Assessment? Een goede voorbereiding is het halve werk!

Door Danny Bijl van - 12 oktober 2020
Reacties gesloten

Heb jij een nieuwe, uitdagende functie op het oog? En moet je voor de desbetreffende job een capaciteiten- en/of intelligentietest doen? Dan wil je uiteraard goed scoren en laten zien dat je geschikt bent voor de job. Ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. In dit artikel hebben wij daarom een aantal tips geformuleerd die je kunnen helpen bij de voorbereiding op je test(en). Zo kun jij straks écht scoren! 

1. Thuis oefenen

Ook op de test zelf kun je je goed voorbereiden. Er zijn immers tal van organisaties die oefenpakketten voor een capaciteitentest aanbieden, zodat je thuis alvast aan de slag kunt. Zo kun je bijvoorbeeld cijferreeksen of analogieën oefenen. Heb je een HFMtalentindex assessment, die je intelligentie en persoonlijkheid toetst? Ook dan kun je HFMtalentindex oefenpakketten kopen zodat je goed voorbereid aan de test begint!

2. Fris en fruitig de test beginnen

Een online assessment kan op locatie of online worden afgenomen. Toch is het bij beide vormen belangrijk dat je goed uitgerust aan het assessment begint. Ga bij voorkeur de avond ervoor wat eerder naar bed, zodat je voldoende slaap pakt. Start de dag met een stevig ontbijt en bouw wat extra tijd in om de ochtend rustig te beginnen. Haastige spoed is zelden goed!

3. Voorkom afleiding 

Voorkom afleiding tijdens assessment

Op het moment van het assessment wil je maar met één ding bezig zijn: de test. Afleiding kun je niet gebruiken. Wij raden je daarom aan enige tijd van tevoren je telefoon uit te zetten en je laptop dicht te klappen. Zo kun je niet worden afgeleid door last-minute mailtjes of appjes. Probeer je hoofd leeg te maken en je volledig te focussen op de test. Tip: doe van tevoren een ademhalingsoefening om tot jezelf te komen; helpt echt!

4. De juiste outfit

Uiteraard wil je er representatief uit zien als je op locatie langsgaat voor een assessment. Naast je capaciteiten is een eerste indruk van wie jij bent als persoon ook erg belangrijk. Pas je bij het bedrijf en bij de cultuur? Het kan helpen om van tevoren te onderzoeken wat gepast is binnen het desbetreffende bedrijf. Zo ben jij straks niet de vreemde eend in de bijt. Een pak dragen naar een bedrijf met een hele informele bedrijfscultuur kan namelijk verkeerd vallen. 

5. Kom niet te laat!

Te laat komen op je assessment is een echte no go. Zorg er daarom voor dat je tijdig je vervoer regelt. Zorg ook dat je een plan B hebt als plan A om wat voor reden dan ook niet lukt. En vergeet niet om wat speling in te bouwen. Ga je met de auto? Zorg dat je weet waar je kunt parkeren en bouw hier extra ruimte voor in. Ga je met het OV? Neem dan voor de zekerheid een trein/bus/tram eerder. 

Hopelijk gaan deze tips je helpen bij een goede voorbereiding op je assessment. Zo kun jij gaan knallen! 

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten