6 minder gebruikte manieren om energiekosten te besparen als bedrijf

Door Danny Bijl van - 28 juli 2020
Reacties gesloten

Spouwmuurisolatie en dakisolatie om de warmte binnen te houden, ledverlichting om minder stroom te verbruiken, zonnepanelen op het dak om zelf stroom te produceren… het zijn bekende manieren die je als bedrijf kunt inzetten om te besparen op energiekosten. Maar er zijn natuurlijk meer manieren die wat minder vaak genoemd worden, maar ook voor een besparing kunnen zorgen. We zetten er daar een aantal van op een rijtje voor je.

Kozijnen en beglazing

Wat voor kozijnen en beglazing zit er in jouw bedrijfspand? Mogelijk kun je hier nog een slag in maken op het gebied van energiebesparende maatregelen. Houten kozijnen hebben namelijk een lage isolatiewaarde. Het verschil met kunststof, aluminium of stalen kozijnen is enorm wat dat betreft. Deze bieden overigens ook nog betere bescherming tegen inbrekers. Ook de beglazing in de kozijnen speelt een rol in de isolatie van je bedrijfspand. We kennen natuurlijk allemaal dubbel glas, maar dat is niet de meest energiebesparende soort beglazing die er op de markt is. De beste keuze is HR++ glas. Dit heeft een nog hogere isolatiewaarde. Het verschil met dubbel glas is significant, het verschil met enkel glas zelf enorm. Als je toch kozijnen gaat vervangen, stap dan dus meteen ook over HR++ glas.

Apparaten en ruimtes

Het volgende punt is er een van gedrag en bewustzijn. Staan er apparaten aan die niet gebruikt worden? Zo ja, is dat nodig en kunnen ze niet gewoon uitgezet worden om energie te besparen? Het is namelijk echt weggegooid geld om zaken die je niet gebruik wel stroom te laten verbruiken. Daarnaast kun je kritisch kijken naar het gebruik van ruimtes. Moet in een ruimte die weinig tot niet gebruikt wordt echt het licht aan blijven en de verwarming aan staan? Doe in ieder geval na gebruik het licht aan en de verwarming omlaag.

Meer thuiswerken

In het kader van Het Nieuwe Werken én de coronacrisis is thuiswerken natuurlijk in potentie een maatregel die voor besparing op energiekosten kan zorgen. Zoals we eerder al aanstipten, kunnen apparaten die niet gebruikt worden in het bedrijfspand worden. Hoe meer mensen er immers thuiswerken, hoe minder apparaten er in gebruik zijn in het pand. Als de mensen die wél in het bedrijfspand aan het werk zijn zich zoveel mogelijk in dezelfde ruimte(s) concentreren, hoeven er des te minder ruimtes gebruikt te worden waar energie verbruikt wordt.

Energie besparen als bedrijf

Bedrijfsprocessen in kaart brengen

Het is heel goed mogelijk dat er in jouw bedrijfsprocessen onnodig veel energie verbruikt wordt. Alleen is het vaak moeilijk om dat zelf te constateren, of om te constateren waar er dan onnodig energie verbruikt wordt. Tegenwoordig is het mogelijk om een plant simulation te laten doen, waarbij jouw bedrijfsprocessen gesimuleerd worden. Zo kan er gekeken worden naar de efficiëntie, ook op het gebied van energiegebruik. Dit kun je laten uitvoeren door Cards PLM. Dat is een leerzame investering die je echt inzicht kan geven in het productieproces van je bedrijf.

Minder en zuiniger printen

Kijk eens kritisch naar je printerbeleid, want hier kun je op meerdere fronten door besparen. Is het nodig om nog veel op papier te doen? Worden zaken niet onnodig dubbel uitgeprint? Hoeveel printers zijn er daadwerkelijk nodig? Misschien kom je erachter dat er minder geprint kan worden en dat je kunt volstaan met minder printers. Dat betekent minder apparaten die constant stroom staan te verbruiken. Investeer in een energiezuinige printer. Wil je nog verder geld besparen op het printen, los van het minder printen en minder apparaten aan hebben staan? Ga dan werken met een duurzaam lettertype dat minder inkt per letter verbruikt, maar nog steeds prima leesbaar blijft.

Laat je elektriciteitsnetwerk en Cv-installatie controleren

Blijf je ondanks alle voorgestelde en de eerder genoemde gangbare maatregelen toch het idee hebben dat je een onverklaarbaar hoge energierekening hebt? Dan is het een goed idee om eens  een installatiebedrijf te vragen om een controle uit te voeren op het elektriciteitsnetwerk van je pand. Zij kunnen opsporen over er ergens een lek zit dat tot een hoger verbruik leidt. Ook het correct laten afstellen van de Cv-installatie kan een winst in energieverbruik opleveren. Heb je nog een oude Cv-ketel, investeer dan in een zuinigere Hr-ketel om voor hetzelfde resultaat minder energie te verbruiken.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten