5 tips bij het zoeken van een andere baan

Door Danny Bijl van - 18 april 2023
Reacties gesloten

Is het tijd voor iets anders? Of zit je tijdelijk zonder werk? En misschien wil je wel een stap omhoog. Er zijn diverse redenen om een andere baan te gaan zoeken. Eén voordeel, er is meer dan genoeg werk. Dat is al jaren zo, en met de vergrijzing die nog jarenlang gaat aanhouden zal de werkgelegenheid niet gaan afnemen. Natuurlijk zijn er wat obstakels, zoals omscholing en durf, maar deze kunnen makkelijk worden omzeild. In dit artikel staan 5 tips voor mensen die het liefst een andere baan willen.

Hulp van de overheid

De overheid kan je helpen bij het zoeken naar een andere baan. Om te beginnen is het UWV een overheidsinstantie. Hier worden niet alleen de uitkeringen geregeld, het UWV helpt je ook op weg naar een baan. Een ander handig hulpmiddel van de overheid is het STAP-budget. Dit is een subsidie waarbij je jaarlijks €1000 kunt gebruiken voor opleidingen en omscholing. Opleidingen zijn duur, maar dankzij deze subsidie wordt een deel of soms de volledige opleiding door de overheid betaald. Ideaal, zeker voor mensen die het niet zo breed hebben.

Durf out of the box te denken

Het is best spannend om je veilige werkomgeving te verlaten en iets compleet anders te gaan doen. Hoewel je er lef voor nodig hebt, hoor je vaak van mensen die de stap hebben gezet dat het reuze meeviel. En vergeet niet dat er honderden banen zijn die uitdagend en leuk zijn, terwijl je daar nu helemaal niet aan denkt.

Neem bijvoorbeeld het vak ‘beveiliger’. Misschien denk je hierbij wel meteen aan van die boos kijkende mannen die twee meter in het vierkant zijn. Terwijl het een ontzettend leuk en gevarieerd vak is. De beveiliging opleiding duurt bovendien maar een jaar, waardoor je snel aan de slag kunt.

Plezier boven geld

Plezier boven geld

Geld is zeker niet onbelangrijk, maar een goedbetaalde baan waarbij je iedere dag met tegenzin naar je werk gaat, is ook niet alles. Of eigenlijk niks, want dit houd je niet vol. Zoek vooral naar een baan die je leuk vindt. Natuurlijk moeten je rekeningen worden betaald, maar werkplezier is veel kostbaarder. Er zijn al genoeg mensen die met een zware burn-out kampen.

Durf te dromen

Half Nederland is deze dagen coach, en ze zullen allemaal in koor zeggen dat iedereen zijn of haar dromen moet najagen. En daar hebben deze coaches groot gelijk in. Als je iets wilt, dan lukt je dat. Mocht het toch niet lukken, dan kun je het in elk geval proberen. Anders krijg je er later alleen maar spijt van. Dus als je ervan droomt om met je eigen foodtruck de festivals in de zomer af te reizen, dan leef je die droom na. Wat kan er misgaan?

Denk ook aan thuis

Werk is belangrijk, maar het leven thuis staat daar nog meerdere treden boven. Je privéleven is de basis. Zorg dan ook dat dit op orde is, zeker als je een nieuwe baan gaat zoeken.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten