Bestelauto beschadigd na werktijd! Wat nu?

Door Danny Bijl van - 12 maart 2020
Reacties gesloten

Veel mensen klagen over de drukte op de weg en de tijd die het kost om ergens te komen. Op Hetnieuwewerkenblog.nl schreven we al eerder over de voordelen van het zakelijk autodelen, dat de drukte zou verminderen. Maar dergelijke oplossingen zijn niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld omdat een medewerker vaak op locatie bij klanten moet werken. Helemaal als de medewerker ook nog eens veel werkmaterialen of gereedschap moet meenemen naar klanten. Dan is een bestelauto echt noodzakelijk voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Het kan voorkomen dat een bestelauto ook na werktijd gebruikt wordt. En het kan ook gebeuren dat deze na werktijd beschadigd raakt. Wat nu?

Wanneer geldt de dekking van een bestelautoverzekering?

Over het algemeen is een bedrijf de eigenaar van het zakelijk voertuig. De eigenaar is daarnaast ook verantwoordelijk voor het gedrag van de bestuurder en eventuele gevolgen hiervan. Is er schade aangericht met een bestelauto? Dan is de eigenaar verantwoordelijk voor de kosten van de reparatie van de schade. Een bestelauto moet net als een personenwagen minimaal verzekerd zijn voor aansprakelijkheid. Is de bestelauto uitsluitend WA verzekerd, dan kan schade aan het eigen voertuig niet geclaimd worden bij de verzekeraar. De eigen schade moet het bedrijf zelf betalen. De verzekering vergoedt enkel de schade van de tegenpartij. Erg belangrijk: Een bestelautoverzekering biedt deze dekking zowel tijdens als buiten werktijden.

Meer over een bestelautoverzekeringen

Meer over een bestelautoverzekeringen

Net zoals dat geldt voor een personenwagen, kan een bestelauto op drie manieren verzekerd worden. Een WA-verzekering is vooral bedoeld om de aansprakelijkheid te dekken van de gevolgen van een door een medewerker veroorzaakt ongeluk. Zowel letselschade als blikschade aan derden zijn gedekt. Je kunt ook kiezen voor een uitbreiding op de wettelijk verplichte minimale WA-verzekering. Dan is ook schade aan het eigen voertuig gedekt. De verzekeraar vergoedt bij een WA + beperkt casco bijvoorbeeld schade die buiten de eigen schuld om is veroorzaakt door brand, bliksem, storm of inbraak. De meest uitgebreide verzekering is WA + volledig casco, ook wel All-risk genoemd. Hiermee is alle schade gedekt, ook schade aan het voertuig die je zelf veroorzaakt hebt.

Handige aanvullende verzekeringen voor een bestelauto

Vaak worden er in de laadruimte van een bestelauto kostbare goederen vervoerd. Zoals duur gereedschap. Een WA + beperkt casco en WA + volledige casco biedt alleen dekking tegen inbraakschade. Schade aan of diefstal van gereedschappen en andere bezittingen in de bestelauto die geen onderdeel zijn van de bestelauto zijn niet gedekt. Wil je dit wel verzekeren? Kies dan als aanvullende verzekering voor een ladingverzekering. Rijden er vaak meerdere medewerkers samen naar een klant? Dan is het ook aan te raden een schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten