Acquisitie op een feestje?

Door Sheila Zautsen van Veldhoen + Company - 17 november 2015
Reacties gesloten

Ik was laatst op een feestje terwijl iemand mij weer eens vroeg: “Wat doe jij eigenlijk voor een werk?”Tja, en dan begint het verhaal. Hoe leg je nu kort en bondig uit, wat Veldhoen + Company doet? Vaak houd ik het bij: “Ik werk voor een organisatie adviesbureau.” Als ze dan nog vragend kijken voeg ik er aan toe: “Wij helpen organisaties naar Het Nieuwe Werken, procesbegeleiding en verandermanagement.” Vaak krijg ik dan de wedervraag: “Maar doet niet iedereen al aan Het Nieuwe Werken?”

Ja en dan begint het gesprek. Vaak mondt het uit in een interessant gesprek, soms met uitwisseling van kaartjes en heel soms stopt het daar ook omdat de ‘andere kant van de lijn’ alleen een beleefdheidsvraag stelt. Ook prima, ik ben tenslotte op een feestje!

Ik besefte mij laatst in de file (ja, ook in sta in de file: workshops bij klanten kunnen soms niet anders gepland worden en starten dan om 8.30 uur) dat dit soort gesprekken makkelijker gaan dan een presentatie bij een potentiele klant. Terwijl wij die presentaties tot in de puntjes hebben voorbereid. Toch gek! Waardoor komt dat toch? Is mond-tot-mondreclame dan toch de beste manier om bij nieuwe opdrachtgevers binnen te komen? We posten veel op social media en dan bellen organisaties ons om langs te komen. Maar waarom krijgen we ons verhaal soms niet over de bühne? Is acquisitie op een feestje ‘Het Nieuwe Acquireren?’. Net zoals je overal ‘Het Nieuwe…..’ ziet? Het Nieuwe Samenwerken, Het Nieuwe Vergaderen, Het Nieuwe Rijden, Het Nieuwe Eten, Het Nieuwe Afvallen?!

En wat ik me al stilstaand in die auto in de file ook besefte was, dat als we een opdracht hebben afgerond en dan feedback aan de klant vragen dat we terug krijgen: “Jullie hebben meer gedaan dan ik vooraf had verwacht!!!”. Dan doen we toch wel iets goeds, denk ik dan, toch?

Deze vraag heeft me de afgelopen weken bezig gehouden. Maar al sparrende met mijn collega’s weet ik het. Wij komen niet met antwoorden, maar stellen nieuwsgierige wedervragen waar de betreffende organisatie vaak nog geen antwoord op heeft, laat staan überhaupt al over heeft nagedacht. De betreffende organisatie heeft daarnaast zelden scherp wat hun vraag aan ons daadwerkelijk is.

Wij zijn niet van “Doe mij maar een “vloertje Interpolis”, want die oplossing is op maat gemaakt voor Interpolis. Veldhoen + Company is authentiek en niet van de oppervlakkige oplossingen. Wij zijn op zoek naar een klik met onze opdrachtgevers. Pas dan kunnen we ze echt helpen.

Wij stellen ons continu de vraag: “Wat wil die organisatie nu eigenlijk met Het Nieuwe Werken bereiken?”, “Waarom wil men dit?”. Deze en andere vragen zijn zo belangrijk voor het slagen van een project “Het Nieuwe Werken” dat copy-pasten niet werkt. Kijk maar eens naar bedrijven waarbij Het Nieuwe Werken niet werkt. Die hebben vaak een mooie nieuwe inrichting gemaakt. Vaak zijn ze vergeten hun medewerkers hierbij te betrekken en mee te nemen. Ik durf de uitspraak te doen dat het geen opdrachtgevers van ons zijn, die samen met ons de reis naar Het Nieuwe Werken volledig hebben gemaakt.

Ik ga nog elke dag vol energie naar mijn opdrachtgevers. Dat komt omdat ik in ons verhaal geloof en het fantastisch mooi vind als medewerkers trots naar hun nieuwe kantooromgeving gaan en de vrijheid voelen om te werken waar en wanneer ze willen. Tevreden opdrachtgevers, daar doe ik het voor.

Ik ga stug verder met het verhaal op het feestje. Je weet nooit hoe een koe een haas vangt, toch? Mocht je me tegen komen, stel me dan gewoon een nieuwsgierige vraag….

Deel dit artikel met anderen
Sheila Zautsen - Bouwkundig expert
Sheila Zautsen (Nuth 1976) is afgestudeerd bouwkundige. Na haar studie is zij gaan werken bij Veldhoen + Company, de grondlegger van Het Nieuwe Werken. Vanuit haar bouwkundige expertise legt zij het verband tussen wat een organisatie wil bereiken met Het Nieuwe Werken en een fysiek en facilitair concept. Daarna vertaalt zij dat samen met de architect naar een haalbaar inrichtingsontwerp. Als adviseur is zij onder meer actief bij de gemeente Venlo, PwC Nederland, NIBC, Laureate, Westland Infra, Medtronic Europa (Nederland en Oostenrijk), Tauranga City Council (Nieuw Zeeland).
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten