5 tips om een burn-out te bestrijden

Reacties gesloten

De meeste Nederlanders zijn wel tevreden over hun werk, maar toch krijgen nog ruim 1,3 miljoen Nederlanders elk jaar te maken met burn-outklachten ten gevolge van werkstress. Dat tonen recente cijfers van TNO aan. Ook FBTO, dat naast de zorgverzekering van FBTO ook een extra module voor online zelfhulp aanbiedt, merkt een duidelijke nood aan ondersteuning. Bijna de helft van de Nederlanders vinden dan ook dat er op het werk geen maatregelen worden getroffen om een burn-out te voorkomen. Juist daarom zijn deze vijf tips zo welkom.

# 1. Beperk de inkomende berichten

Volgens het onderzoek zou een van de groeiende oorzaken van burn-outs te maken hebben met de informatie-overload waaraan medewerkers dag in dag uit worden blootgesteld. Wil je een burn-out voorkomen, dan moet je ook de voortdurende mailstroom beperken. Maak bijvoorbeeld afspraken over het gebruik van het mailprogramma en geef aan wanneer de mails worden gelezen. Enkele uren per dag de mailbox gesloten houden, helpt werkstress te voorkomen. Maar daarnaast is het ook belangrijk dat je de digitale bereikbaarheid buiten de werktijd beperkt. Zorg dat leidinggevenden weten wat kan en wat niet kan. De meeste berichtjes kunnen vaak heus wel wachten tot de volgende ochtend.

# 2. Stel werkbare planningen op

Een goede planning kan de werkstress vaak drastisch verminderen. Toch is het ook belangrijk dat zo’n planning realistisch is en niet de oorzaak vormt van werkstress. Het klopt dat we met de schoolagenda in de hand leerden plannen, maar het klopt ook dat goed plannen een gave is waar niet iedereen over beschikt. Zeker bij het nieuwe werken, waarbij medewerkers zelf meer verantwoordelijkheden krijgen, zijn falende planningen een van de grootste valkuilen. Leer medewerkers dan ook om realistisch te plannen. Teamcoaches die hen daarin begeleiden zijn echt wel een meerwaarde.

# 3. Creëer een stressvrije cultuur

Vaak zijn medewerkers ja-zeggers omdat ze in een goed blaadje willen staan bij hun werkgever of omdat ze hun toekomstige carrièrekansen niet willen verkwisten. In een gezonde bedrijfscultuur moet het echter mogelijk zijn om nee te zeggen wanneer we aan de top van onze capaciteit zitten. Creëer een open bedrijfscultuur waarin medewerkers durven communiceren over hun limieten, zonder dat ze daarop worden afgerekend.

# 4. Zorg voor een goede kantoorinrichting

Ook de inrichting van de kantooromgeving is vaak een wereld van verschil. Op een middengang zitten waar iedereen voortdurend naar je scherm kan kijken? Dat vindt niemand fijn en dat zorgt voor heel wat onnodige stress. Zorg ervoor dat iedereen van privacy kan genieten. Kies daarnaast voor een rustige werkomgeving waarbij geluidsoverlast wordt beperkt, bijvoorbeeld door stille ruimtes en belruimtes te voorzien. Enkele schilderijen en planten op kantoor hebben ook een positieve invloed op de manier waarop we stress ervaren. Het gaat vaak om kleine aanpassingen met een grote impact.

# 5. Grijp in wanneer nodig

Preventief kan je natuurlijk het een en ander doen. Maar wanneer het een werknemer echt te veel wordt, moet je toch ook effectief ingrijpen. Geef de medewerker de tijd om te herstellen en schakel de bedrijfsarts in. Op basis van het advies van de bedrijfsarts kan een burn-out coach inschakelen zeker een interessant denkspoor zijn. Daarnaast is ook begeleiding buiten het werk noodzakelijk, waarvoor je de werknemer naar de huisarts verwijst. Zulke laagdrempelige vormen van psychologische hulp vallen toch gewoon onder de GGZ basisvergoeding.

Dit is een samenwerking.

Deel dit artikel met anderen
Sander Wijdemans - Online marketeer en ondernemer
Sander Wijdemans is freelance online marketeer en online ondernemer. Door de jaren heen heeft hij verschillende platforms, blogs en webshops opgezet, waaronder de succesvolle internationale webshop www.woodiful.com. Sander Wijdemans werkt als freelance marketeer onder de bedrijfsnaam SW Online Marketing & Media.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten