6 beroepen met een tekort aan personeel

Door Danny Bijl van - 7 maart 2020
Reacties gesloten

Het Nieuwe Werken biedt een nieuwe mate van flexibiliteit in het werk, maar dat kan mogelijk het probleem niet oplossen wanneer je toch echt uitgekeken bent op je baan. Geldt dit ook voor jou? Een andere baan vinden is niet altijd makkelijk, zeker omdat er sectoren zijn waar er een overschat aan kandidaten is voor te weinig banen. Maar er zijn ook beroepen waar er een tekort aan personeel is en je met omscholing een goede kans zou kunnen maken. We zetten er een aantal op een rijtje.

Lasser/lasrobotoperator

Een lasser verbindt onderdelen van metaal door middel van druk en/of warmte. Op de plaats van verbinding wordt het lasdraad in vloeibare of deegachtige toestand gebracht zodat een stabiele verbinding gemaakt kan worden. Het is een beroep waarbij veiligheidsrisico’s bestaan. Interesse in het vak? Om lasser te kunnen worden kun je cursussen volgens of naar een lasschool gaan om de vaardigheden onder de knie te krijgen. Steeds vaker wordt ook het bezit van een VCA-certificaat verwacht.

Verpleger/verpleegkundige

Niet genoeg mensen willen in de zorg werken, helaas, en dus is er altijd behoefte aan nieuwe krachten. Ben jij zorgzaam van natuur en zou je de hele dag wel kunnen zorgen voor anderen, dan zou je een BBL-opleiding tot verpleger/verpleegster kunnen volgen. Dan studeer je terwijl je ook al begint te werken. Je kunt ook de HBO-V opleiding volgen om verpleegkundige te worden.

Vrachtwagenchauffeur

Tekort aan personeel

Ben je wel klaar met het werken met mensen om je heen en wil je vooral ongestoord je eigen ding doen, dan kun je misschien wel heel gelukkig worden als vrachtwagenchauffeur. Hiervoor heb je rijbewijs C nodig. Dit ‘groot rijbewijs’ moet je dus eerst halen. Daarnaast moet je ook de Code 95 halen. Dit is een code op het rijbewijs die aangeeft dat je als vrachtwagenchauffeur vakbekwaam bent. Deze verloopt elke vijf jaar. Dan moet je 35 uur nascholing volgen om het verlengd te krijgen.

Software engineer

Een software engineer ontwerpt informatiesystemen en geen software zoals een software developer. Een software engineer bedenkt aan welke eisen een systeem moet voldoen, en vervolgens welke softwaretalen nodig zijn om dit te realiseren. Je houdt je bezig met wat er beter kan, hoe een huidig systeem vernieuwt kan worden en hoe er op nieuwe ontwikkeling aangesloten kan worden. Om software engineer te worden moet je over een IT-opleiding op hbo of wo niveau beschikken. Daarnaast zijn er ook veel trainingen en cursussen op het gebied van software engineering.

Accountmanager

Een accountmanager is het gezicht van een organisatie bent. Je onderhoudt relaties met huidige en potentiële klanten. Je investeert in een, waarmee je toekomstige omzet en de belangen van een organisatie veilig probeert te stellen. Je moet kennis hebben van de markt, het product of de dienst en bewust zijn van de behoeftes van de klant. Als accountmanager moet je contactueel, ondernemend en betrouwbaar zijn. Er is geen specifieke opleiding tot accountmanager. Opleidingen op het gebied van marketing, economie, management, bedrijfskunde en communicatie op zowel de HBO als de universiteit kunnen leiden tot een functie als accountmanager.

Elektromonteur

Een elektromonteur bevestigt, installeert, onderhoudt en repareert elektrische bedrading en apparatuur. Het niveau van de werkzaamheden en de doelgroep kan variëren. Een elektromonteur moet dingen kunnen uitzoeken en logisch kunnen nadenken, waar soms ingewikkelde stroomschema’s of bouwtekeningen bij kunnen komen kijken. Je moet procedureel en betrouwbaar te werk gaan, omdat je je vaak door de risico’s geen fouten kunt veroorloven. Om aan de slag te kunnen als elektromonteur moet je MBO Elektrotechnische installaties of HBO Elektrotechniek gevolgd hebben.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten