Activity Based Werken, hét spel dat fusies en overnames succesvol maakt
Wanneer kinderen elkaar voor de eerste keer ontmoeten, hebben ze vaak moeite om contact te maken. Als een van hen voor de eerste keer bij de ander thuis is, is het vaak nog moeilijker. We herkennen dit waarschijnlijk vanuit onze eigen jeugd of van onze kinderen. Als kinderen geen enkel initiatief nemen om contact te maken, dan kun je ze helpen door ze een spelletje te laten doen. Op een speelse manier wordt dan het ijs gebroken.
Dit gebeurt ook als organisaties bij elkaar komen als gevolg van een fusie of overname. Nog ongemakkelijker is het wanneer de ene organisatie verhuist naar het gebouw van de ander. Mensen ontmoeten elkaar en moeten wennen aan de manier waarop de mensen van de andere organisatie hun dingen doen – ook wel organisatiecultuur genoemd. De organisatiecultuur omvat de gedeelde waarden, overtuigingen en gedrag die bepalen hoe mensen acteren.
Botsing van culturen
De geschiedenis heeft aangetoond dat fusies of overnames regelmatig mislukken. De meest waarschijnlijke oorzaak van het probleem is botsing van culturen. De fundamentele manieren van werken van de bedrijven zijn zo verschillend en worden zo gemakkelijk verkeerd geïnterpreteerd dat mensen zich gefrustreerd en angstig voelen. Dit leidt tot lage betrokkenheid en zelfs afvalligheid. Productiviteit daalt en niemand lijkt te weten hoe het te repareren.
De belangrijkste reden dat veel fusies en overnames op langere termijn geen waarde toevoegen, is omdat er geen sterk cultuur-integratieplan is. Het probleem is dat er geen simpele logica of wet bestaat om dit menselijk handelen aan te passen. Het wordt vaak ook afgedaan als ‘fluffy stuff’. Het lijkt het meest logisch om naar organisatiecultuur te kijken als een uitkomst van het gehele systeem en niet als een oorzaak of een oplossing van het probleem. Organisaties zijn complexe systemen waar een kleine steen in de vijver grote effecten kan hebben. Het aanpassen van enkele fundamentele werkpraktijken zal onvermijdelijk leiden tot nieuwe waarden en gedrag.
Manieren van werken
De manier van werken van organisaties is een van deze fundamentele werkpraktijken. Een fusie biedt een geweldige kans om de manier van werken voor beide partijen te veranderen. Zoals in het begin van het artikel vermeld, is het spelen van een spel een goede manier om dit te gezamenlijk te doen. Ik weet dat een ‘spel’ in organisaties vaak in contrast staat met ‘werk’ en gekarakteriseerd wordt als onbelangrijk, triviaal en het ontbreken aan elk serieus doel (iets wat kinderen doen …). Echter, deze veronderstelling moet worden aangevochten.
Activity Based werken
Een van de meest succesvolle spelen die ik wil aanbevelen is Activity Based werken (ABW). Dit geweldige spel brengt verschillende groepen mensen op een mooie manier bij elkaar. Het wordt gespeeld met een minimale set aan regels en deze worden zelfs gedeeltelijk door de deelnemers zelf bepaald. Het hele spel is gericht op: hoe willen we werken als een (nieuwe) organisatie? Welk gedrag willen we zien (passie, innovatie – misschien zelfs spel) en wat betekent dat voor het kantoor en de IT-tools die hierin ondersteunen.
Meer dan bij een standaard kantoorverhuizing, heeft ABW bewezen dat het mensen uit verschillende organisaties in staat stelt om met een nieuwe context, gebruik te maken van een tastbare en impactvolle verandering. Het nodigt ook continu uit om te spelen met eenieder van de ‘andere’ groep die je maar nodig hebt.
Ik heb de invoering van ABW bij een fusie persoonlijk ervaren. De feedback was verbazingwekkend positief. Senior organisatieontwikkelings- en verandermanagementmensen hebben verteld dat ze het ABW-spel beschouwen als een van de meest krachtige stimulator van de transformationele verandering.
Als het ABW-spel goed gespeeld wordt, zal het een groot succes worden. Dat wil zeggen dat elk individu, elk team en in het bijzonder iedere leider, weet welke rol ze spelen in het spel en hoe het spel te spelen. Uiteindelijk is het samen spelen van een spel de beste manier om elkaar te leren kennen. Zelfs al is het maar om het spel de schuld te geven in plaats van elkaar …
Geïnteresseerd om meer te weten hoe je het ABW-spel kunt spelen? Neem dan contact met me op.