Banken en leningverstrekkers spelen in op flexibilisering arbeidsmarkt

Door Redactie van Het Nieuwe Werken Blog - 16 januari 2017
Reacties gesloten

Het aantal zzp’ers in Nederland is de afgelopen jaren hard gestegen en inmiddels staat de teller op zo’n 1.028.000, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. De groei in het aantal zzp’ers is ongeveer gelijk op gegaan met de groei van het fenomeen Het Nieuwe Werken, dat staat voor flexibele arbeidstijden, flexibele werkplekken en het out of the box denken op de werkvloer.

Die flexibilisering van de arbeidsmarkt spreekt ook HR-managers aan. Niet alle zzp’ers zijn vrijwillig zzp’er geworden, ze hebben soms simpelweg geen keuze. HR-managers geven steeds vaker de voorkeur aan een kleiner aantal vaste medewerkers en een grotere flexibele schil. Er worden steeds meer flexibele contracten uitgegeven of er wordt gekozen voor het inhuren van zzp’ers.

Voor zichzelf beginnen

Afbeelding1

En dat terwijl een grote meerderheid van de Nederlanders nog altijd de voorkeur geeft aan het werken in loondienst: slechts 3% is van plan ooit voor zichzelf te beginnen, 15% overweegt het. Het overige deel van de Nederlanders ziet het niet zitten, en dat komt met name vanwege de arbeidsongeschiktheidsrisico’s en financiële onzekerheid.

Die argumenten zijn niet onlogisch, aangezien voor zzp’ers andere regels gelden dan voor werknemers in loondienst. Zo moeten ze zelf hun verzekeringen en pensioen regelen en is het ook nog eens lastiger om een hypotheek of lening af te sluiten. Maar de banken en leningverstrekkers lijken nu in te gaan spelen op de veranderende arbeidsmarkt en bieden de mogelijkheid om als zzp’er een consumptief krediet te verkrijgen. Onder de voorwaarde dat je ouder moet zijn dan 25, een koopwoning bezit, het bedrijf langer dan 3 jaar bestaat en privé aansprakelijk bent.

Ondernemerschap

Ook het afsluiten van een hypotheek wordt eenvoudiger voor zzp’ers. Sinds 1 december komen zzp’ers al na een jaar in aanmerking voor een hypotheek bij SNS, Delta Lloyd, BLG Wonen, Aegon Hypotheken en Regiobank. Voorheen moesten zzp’ers minimaal 3 jaar ondernemer zijn om een hypotheek te kunnen krijgen.

Hoewel veel Nederlanders dus nog niet warmlopen voor het ondernemerschap, proberen banken en leningverstrekkers een deel van de (financiële) zorgen voor de groeiende groep ondernemers te verkleinen door hun regels te versoepelen.

Afbeelding2

Deel dit artikel met anderen
Redactie - Redactie van Het Nieuwe Werken Blog
De redactie van Het Nieuwe Werken Blog bestaat uit diverse journalisten en (eind)redacteuren.
Blijf op de hoogte van de blog via onze gratis abonnementen.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten