Waar komt die angst voor thuiswerken toch vandaan?
De term Het Nieuwe Werken begint zo langzamerhand gemeengoed te worden, maar de beelden die mensen erbij hebben zijn alles behalve uniform. In de praktijk zien we dat Het Nieuwe Werken vaak (onterecht overigens!) één-op-één wordt geassocieerd met thuiswerken. En dat vinden veel bedrijven en instanties nog steeds eng. In de gesprekken die ik hierover regelmatig met grote en kleine organisaties voer komen steeds weer dezelfde aspecten naar voren die leiden tot weerstand tegen thuiswerken. Meestal zijn het echter doembeelden die niet stroken met de praktijk ervaringen van thuiswerkers en hun werkgevers. Hierbij een aantal weerstanden die we het meest tegenkomen.
“Ik heb geen controle over medewerkers die thuiswerken”
Doembeeld: Jonge vader met jengelende peuter aan zijn been, telefoon onder de schouder geklemd, staat tussen de wasjes door een klant te woord.
Controle op thuiswerkers is anders dan controle op “klassieke kantoorwerkers”. Op kantoor wordt nog vaak op input (lees aanwezigheid) gestuurd. Bij thuiswerkers is sturing op output de enige effectieve methode. Dat betekent afspraken maken over het “wat” (kwantiteit & kwaliteit) en “wanneer” én over de randvoorwaarden vanuit werkgever en werknemer om de gewenste resultaten te behalen. Daarin passen ook een aantal simpele spelregels voor prettig en ongestoord werken vanuit huis (bijv. over kinderopvang tijdens werkuren, de thuiswerkplek en transparantie over werktijden). En natuurlijk impliceert output sturing ook dat je de resultaten meet, beoordeelt en bespreekt met de thuiswerker. Dat biedt dus wel degelijk controle handvaten.
In de praktijk blijkt dat thuiswerken voor veel mensen en werkzaamheden effectief is. Zo komen thuiswerkers vaker in een staat van “flow” terecht omdat ze minder worden gestoord en afgeleid. Overigens is het wel zo dat thuiswerkers meer zelfstartend vermogen nodig hebben en dat ze zichzelf goed moeten managen. Daar is niet iedereen van nature een ster in. Werkgevers zijn vaak bang dat mensen te weinig zullen werken. Het risico dat mensen teveel gaan werken blijkt echter veel groter!
“Thuiswerkers hebben geen binding met mijn organisatie”
Doembeeld: Eenzame call center medewerker op zolderkamer, komt nooit op kantoor, kent collega’s niet en voelt geen enkele band met haar organisatie.
Wetenschappelijk onderzoek toont keer op keer aan dat medewerkers die (een deel van hun tijd) vanuit huis mogen werken loyaler zijn naar hun werkgever en dat verloop omlaag gaat. Dat impliceert dat het wel goed zit met de binding van thuiswerkers. En dat is weer niet verwonderlijk aangezien (deels) thuiswerken aansluit op de behoefte van veel werknemers om hun werk- en privéleven integraal te managen. Daarvoor zijn flexibiliteit en invloed op je eigen agenda randvoorwaarden. In de praktijk blijkt dat werkgevers die ruimte geven werknemers aantrekken en behouden die een stapje extra willen doen wanneer dat nodig is.
Ook is het natuurlijk niet zo dat mensen die thuiswerken nooit meer op kantoor komen en geen contact hebben met collega’s. Wij zien teams zelf uitstekende oplossingen vinden voor benodigde hoeveelheid face to face contact (ook wel het fysieke minimum genoemd), het dagelijks delen van informatie en het onderhouden van sociale contacten. Bijvoorbeeld een vaste dag per week op kantoor voor iedereen, verplichte teammeetings eens per maand met (zo nu en dan) een sociale activiteit en het handig gebruik van e-mail, chat en telefoon om nieuwtjes met elkaar te delen.
“Ik weet niet wat is moet doen als manager als mijn medewerkers thuiswerken”
Doembeeld: Duimendraaiende manager op een leeg kantoor
Veel managers worstelen met hun veranderende rol als ze thuiswerkers gaan aansturen. Ze zien hun medewerkers immers niet noodzakelijkerwijs meer iedere dag. De focus van hun werk verandert inderdaad. Nadruk op output sturing vraagt nogal wat. Focus aanbrengen, output verwachtingen transparant en concreet maken en natuurlijk het bespreken van resultaten. Echt managen dus! Daarnaast moet je ook op afstand zicht houden op het welbevinden van je medewerkers. De rol van managers wordt eerder zwaarder dan lichter en je ziet dan ook in de praktijk dat sterke en zwakke kanten van managers worden uitvergroot. Wellicht realiseren managers zich dat ook wel impliciet en komt daar een deel van de weerstand vandaan.
“Thuiswerken is heel duur want ik moet voor iedereen een complete thuiswerkplek inrichten”
Doembeeld: Dubbele werkplekken voor iedere medewerker, zowel op kantoor als thuis – dus dubbele kosten
De thuiswerkplek is een heikel issue voor veel bedrijven. Inderdaad is het zo dat een medewerker die structureel minimaal een dag per week vanuit huis werkt recht heeft op een veilige en gezonde werkplek thuis. Eentje die voldoet aan de ARBO regels dus. Dat betekent echter niet dat je als werkgever voor iedere thuiswerker een complete thuiswerkplek moet inrichten. Vaak is het voldoende om medewerkers goed voor te lichten over de eisen waaraan hun werkplek moet voldoen, ondersteuning te geven bij de evaluatie van hun huidige situatie en eventueel een financiële faciliteit te bieden bij het op orde brengen en houden van een goede werkplek thuis. Al met al is een werkplek thuis stukken goedkoper dan een plek op kantoor die gemiddeld 10 tot 12K Euro per jaar kost. Uiteraard is het vanuit kosten oogpunt wel van belang dat medewerkers die structureel (een deel van hun tijd) vanuit huis werken niet ook nog een full time werkplek op kantoor ter beschikking houden. Met flexibele kantoorconcepten en een goede ICT infrastructuur ondervang je dat en kun je kosten besparen met de inzet van thuiswerken.
dinsdag, 6 juli, 2010 at 8:43
Het Amerikaanse W.L. Gore & Associates is, blijkbaar, een bijzondere exponent van 'Het Nieuwe Werken'. Al ruim 50 jaar praktizeren zij een business concept dat gebaseerd is op de principes Commitment en Vertrouwen. Commitment van de Associates of medewerkers aan hun persoonlijke doelstellingen, Vertrouwen dat de organisatie heeft c.q. de managers hebben in hun Associates.
Zelfs al genieten de Associates ruime vrijheden, o.a. waar & hoe zij hun persoonlijke doelstellingen realiseren, de meesten van hen verschijnen toch bijna dagelijks op kantoor ……
dinsdag, 6 juli, 2010 at 9:12
Mooi stuk. Inderdaad, veel angst, die deels gegrond is als je geen rekening houdt met deze mogelijkheden. Toevallig heb ik thuiswerken al heel lang meegemaakt, mijn moeder deed dat namelijk al toen ik nog een tiener was. Loyaal aan d'r werkgever? Nou, zeker. Als ik later hoor dat ze op d'r 50e verdiende wat ik als startsalaris had, terwijl ze ook een HBO opleiding had en computer trainingen schreef… was dat loyaal te noemen hoor. Wel viel het me op hoe weinig contact er was met collega's en manager. Enige voordeel: haar manager woonde op een gegeven moment 300 meter verderop in de straat, dus die kwam wel eens gewoon langs iets afgeven of een praatje maken. Zo kan je ook die band versterken.
@Willem: inderdaad, maar WL Gore heeft ook iets unieks, namelijk dunbars number als uitgangspunt. Nooit is een unit daar meer dan 150 mensen. Dan praten we niet over een 'productie unit', maar altijd een compleet bedrijf. Dus met sales, productie, R&D, etc. Kleine organisaties die elkaar kennen zodat men daar een persoonlijke band heeft. Als het bedrijf boven de 150 komt splitsen ze iets af, een product bijvoorbeeld en bouwen ze een nieuwe fabriek. Een parkeerterrein ertussen leggen is vaak voldoende om een afstand te creëren tussen de units zodat de band binnen de unit groot blijft.
donderdag, 8 juli, 2010 at 20:02
Gaat het wel om angst?
Deze emotie leeft niet alleen bij de werkgevers, maar ook bij de werknemers. Een typische vraag die wij krijgen bij opstarten van 'Het Nieuwe Werken' projecten is: Ben ik verplicht om thuis te werken?
Het valt ook op dat mensen (bijv consultants) die veel werk hebben vaker thuiswerken, dan die met leegloop ('on the beach'). Op die manier proberen ze bij hun manager in the picture te blijven.
Maar ook als het minder goed gaat met een organisatie zullen mensen minder vaak thuiswerken.
Ik denk dat het hier niet gaat over angst en ook niet over een gebrek aan vertrouwen, maar eerder om onzekerheid en het niet weten wat het nieuwe werken is.
dinsdag, 28 juni, 2011 at 17:18
Thuiswerken uit het zicht van de werkgever moet zeker mogelijk zijn naar mijn mening. Echter zal dit wel uit vertrouwen moeten komen van de werknemer als de werkgever. Ik denk echter dat niet elk individu geschikt is voor thuiswerk. Al eens gedacht aan thuiswerken voor jezelf? Er zijn tal van websites die goude bergen beloven. Jammer genoeg is dit niet de werkelijkheid. Wel is er een online video cursus die je leert omgaan met thuiswerk op de juiste manier. Ik heb persoonlijk ervaring met deze cursus en bevalt zeer goed. Neem zelf maar eens een kijkje: Online geld verdienen
donderdag, 13 oktober, 2011 at 8:39
Thuiswerken is het van het tegenwoordig , je hebt al verschillende sites die het je aanbieden waaronder deze :
Veel geld echt top !
woensdag, 19 oktober, 2011 at 10:40
Ik kan de twijfel van een manager enigszins begrijpen. Wanneer er heldere taken en verwachtingen zijn besproken dan is dit te ondervangen denk ik. wanneer en hoe ze het doen moet dan ook vrij worden gelaten, als het maar goed komt. Ik zelf werk ook vanuit thuis maar dan niet zo zeer voor een werkgever, meer met twee partners (die ook thuis werken). We hebben met zijn drieën ook kantoor ruimte voor wanneer we klanten moeten ontvangen of wanneer we een overleg hebben. We houden ons bezig met geld verdienen op internet dus wanneer een van ons wat langer op vakantie wil dan kan dat ook, zolang er een internet verbinding is. We dragen alle drie een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
dinsdag, 27 december, 2011 at 21:53
Excellent post, I will be checking back frequently to look for updates
dinsdag, 24 april, 2012 at 12:47
Natuurlijk bieden wij ook Thuiswerk aan! Kijk op http://www.werkenthuis.nl voor meer informatie.