Alles wat je moet weten over het afsluiten van een AVB

Door Danny Bijl van DB Online Marketing - 10 oktober 2019
Reacties gesloten

Als particulier heb jij waarschijnlijk allang een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Logisch, je wilt in geval van schade aan andermans spullen natuurlijk wel aan financiële verplichtingen kunnen voldoen en de zaken direct netjes afhandelen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor jouw onderneming. In dit geval sluit je de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (ook wel AVB genoemd) af: een verzekering die jou als ondernemer beschermt tegen claims wanneer jij schade veroorzaakt bij een ander. Een AVB met goede dekking van een betrouwbare aanbieder zorgt ervoor dat jij altijd iemand aan jouw kant hebt staan in geval van schade en dat de kosten voor je vergoedt worden.

Je privé verzekering dekt geen zakelijke risico’s

En deze AVB is ontzettend belangrijk: je privé verzekering dekt namelijk geen zakelijke risico’s. Schopt een van je kinderen per ongeluk een voetbal door het raam van de buurman, dan helpt je particuliere aansprakelijkheidsverzekering je uit de brand. Maar wanneer jouw medewerker per ongeluk een kopje koffie over de laptop van een opdrachtgever stoot, heb je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig. Zonder een goede AVB draai je namelijk zelf op voor de kosten.

Wat vergoedt de AVB?

De AVB beschermt je wanneer je aansprakelijk gesteld wordt voor bijvoorbeeld verwonding aan personen, gevolgschade, schade die werknemers elkaar toebrengen, schade aan andermans spullen, schade door een gebrek in een product en zelfs milieuschade die plotseling door een incident ontstaat. Daarnaast biedt de AVB je ook dekking wanneer het gaat om het nemen van maatregelen om verdere schade te voorkomen of beperken. Mocht je tijdens een klantbezoek per ongeluk een kop koffie over een gloednieuwe server morsen, dan krijg jij de schade vanuit je AVB vergoedt. Maar ook wanneer jouw medewerker tijdens werkzaamheden een plank van grote hoogte laat vallen, en deze plank een voorbijganger raakt staat de AVB voor je klaar.

Schade aan personen en aan spullen

Afsluiten van een AVB

De AVB dekt dus financiële schade aan personen of spullen. Deze verzekering dekt daarentegen geen financiële schade die ontstaat als gevolg van een beroepsfout; bijvoorbeeld het geven van verkeerd advies of het maken van een foute berekening. De gevolgen van dit soort fouten kunnen gedekt worden met behulp van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Breng je risico’s in kaart

Om de juiste AVB af te sluiten is het dan ook belangrijk om je risico’s in kaart te brengen: indien mogelijk samen met een verzekeringsadviseur. Welke mogelijkheden zijn er binnen jouw onderneming tot een bedrijfsongeval en wat voor kosten kan dit veroorzaken? Samen met je verzekeringsadviseur kijk je naar de mogelijke risico’s die jij als ondernemer loopt, de kosten die hieraan verbonden kunnen zitten en de verzekeraar die hier het beste bij past. Zo weet jij dat je jezelf in de toekomst geen zorgen hoeft te maken in geval van schade.

Deel dit artikel met anderen
Danny Bijl - Online Marketeer
Danny Bijl is werkzaam als freelance online marketeer waarbij de focus ligt op SEO en content trajecten. Hij is er heilig van overtuigd dat het creëren van goede content een must is voor ieder bedrijf die iets met online wil doen. Naast de online marketing werkzaamheden voor zijn klanten is Danny ook een enthousiaste blogger.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten