5 Tips om je eigen financiële administratie te organiseren

Door Danny Bijl van DB Online Marketing - 12 december 2019
Reacties gesloten

Het Nieuwe Werken Blog is een online magazine over de veranderende wereld van werk en organiseren. In dit blog wordt ingegaan op het beter organiseren van je eigen financiële administratie. Zo kun je onbezorgd leven met een heerlijk gevoel van rust, of door bijvoorbeeld het maken van een mooie reis. Het bereiken van dit doel is afhankelijk van je eigen keuzes en instelling. Begroten en budgetteren kunnen je hierbij helpen. Als je je financiële zaken goed op orde hebt, behaal je je doelen namelijk sneller. Vind jij het lastig om te plannen en te budgetteren? Dat valt best mee als je je een keer verdiept in slim budgetteren. Onderstaande 5 tips helpen je hierbij.

Wat houden budgetteren en begroten eigenlijk in?

Een begroting is een overzicht van al je uitgaven en inkomsten. Budgetteren betekent dat je financiële middelen en uitgaven gaat plannen, organiseren en toewijzen. Zo kun je zien of de inkomsten voldoende zijn om de uitgaven te dekken, zowel nu als in de toekomst. Hierdoor wordt het gemakkelijker om een doel te behalen binnen je mogelijkheden, of geld opzij te zetten.

Leren budgetteren? Houd je dan aan deze 5 tips

1. Zet al je uitgaven op een rij;

Ben jij ook zo iemand waarvan aan het eind van de maand het geld op is, terwijl je niet precies weet waaraan het is uitgegeven? Dan ben je zeker niet de enige. Maak daarom eens een overzicht van al je uitgaven, zowel de grote als de kleine. Wees hierbij vooral eerlijk. Noteer niet alleen de huur of hypotheek, telefoonkosten, en bijvoorbeeld kosten voor energie en vervoer, maar ook je uitgaven aan voedsel, uitgaan en die lekkere cappuccino waarmee je jezelf wel eens beloont. Bij eerlijk budgetteren vallen de kosten vaak hoger uit, omdat mensen deze onderschatten. Dit komt vooral door kleine impulsaankopen.

2. Maak je inkomsten inzichtelijk;

Verder is het ook natuurlijk belangrijk om te weten wat je inkomsten zijn. Je loon zal een grote inkomstenbron zijn, maar kijk ook naar vakantiegeld, een eventuele bonus, toeslagen als je deze ontvangt, de maandelijkse hypotheekrente-teruggave en bijvoorbeeld huurinkomsten. Je zet door je inkomsten te verzamelen de eerste stap in het krijgen van meer grip op je geld.

3. Een financieel overzicht downloaden of maken;

Nu je zowel je inkomsten als je uitgaven op een rij hebt gezet kun je beginnen met budgetteren. Verzamel de hierboven genoemde bedragen in een overzicht. Een handige tool om dat in te doen waar bijna iedereen met een computer over beschikt is Excel. Maar je kunt ook andere tools via diverse websites downloaden. Een goed voorbeeld hiervan is het  ‘Huishoudboekje’, dat wordt geadviseerd door het Nibud. Zo krijg je perfect inzicht in je financiën en budget.

4. Wekelijks je saldo en uitgaven controleren;

Financiele administratie

Wil je goed begroten en budgetteren, dan moet je regelmatig checken of je saldo en uitgaven wel in de pas lopen met de verwachtingen. Check daarom minimaal eenmaal per week je begroting en saldo. Zo zie je niet alleen of deze wel kloppen, maar wordt je je ook bewuster van kleine uitgaven. Ook kom je sneller misschien nog wel een abonnement tegen dat je eigenlijk vergeten was, en dat je eigenlijk niet meer nodig hebt.

5. Spaar maandelijks 10 procent van je inkomsten.

Heb je meer overzicht in je uitgaven in inkomsten gekregen? Dan zul je zien dat het best mogelijk is om 10 procent van je inkomen te sparen. Veel mensen hebben namelijk best aan het eind van de maand nog wel eens iets over, maar laten zich gemakkelijk verleiden dit alsnog uit te geven.Stort daarom direct het bedrag dat je wil sparen direct over naar een andere rekening, na het ontvangen van je loon of andere inkomsten. Zo wordt de verleiding minder groot het direct uit te geven.Op deze manier is het gemakkelijker om te sparen voor bijvoorbeeld onverwachte uitgaven zoals de aanschaf van een nieuwe wasmachine of een onderhoudsbeurt van de auto, of voor leuke dingen zoals een vakantie.

De voordelen van goed budgetteren

Budgetteren heeft voordelen voor eigenlijk iedereen. Ten eerste creëer je meer rust voor jezelf, doordat je je geen zorgen hoeft te maken over de financiële situatie. Daarnaast heb je ook meer grip op je geld. Budgetteren heeft als gevolg dat je bewuster met je geld omgaat en spaarzamer leeft. Door deze extra financiële ruimte kun je doelen eenvoudiger bereiken, en kun je gemakkelijker onverwachte fnanciële tegenvallers opvangen.

Weet jij al hoe je slim moet budgetteren en breng je dit in de praktijk als een ware professional? BinckBank kan je vervolgens helpen met het behalen van je doelen. Bijvoorbeeld door te beginnen met beleggen. Wil je aan de slag met beleggen in aandelen bij BinckBank? Lees dan hun handige stappenplan om je hierbij te helpen.

Onthoud overigens wel dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Je inleg kan een mooi rendement opleveren, maar kan ook in waarde afnemen.

Deel dit artikel met anderen
Danny Bijl - Online Marketeer
Danny Bijl is werkzaam als freelance online marketeer waarbij de focus ligt op SEO en content trajecten. Hij is er heilig van overtuigd dat het creëren van goede content een must is voor ieder bedrijf die iets met online wil doen. Naast de online marketing werkzaamheden voor zijn klanten is Danny ook een enthousiaste blogger.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten