Als zelfs Adriaan van Dis ‘in the cloud’ is…

Reacties gesloten

Iedereen die de aflevering van Zomergasten 2012 met Adriaan van Dis heeft gezien, weet het: Het Nieuwe Werken is gemeengoed geworden. Uitgerold en geïmplementeerd. Van Dis meldde in de zomerse blockbuster van de VPRO namelijk dat hij ‘in the cloud’ is en dat wat op zijn laptop staat ook op zijn smartphone is te vinden. Hoe het werkt, weet hij niet, maar gebruiken doet ‘ie het!

Als een persoonlijkheid als Van Dis in de cloud is, en in het verlengde daarvan Het Nieuwe Werken als vanzelfsprekend beschouwt, kunnen we gevoeglijk aannemen dat de invoering van HNW een feit is. Wellicht was het al niemand ontgaan, maar we kunnen stellen dat HNW geen hype meer is, en op veel plekken inmiddels is ingevoerd. Van Dis doet met zijn uitspraak dan ook voorgoed het licht uit in de kamer van Het Oude Werken. Een van de reacties op #zg12: Zelden zoiets prachtigs gehoord als wanneer hij zei: ‘Ik ben ook in de cloud.’ Over en uit.

Zou je denken…

Terug naar Het Oude Werken?

De materialen van Het Oude Werken kunnen naar het rommelhok en als we er na een jaartje of zo nog eens glimlachend naar kijken, zien we een geruststellend laagje stof. Maar wie goed oplet, ziet dat veel museumstukken helemaal niet naar het rommelhok zijn verhuist. Of nog erger: het HNW-project is klaar, maar de projectleden van (bijvoorbeeld) een Lean-programma halen de in onbruik gewaande spulletjes gewoon weer op.

De projectbemanning van de HNW-schip ziet zichzelf aan lager wal geraakt, doordat de mammoettanker van efficiency, grip en controle hen op de valreep de wind uit de zeilen neemt. Nog voor ze goed en wel voet aan wal hebben gezet, strandt hun vaartuig. Functieprofielen worden na een fusie of reorganisatie weer op de oude wijze voorzien van ‘oude, vertrouwde’ competenties en taken. En voor het aansturen, beoordelen, waarderen en belonen, gebruiken we gewoon weer de rekwisieten uit de kamer waarvan Van Dis zojuist de deur heeft dichtgedaan.

Geen jaloers mens

Waar resultaatgerichtheid en zelfwerkzaamheid de basis zijn voor Het Nieuwe Werken, zijn veel efficiencytrajecten gebaseerd op aanpakken van vóór het plaats- en tijdonafhankelijke werken. Ze vallen dan ook vaak terug op vormen van grip en controle. Grip en controle in de vorm van procedures, normtijden en afspraken over hóe je het werk doet. Daar is tenslotte efficiency mee te behalen…Terwijl Het Nieuwe Werken een beroep doet op vaardigheden die zorgen dat je doelen bereikt, en de manier waarop minder relevant is.

Het Nieuwe Werken vraagt om een nieuwe focus op resultaten en doelstellingen. Veel efficiencytrajecten focussen (weer) op de manier waarop dingen worden gedaan. Ik ben geen jaloers mens, maar luisterde toch met enige afgunst naar de eenvoud van de uitspraak van Adriaan van Dis. ‘Gewoon in the cloud.’ Dat is Het Nieuwe Werken. Enige afgunst, omdat Het Nieuwe Werken zo veel meer nodig heeft dan alleen je bestanden in the cloud te plaatsen. Bedrijven zijn duidelijk verslaafd aan grip en controle, en komen daardoor maar moeizaam los van instrumenten die stammen uit een tijd dat we anders omgingen met werkverdeling, verantwoordelijkheden en vertrouwen.

Deel dit artikel met anderen
Wilco van Gelderen - oprichter en eigenaar van Falkbeer Deployment Services
Wilco is begonnen in een industriële omgeving en werd daar al snel gegrepen door de vraag waardoor mensen in beweging komen. Zijn drijfveer is dan ook organisaties helpen slagvaardig(er) en flexibel(er) te worden door het inzetten en ontwikkelen van hun menselijk kapitaal. Verfrissend kijken naar organisaties en de medewerkers die er werken. Wilco doet dit als oprichter en eigenaar van Falkbeer Deployment Services en als partner bij livingstonepartners.nl. Zijn ervaringen vertrouwt hij soms toe aan het papier, bijvoorbeeld in de eBooks Kansrijk Nieuw Werken en Kansrijk Talent Managen.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten