Arbo en telewerken: eenvoudig te regelen
Eén van de onderwerpen die we bespreken tijdens onze workshops over het nieuwe werken in de praktijk, is het arbobeleid. Dit blijkt voor sommige deelnemers een gevoelig punt. Want als werkgever kun je aansprakelijk worden gesteld voor bijvoorbeeld RSI van de thuiswerker. En dat is nogal een risico.
De zaak die hierbij vaak wordt aangehaald is die waarin een werkgever aansprakelijk werd gesteld voor de schade door RSI van een telewerkende medewerker (7-9-2006). Maar de werkgever had dat makkelijk kunnen voorkomen, vindt Arthur Hol, directeur van HRM college en advocaat bij De Koning Vergouwen advocaten. “Als je je in deze zaak verdiept, is het heel simpel. Als de werkgever in dit geval een paar standaardzaken had geregeld, dan was er geen aansprakelijkheid ontstaan op basis van het thuiswerken.”
Arthur Hol
Het uitgangspunt is dat het arbobeleid dat voor je kantoor geldt, ook voor telewerken moet gelden. “Samen met de OR of de personeelsvertegenwoordiging stel je een protocol op waarin je afspraken maakt over telewerken. Dit zijn afspraken over bijvoorbeeld de bereikbaarheid van medewerkers, maar ook over de eisen aan de inrichting van de thuiswerkplek en de manier waarop de werkgever thuiswerkplekken controleert.”
Daarnaast tekent de werknemer een telewerkovereenkomst, waarin de werknemer verklaart dat de werkplek voldoet aan de eisen en dat hij controle van de werkplek toestaat. Bij kleine bedrijven zonder personeelsvertegenwoordiging volstaat deze telewerkovereenkomst.
“Als werkgever moet je aan kunnen tonen dat je de werknemer goed hebt voorgelicht over de eisen voor de werkplek en over het gedrag op de werkplek. Hierbij gaat het om het voorkomen van RSI, door bijvoorbeeld geregeld pauzeren of het gebruik van een speciaal computerprogramma. Met het vastleggen van de afspraken en het geven van voorlichting heb je als werkgever voldaan aan je arbo-zorgplicht.”
In de bovengenoemde zaak was de werkplek niet goed ingericht en de werkgever had daarvoor ook geen instructies gegeven. “Door zo’n voorbeeld moet je je dan ook niet laten afschrikken,” vindt Arthur Hol. “Natuurlijk moet je aandacht besteden aan het arbobeleid als je start met telewerken. Met een protocol en telewerkovereenkomsten kun je het eenvoudig regelen.”
woensdag, 1 september, 2010 at 5:52
Uitdagend artikel. Natuurlijk oordeelt de rechter altijd op basis van de feiten en zal zijn oordeel mede afhangen van de grootte van de organisatie. Ik werk in een grote organisatie waarin niet geldt: “Bij kleine bedrijven zonder personeelsvertegenwoordiging volstaat deze telewerkovereenkomst”. Voor die bedrijven ligt naar mijn gevoel de arbolast veel zwaarder. De rechter en de inspectie zullen veel eerder geneigd zijn om te zeggen “Maar u als grote werkgever, u had toch wel…”Als telewerken echt wil aanslaan zal er toch voor de grote werkgevers een meer hanteerbaarder regelgeving moeten komen. Met de komst van WIFI, draadloos internet, Ipads en netbooks zie je overal mensen in de meest arbo-onverantwoordelijke posities iets met hun computer doen, en dan plots- als je voor je werkgever iets doet- moet je rechtop gaan zitten, met je armen horizontaal op dezelfde hoogte als het bureaublad, moet er xxx lux op je werkplek schijnen, enz enz. Overigens als je hetzelfde niet als werknemer doet, maar als ZZP-er geldt het allemaal niet.Zo “eenvoudig te regelen”is het naar mijn gevoel dus (nog?) niet.
Arjan de Zwart
zondag, 12 september, 2010 at 15:55
Wat jij omschrijft zou denk ik prima in de telewerkovereenkomst afgedekt kunnen worden. Want inderdaad, de werkgever of opdrachtgever heeft geen fysiek toezicht op de werkplek, omdat hij er niet meer bij is. Dat is ook onmogelijk te regelen. De verantwoordelijkheid voor ‘gezond werken’ ligt daarmee – terecht – bij de medewerker zelf.
groet Marianne
dinsdag, 21 september, 2010 at 6:46
Beste Marianne,
Middels ons unieke concept “het Nieuwe Thuiswerken” is het mogelijk alles voor de werkgever af te dichten. Wij verzorgen een unieke ergonomisch verantwoorde thuiswerkplek, adviseren de thuiswerker, geven een werkplekadvies en rapporteren aan de werkgever. Alles wordt vastgelegd middles een telewerkovereenkomst.Hiermede voldoet de werkgever aan zijn zorgplicht. Zie bs-ws.nl of werkplekadviseurs.nl Tel. 06-47303803
vrijdag, 15 oktober, 2010 at 7:33
Toch ben ik hier niet veel wijzer van geworden. HNW gaat niet over telewerken alleen, maar gaat over mobiel werken waar dan ook ter wereld. Het is dus niet gebonden aan een locatie, het staat los van welke locatie dan ook. Je kunt immers werken in een cafe, op schiphol, thuis, in het park etc. Dus, geen telewerkregeling maar een mobiele werkregeling. M.i. gaat dit nog net een stap verder dan een telewerkregeling die, naar ik aanneem, elk gerespecteerd bedrijf wel in huis heeft. Daar heb ik nog niet veel oer gelezen (en daar ben ik wel naar op zoek).
Ilona Azar de Vlieger
dinsdag, 26 april, 2011 at 14:40
het nieuwe weken en de arbo gaan niet echt hand in hand. Dit zal in de toekomst veranderd worden om het nieuwe werken te stimuleren. De trend is dat steeds meer mensen het nieuwe werken zien zitten. De arbo moet hiermee rekening houden.
dinsdag, 27 december, 2011 at 21:51
Excellent post, I will be checking back frequently to look for updates