Alles wat je moet weten over een inlenersbeloning
Of je nu uitzendkracht bent, werkt bij een uitzendbureau of welke andere manier dan ook in aanraking bent geweest met het uitzendleven, de kans is groot dat je deze term wel eens voorbij hebt horen komen: de inlenersbeloning. Alle uitzendkrachten hebben hier immers recht op, maar wat is een inlenersbeloning nou eigenlijk? In deze blog leggen we dit uit.
Het begrip
De inlenersbeloning is één van belangrijkste afspraken in de cao voor uitzendkrachten. De inlenersbeloning wordt ook wel het loonverhoudingsvoorschrift genoemd. Een lange term, maar eigenlijk is dit heel simpel. De inlenersbeloning zorgt ervoor dat een uitzendkracht hetzelfde loon en dezelfde arbeidsvoorwaarden heeft als een vaste werknemer die hetzelfde werk doet. De uitzendkracht moet dezelfde óf betere arbeidsvoorwaarden aangeboden krijgen als de vaste werknemer. Dit is de werkgever niet alleen verplicht, de werkgever moet ook alle informatie aan het uitzendbureau geven om de inlenersbeloning juist vast te kunnen stellen. Daarbij moet het uitzendbureau alle informatie weer met de uitzendkracht delen, zo is iedereen goed op de hoogte.
De verschillende onderdelen
Om tot een juiste inlenersbeloning te komen en te zorgen dat deze ook goed kan worden toegepast moet de inlener over de juiste kennis beschikken. De inlenersbeloning bestaat daarbij vanaf 1 januari 2023 uit tien componenten:
- Het brutoloon conform de juist schaal
- ATV / ADV dagen
- Toeslagen voor overwerk en onregelmatige uren
- Initiële loonsverhogingen zoals bij de inlener bepaald
- Onkostenvergoedingen
- Periodieken
- Vergoeding van reisuren en/of reistijd
- Eenmalige uitkeringen
- Thuiswerkvergoedingen
- Vaste eindejaarsuitkeringen (m.i.v. 01-01-2023)
Verklaring inlenersbeloning
Om tot een juiste inlenersbeloning te komen wordt er een verklaring inlenersbeloning opgesteld. Dit is een formulier waarop vragen worden gesteld en de opdrachtgever de correcte gegevens verstrekt. Het uitzendbureau mag deze vragen schriftelijk stellen maar ook mondeling. Als dit mondeling wordt gedaan moet de opdrachtgever de uiteindelijke verklaring wel ondertekenen voor akkoord. Het uitzendbureau bespreekt met de opdrachtgever dat de informatie op tijd verstrekt moet worden en dat de opdrachtgever ook verplicht is alle vragen naar waarheid in te vullen.
Bescherming van uitzendkrachten
Vanaf de allereerste dag die de uitzendkracht aan de slag gaat bij een opdrachtgever heeft hij/zij recht op de inlenersbeloning. Dit is echter niet altijd zo geweest. De inlenersbeloning is pas sinds 2015 verplicht voor uitzendkrachten. Voor de ABU (algemene bond uitzendondernemingen) en de NBBU (Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen) gelden inmiddels dezelfde afspraken over de inlenersbeloning. Hierbij ziet de SNCU (stichting naleving CAO voor uitzendkrachten) er op toe dat de uitzend cao’s worden nageleefd. De SNCU kijk hierbij naar de cao’s geldende arbeidsvoorwaarden in samenhang met andere wettelijke bepalingen.
Elke opdrachtgever en intermediair is verplicht om te zorgen dat de inlenersbeloning goed geregeld is. Dit vereist natuurlijk de juiste juridische en actuele kennis. Dit kan een hoop tijd kosten die dan niet besteed kan worden aan je core business. Besteed deze kwestie daarom uit bij je backofficepartij! De specialisten van easyworx bezitten alle kennis en vaardigheden om je dit uit handen te nemen.
Zit je nog met vragen of wil je gewoon even sparren? Aarzel dan niet om contact op te nemen, onze experts staan altijd voor je klaar!