Alles wat je moet weten over een digitale tachograaf in je wagenpark

Door Danny Bijl van DB Online Marketing - 17 februari 2022
Reacties gesloten

Het belang van een digitale tachograaf wordt nog al te vaak onderschat. Wat kun je namelijk verwachten van een – op het eerste gezicht –  nietszeggend voorwerp. Het is niet meer dan een klein elektronisch kastje dat als het gaat om formaat en uitstraling niet onder doet voor een autoradio. Is dat echt zo’n belangrijk onderdeel binnen het transport van je bedrijf? Jazeker! Onderschat de digitale tachograaf niet door zijn uitstraling. Zonder een tachograaf kun je niet. Sterker nog: dat is zelfs niet toegestaan. Een tachograaf wordt namelijk gebruikt om de rij- en rusttijden in de gaten te houden. De digitale tachograaf is verplicht voor transport binnen Europa.

Natuurlijk gebruik je een digitale tachograaf niet alleen omdat het verplicht is. Ook omdat het de nodige voordelen biedt voor je wagenpark. Maar wat kan een tachograaf nu precies betekenen? We zetten alles wat je moet weten op een rijtje.

Hoe werkt een digitale tachograaf?

Een digitale tachograaf valt eigenlijk nauwelijks binnen het voertuig. Het is een handig apparaatje die meteen gaat draaien wanneer de versnellingsbak aan gaat. Er zijn veel verschillende kastjes verkrijgbaar. Hun belangrijkste taak is om rust- en rijtijden bij te houden. Maar ze kunnen ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Bijvoorbeeld om de communicatie tussen ondernemers en hun werknemers te verbeteren.

Europa hanteert hele strenge eisen voor het gebruik van tachografen. Er zijn dan ook maar enkele grote leveranciers die de goedkeuring hebben gekregen om deze te produceren. Ze houden zich volledig aan de Europese richtlijnen. Daarom lijken alle tachografen dan ook veel op elkaar als het gaat om structuur. Hoewel ze dus wel wat uitgebreid kunnen worden.

Waarom is een digitale tachograaf verplicht?

Waarom is een digitale tachograaf verplicht

Ben je als ondernemer nog helemaal niet bekend met transport binnen Europa? En ben je eigenlijk pas aan het kijken hoe je je producten misschien ook naar het buitenland kunt vervoeren? Dan had je heel misschien zelfs nog nooit van een digitale tachograaf gehoord. Toch is dit al jaren verplicht binnen de Europese Unie. Maar waarom toch eigenlijk?

De voornaamste reden is dat er via deze tachograaf kan worden uitgelezen of er aan de rust- en rijtijden is gehouden. Dat is belangrijk. Niet alleen voor de veiligheid op de weg, maar ook voor een eerlijke concurrentiestrijd tussen ondernemers binnen Europa. Als deze rust- en rijtijden niet gecontroleerd konden word belangrijk drijven er ook sneller voor kiezen om hun personeel uit te putten en in een keer door te laten rijden. Zo zouden de producten veel sneller op de eindbestemming komen, waardoor ze veel gemakkelijker kunnen concurreren. In de Europese Unie is het niet de bedoeling dat de concurrentiestrijd op die manier wordt gespeeld. Daarom wordt het speelveld genivelleerd met de komst van de digitale tachograaf. Hierdoor zou ieder voertuig er ongeveer dezelfde tijd over doen. 

Deel dit artikel met anderen
Danny Bijl - Online Marketeer
Danny Bijl is werkzaam als freelance online marketeer waarbij de focus ligt op SEO en content trajecten. Hij is er heilig van overtuigd dat het creëren van goede content een must is voor ieder bedrijf die iets met online wil doen. Naast de online marketing werkzaamheden voor zijn klanten is Danny ook een enthousiaste blogger.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten