5 tips voor time management bij thuiswerken

Door Danny Bijl van - 23 juli 2020
Reacties gesloten

Thuis werken heeft zo zijn voordelen. Je hebt geen reistijd, dus je houdt meer tijd over om te rusten of om andere dingen te doen. Wordt er een pakketje bezorgd, dan ben je gewoon thuis. Moet er iets in de privésfeer geregeld worden, dan kan dat vaak even tussendoor. Maar met al die voordelen komt ook het nadeel van te veel zaken die je kunnen afleiden van je werk. Terwijl je werk natuurlijk wel gewoon af moet komen, zonder dat de prikkel er is van collega’s of managers die je scherp houden. Niet iedereen bezit helaas inherent toepasselijke time management skills. Daarom leek het ons een goed idee om eens aantal tips voor time management bij thuiswerken op een rijtje te zetten.

Je taken in kaart brengen

Het helpt om in kaart te brengen wat je allemaal nog moet doen. Wanneer je daarbij een inschatting maakt van hoeveel tijd je voor iedere taak nodig denkt te hebben, kun je je taken gaan inplannen in een werkagenda. Maak uiteraard een wat ruimere schatting van de benodigde tijd, zodat je eerder voor gaat lopen dan achterlopen. Plan je taken in op volgorde van deadline. Zo heb je voor jezelf inzichtelijk gemaakt wat je allemaal nog moet doen, in welke volgorde je moet doen en wat je nog moet doen om op schema te blijven. Ook biedt dit je een instrument om te kunnen inschatten of het wel of niet mogelijk is om een extra taak tussentijds op te pakken zonder deadlines te missen. Dit geeft je rust in je hoofd.

Zet pushberichten en notificaties uit

Het nadeel van altijd en overal bereikbaar zijn en à la minute op de hoogte kunnen blijven, is dat je constant afgeleid kunt worden door binnenkomende berichten. Pushberichten en notificaties wekken automatisch nieuwsgierigheid op, waardoor je al snel verleid wordt om je focus van je werk af te halen en te verleggen naar hetgeen er zojuist binnengekomen is. Overweeg daarom of het mogelijk is om pushberichten en notificaties uit te zetten. Dan lees ze je wanneer je er de tijd voor hebt. Doe dit natuurlijk niet wanneer je baas, collega’s of klanten van jou verwachten dat je zo snel mogelijk reageert en wanneer je weet dat er iets belangrijks aan zit te komen.

Richt een aparte werkkamer in

Afleiding is een grote factor in het verstoren van je timemanagement. Als jij je niet kunt blijven focussen op je taken, duurt het onnodig lang om ze gedaan te krijgen. Richt daarom een ruimte in die exclusief gebruikt wordt door jou als werkplek. Een ruimte waar niemand anders tegelijkertijd met jou komt en waar al je werkgerelateerde spullen liggen en terug te vinden zijn. Een bijkomend voordeel van een aparte werkkamer, is dat je er ook de deur achter je dicht kunt trekken. Werk daarom dus ook niet in je woonkamer, want dan ga je de ruimte waar je moet kunnen ontspannen associëren met werk. Zo kom je nooit tot rust in je eigen huis.

Time management bij thuiswerken

Werk met twee beeldschermen

Veel mensen die een groot deel van hun werktijd achter de computer doorbrengen moeten geregeld van scherm wisselen om een taak te kunnen uitvoeren. Dit kost niet alleen onnodig veel tijd en handelingen, het betekent ook dat je telkens iets nieuws moet proberen te onthouden. Dit kan veel laagdrempeliger, namelijk door een tweede scherm toe te voegen. Het scherm waarin je aan het werk bent staat dan in het ene scherm open, en in het andere scherm is hetgeen geopend waar je input uit moet halen. Dit werkt een stuk sneller en vergt minder energie, waardoor je ook niet zo snel uit je concentratie kunt raken.

Een training volgen

Uiteindelijk is het je eigen verantwoordelijk om de tips en trucs op het gebied van timemanagement in de praktijk te brengen. Lukt het toch niet en heb je meer handvaten nodig om beter met je tijd te leren omgaan? Dan is het mogelijk om een training time management te volgen. Dat is een nuttige investering in jezelf, je efficiëntie en je persoonlijke welzijn. Slaag jij er immers in om door zo’n training beter met je tijd om te gaan, dan geeft dat rust. Je krijgt je werk gedaan zonder onnodige stress, en je weet wanneer je je taken volbracht hebt en je het verdiend hebt om te gaan ontspannen.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten