel wordt van deze strategie niet direct beter maar er wordt individueel aangetoond wat er allemaal wel kan.
Gebruik instroom en verloop
In een organisatie is altijd sprake van verloop en instroom van nieuwe medewerkers. Door nieuwe medewerkers te selecteren op moderne werkstijl en uit te rusten met de middelen kun je al veel vernieuwing bereiken. Binnen een paar jaar bereik je veelal een kritische massa. In deze optie vraag je wel wat van nieuwe medewerkers die als ambassadeurs tegen onbegrip, weerstand, tegenwerken, et cetera op kunnen lopen. Geen probleem is onoplosbaar en dit is ook deel van de uitdaging, maar het is wel goed om het te beseffen bij deze strategie.
De strategieën zijn volgens mij nog krachtiger als je ze combineert en verschillend toepast bij verschillende stakeholders en onderdelen in de organisatie. Ik ben benieuwd naar andere strategieën, aanvullingen, reacties en/of andere ideeën en tips.
Redactie: Op Werken 2.0 hebben wij een speciale sectie gemaakt met handige tips, gratis e-books en inspirerende blogs om te starten met Het Nieuwe Werken.