Boekhouden, makkelijker dan je denkt!

Door Danny Bijl van - 25 oktober 2022
Reacties gesloten

Als ondernemer is het belangrijk om je administratie op orde te houden. Je bent natuurlijk verplicht om aan de Belastingdienst een kloppende administratie te overhandigen. Daarnaast kan een goede boekhouding je helpen om de juiste beslissingen te maken. Voor veel ondernemers is de boekhouding vooral een bron van stress. Zonde, want boekhouden kan makkelijker zijn dan je denkt. Wat dacht je bijvoorbeeld van online boekhouden mkb? Door de boekhouding online bij te houden, is je administratie altijd up-to-date en ook nog eens inzichtelijk!

Wat maakt het boekhouden normaliter zo lastig?

Veel ondernemers hebben simpelweg te weinig tijd en aandacht voor de boekhouding. Het liefst leg je natuurlijk de focus op de bedrijfsvoering. De boekhouding wordt vaak als een verplichting gezien. Het liefst ben je hier zo min mogelijk tijd aan kwijt, zodat je hetgeen kunt doen waar je goed in bent. Bonnetjes steek je vaak in je broekzak, om ze vervolgens te vergeten of kwijt te raken. Door je administratie online bij te houden ben je aanzienlijk minder tijd kwijt! En met de juiste software hoef je je ook geen zorgen meer te maken over verloren bonnetjes. Zo wordt het dus vele malen eenvoudiger om de administratie bij te houden.

Bonnen en facturen inscannen

Voor bedrijfsaankopen kun je BTW terugvragen bij de Belastingdienst. Belangrijk is dan wel om iedere bon of factuur netjes te bewaren. Wat doe je als je een bonnetje in de tussentijd verliest? Dan kun je de BTW helaas niet terugvragen! Veel ondernemers maken hierdoor hogere kosten dan nodig is. Kies je voor online boekhouden, dan scan je bonnetjes en facturen eenvoudig in. Ze worden dan direct in je administratie verwerkt. Zo hoef je niet langer in te zitten over kwijtgeraakte bonnetjes en bespaar je jezelf een hoop tijd. Bovendien kun je de bonnen na het inscannen gewoon weggooien, want een digitale kopie is voldoende.

Automatische rapportages

Automatische rapportages

Met goede boekhoudsoftware ontvang je automatisch de benodigde rapportages. Op basis van je inkomsten en uitgaven wordt er bijvoorbeeld een jaarrekening samengesteld. Zo wordt het ook een stuk eenvoudiger om je aangiftes bij de Belastingdienst in te dienen. Bovendien kunnen rapportages je daarnaast helpen om de juiste koers te varen met je onderneming. Je kunt namelijk te allen tijde inzien hoe jouw bedrijf er financieel voorstaat.

Koppelen met je webshop of kassasystemen

Verkoop je producten in een fysieke winkel of in een webshop? Dan is het handig om te weten dat je de online boekhoudsoftware aan je kassasystemen of webshop kunt koppelen. Zo belandt iedere transactie automatisch in je administratie. Zodra alle systemen gekoppeld zijn, heb je dus vrijwel geen omkijken meer naar de boekhouding. Zo wordt het wel heel eenvoudig om een goede administratie bij te houden!

Toch taken uitbesteden aan de boekhouder?

Online boekhoudsoftware is ideaal voor ondernemers die het liefst geen boekhouder inhuren. Maar ook als je wél een boekhouder of accountant hebt, kan het handig zijn om je boekhouding online bij te houden. Je boekhouder zal zo aanzienlijk minder tijd kwijt zijn en jij maakt minder kosten. 

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten