Brexit laat zien hoe moeilijk samenwerken is…

Door Tim De Vos van Veldhoen + Company BV - 21 juli 2016
Reacties gesloten

Samenwerking kan niet zonder verschillen tussen mensen. Tegelijkertijd vinden mensen verschillen tussen elkaar overbruggen het moeilijkste dat er is.

Verschillen en (onbewust) oordeel gaan hand in hand. Omdat wij mensen anderen altijd vergelijken met onszelf, of de groep waar we bij horen. Oordeel vergroot afstand en afstand staat samenwerking in de weg, omdat je voor echte samenwerking iets van jezelf in moet zetten, ten gunste van gezamenlijke winst. Dat is de menselijke worsteling die elke dag, altijd, voor iedereen speelt. Op de kleinste schaal, tussen jou en mij en op de grootste schaal, tussen landen. De Brexit is daar een akelig mooi voorbeeld van.

Als je het mist, is het al te laat

Iets meer dan de helft van de Britten voelt dat hij meer van zichzelf op moet geven dan hij terug krijgt door lid te zijn van de Europese Unie. Dat lijkt mij een emotioneel besluit, ingegeven door een oordeel over verschillen en door je onbewust te zijn van de voordelen van samenwerking. Je ziet vaak pas wat je had, wanneer je het niet meer hebt. Ik vraag me af of het verstandig is gevoelige, emotioneel beladen dossiers door een referendum te laten beslissen, maar dat terzijde.

Sneller, maar zwakker

Een bekend paradigma over samenwerking spreekt hier boekdelen: ‘alleen ben je sneller (op korte termijn waarschijnlijk wel), samen ben je sterker’. Dat zou betekenen dat de UK snel meer haar eigen weg gaat en daarmee steeds zwakker wordt. Ik durf de stelling aan, dat dit klopt.

Elke dag een brug over

Samenwerking heeft altijd een prijs. Het kost op korte termijn meer moeite dan dat het  voordeel oplevert. Samenwerking gaat altijd en overal met inefficiency gepaard. Heel eenvoudig, omdat het erkennen en benutten van verschillen tijd, energie en moed kost. Echt samenwerken vereist dat we elke dag opnieuw het kanaal tussen ‘jou’ en ‘mij’ oversteken of de berg tussen ‘wij’ en ‘zij’. Het klopt dat dat vaak oncomfortabel is en incasseringsvermogen vraagt.

Benut de verschillen

Precies in het feit dat iedereen verschillend is, schuilt de enige grote kans voor samenwerking. Samenwerking is de enige weg om te kunnen dealen met de uitdagingen van vandaag, morgen, deze wereld en deze tijd.

Samen verder werken? Ik denk graag met u mee.

Tim de Vos

Veldhoen + Company

+31 6 46 18 49 21 • tim@veldhoencompany.com

Deel dit artikel met anderen
Tim De Vos - Senior adviseur Het Nieuwe Werken
Tim de Vos (Weert, 1979) liep een opleidingspad dat via Kunstacademie, naar Facility Management en professionele communicatie en systemisch werk gaat. Na een tijd als zelfstandig programmamanager in de mediawereld gewerkt te hebben, is hij in 2006 aan de slag gegaan bij Veldhoen + Company, de grondlegger van Het Nieuwe Werken. Met een focus op de psychologische en sociologische kant van HNW, begeeft hij zich op het snijvlak van consultancy en coaching / training. Dit maakt hem een interessante partner of inspirator in sociale processen en wanneer de situatie om grote creativiteit vraagt. Hij is ook betrokken bij HNW ontwikkelingen elders in de wereld: UK, Saoedi Arabië, US en Oostenrijk. Als senior adviseur onder meer actief voor LEGO, Medtronic, PWN, Hoogheemraadschap, Alliander, Provincie Gelderland, Goodman en NIBC.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten