Alle voordelen van een zakelijke hypotheek

Door Danny Bijl van - 10 december 2021
Reacties gesloten

Is jouw bedrijf in het huidige pand uit zijn jasje gegroeid? Dan wordt het misschien tijd om te verhuizen. Als je in het huidige bedrijfspand blijft zitten, kun je immers niet verder groeien. Een nieuw pand kopen brengt alleen behoorlijk wat kosten met zich mee. Als je niet over de financiële middelen beschikt, denk je misschien dat dit niet mogelijk is. Toch is dit wel degelijk het geval. Je kunt namelijk een zakelijke hypotheek afsluiten. Heb je dit nog niet eerder gedaan? Dan sta je hier mogelijk niet om te springen. Toch brengt een zakelijke hypotheek de nodige voordelen met zich mee. Wij zetten er hieronder een aantal op een rijtje.

1. Je hebt zekerheid over jouw maandlasten

Wie een zakelijke hypotheek afsluit, krijgt te maken met maandelijkse kosten. Je gebruikt immers geld van een ander om een aankoop te financieren en dat moet je terugbetalen. Dit doe je door iedere maand een gedeelte van het geleende bedrag af te losten. Het bedrag dat je maandelijks betaalt, bestaat niet alleen uit aflossing. Nee, want een geldverstrekker brengt namelijk ook rente in rekening. Hierdoor denk je mogelijk dat het maandelijkse bedrag van tijd tot tijd kan verschillen. Toch is dit niet het geval. Bij een zakelijke hypotheek aanvragen wordt de rente vastgezet. Hierdoor heb je zekerheid over jouw maandlasten. 

2. De hypotheek is aan het einde van de looptijd gedeeltelijk afgelost

Een zakelijke hypotheek heeft een standaard looptijd van 10 jaar. Hierdoor denk je mogelijk dat je het geleende geld binnen deze periode terug moet betalen. Dit is ook het geval, maar het aflosschema is gebaseerd op een looptijd van 20 jaar. Dit betekent dat jouw maandlasten aanzienlijk lager uitvallen dan je op voorhand mogelijk denkt. Aan het einde van de looptijd heb je dus de helft van jouw zakelijke hypotheek afgelost. Wat je met de andere helft doet? Deze betaal je in één keer volledig af of je herfinanciert het met een andere lening.

3. Je staat niet persoonlijk borg voor de lening

Niet iedere ondernemer is even happig op zakelijk financieren. Dit komt vooral doordat je iedere maand een gedeelte van de lening terug moet betalen. Als je niet aan deze verplichtingen kunt voldoen, denk je mogelijk dat dit gevolgen heeft voor jouw privéleven. Bij een zakelijke hypotheek hoef je hier niet bang voor te zijn. Waarom niet? Omdat de meeste geldverstrekkers alleen het recht van hypotheek op een bedrijfspand als zekerheid vragen. Hierdoor sta je niet persoonlijk borg voor zo’n lening.

4. Kosteloos extra aflossen is mogelijk

Heb je een zakelijke hypotheek afgesloten en blijf je maar groeien? Dan is dit ongetwijfeld ook te zien in de cijfers. Als je veel geld overhoudt, wil je mogelijk extra aflossen op jouw zakelijke hypotheek. Bij sommige zakelijke financieringen brengt dit extra kosten met zich mee, maar hier hoef je bij een zakelijke hypotheek niet bang voor te zijn. Je kunt namelijk ieder jaar 10% van het openstaande bedrag kosteloos aflossen. Hierdoor kun de hypotheek al (ruim) voor het einde van de looptijd terugbetaald hebben.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten