5 tips tegen computerogen

Door Danny Bijl van - 29 januari 2021
Reacties gesloten

Tegenwoordig werken veel mensen de hele dag achter een beeldscherm, terwijl onze ogen daar niet voor gemaakt zijn. Niet gek dus, als je aan het einde van de dag last hebt van droge, vermoeide ogen of hoofdpijn. We noemen dit ook wel computerogen. Herken jij deze klachten? Hieronder geven wij je vijf tips tegen computerogen.

Wat zijn computerogen eigenlijk?

Computerogen is de verzamelnaam voor klachten die ontstaan als je vaak en langdurig achter een beeldscherm werkt. We noemen dit ook wel ‘vierkante ogen’. Bij computerogen moet je denken aan klachten als:

  • Vermoeide ogen
  • Geïrriteerde en/of droge ogen
  • Wazig zien en/of moeite hebben met scherpstellen
  • Hoofdpijn

Tip 1: houd voldoende afstand tot je beeldscherm

Zorg ervoor dat je niet te dicht op je scherm zit. Onze ogen zijn namelijk niet gemaakt om continu op korte afstanden te kijken. Bovendien neem je al snel een onnatuurlijke werkhouding aan als je te dicht op je scherm zit. Dit kan weer leiden tot hoofd-, nek-, schouder- en rugklachten. Houd daarom ongeveer een armlengte afstand tot je beeldscherm. Dat komt neer op zo’n 50 tot 70 centimeter.

Tip 2: geef je ogen regelmatig pauze

geef je ogen regelmatig pauze

Onze ogen worden er niet blij van als ze de hele dag naar een beeldscherm moeten kijken. Geef je ogen daarom regelmatig pauze tijdens het werken. Een handige regel die je hierbij kunt aanhouden, is de ‘20-20-2-regel’:

20 minuten schermtijd = 20 seconden in de verte kijken + elke dag 2 uur naar buiten

Zet dus elke 20 minuten een wekker, zodat je eraan herinnerd wordt om even in de verte te kijken en maak na de lunch of na het avondeten een wandeling. Dat is niet alleen fijn voor je ogen, maar ook goed voor je mentale en fysieke gezondheid.

Tip 3: knipper regelmatig met je ogen

Regelmatig knipperen met je ogen zorgt ervoor dat je ogen vochtig blijven. Normaal gesproken doe je dit automatisch, maar veel mensen knipperen minder vaak met hun ogen als ze geconcentreerd aan het werk zijn. Let er dus op dat je regelmatig met je ogen knippert tijdens het werken, om zo de kans op droge ogen te verkleinen.

Extra tip: draag jij contactlenzen en heb je snel last van droge ogen? Als je maandlenzen draagt, dan is het de moeite waard om over te stappen naar daglenzen. Daglenzen draag je maximaal één dag en daarna gooi je ze weg. De kans op uitdroging van de lens en ophoping van vuil is dus veel kleiner dan bij maandlenzen.

Tip 4: zorg voor een goede luchtvochtigheid

Een verwarming die ‘s winters aanstaat, ramen die niet open kunnen of een airco die ‘s zomers verkoeling geeft: het zijn slechts een paar voorbeelden van factoren die zorgen voor droge lucht op kantoren. Werken in een omgeving met droge lucht kan leiden tot droge en geïrriteerde ogen. Bespreek met je werkgever wat hij of zij kan doen voor een aangename luchtvochtigheid op kantoor. Dingen die je zelf kunt doen, zijn een raam openzetten of tijdens de lunch buiten een frisse neus halen.

Tip 5: draag een computerbril

Een computerbril is een bril die is afgestemd op de afstand tussen je ogen en je beeldscherm en alles daartussenin. Deze bril zorgt ervoor dat je minder snel last hebt van vermoeide, geïrriteerde en droge ogen. Ook neem je automatisch een goede werkhouding aan, omdat een computerbril ervoor zorgt dat je goed zicht hebt op je beeldscherm. De kans op hoofd-, nek-, schouder- en rugklachten is dus ook kleiner.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten