Bruggen bouwen 2.0

Door Jasper Arbeel van Online Seminar - 6 december 2012
Reacties gesloten

Bruggen bouwen en Het Nieuwe WerkenHet is jammer dat de afgelopen periode alle aandacht voor het Regeerakkoord is uitgegaan naar de inkomensafhankelijke zorgpremie en alle kunstgrepen, spoedberaden en excuses nadien. Mocht het nu nog niet door de Eerste Kamer komen, hierbij nog enkele nivelleer suggesties, vooral omdat er in Bruggen Bouwen veel meer interessants te lezen is.

De positie van Nederland in de top 5 van de meest concurrerende economieën moet de komende jaren verankerd en versterkt worden. Ons land heeft daarvoor een uitstekende uitgangspositie met zijn innovatieve bedrijven en excellente kennisinstellingen.

Nederland komt sterker uit de crisis door de goede keuzes te maken. Keuzes voor hervormingen, ombuigingen en ambitie. De innovatiekracht van het bedrijfsleven, de kennisinstellingen en de overheid zal optimaal worden gericht op de transitie naar een duurzame economie en groene groei, mede met het oog op versterking van het concurrentievermogen van de Nederlandse economie.

Op maatschappelijk draagvlak voor de door ons voorgestane bezuinigingen mogen we alleen rekenen als we rechtvaardige keuzes maken en perspectief bieden op houdbare overheidsfinanciën en een duurzame, gezonde economie.

Mooie, en zeker duurzame woorden. Met gesloten ogen zie je een gelukkig en flexibel werkend Nederland voor je, waarbij we vooral een kenniseconomie zijn, de zon altijd schijnt, iedereen op een nieuwe fiets naar zijn werk gaat en waarin we, in plaats van bezig zijn ons hoofd boven water te houden, ons kunnen bekommeren om ‘biobased’ (het staat er echt) bezig zijn.

Ik ben benieuwd hoe de ruim 1300 mensen die hun baan bij KLM dreigen te verliezen dit lezen, of de 1350 die eenzelfde soort boodschap te verwerken kregen bij Nationale Nederlanden. Gelukkig voor hen mogen hun pensioenfondsen sinds vorig jaar slechts 7 procent per jaar afstempelen in plaats van onbeperkt.

Om mij heen zie ik stijgende werkeloosheid en een nog niet op zijn retour zijnde crisis. Als je daarbij optelt dat we moeten doorwerken tot 67 (en over vijf jaar nog langer) en ook mensen uit de bijstand voortaan naar vermogen moeten bijwerken om het actieverende karakter te vergroten, dan zie ik de banen nog niet zo snel voor het oprapen liggen.

Des te vreemder dat er in Bruggen Bouwen ruim minder te lezen is over hoe we als land met deze situatie moeten omgaan. Mijn suggesties met betrekking tot Het Nieuwe Werken:

–                     Leg overal in Nederland gratis internet aan. Geen pietepeuterig ADSL-lijntje, maar glasvezel waarbij de up- en download je computer uit spuit.

–                     Geef elke Nederlander van 16 jaar en ouder een gratis smartphone en laptop. Werknemers met een smartphone werken immers zo’n dertig (!) dagen per jaar gratis voor hun baas, dus laten we dit gegeven gebruiken.

–                     Geef iedereen naast een BSN-nummer, gratis een extra nummer voor de BTW en een eigen website met CMS.

–                     Zet in samenwerking met E-darling, Pepper en LinkedIn een groot netwerk op, waarop iedereen die aan de twee voorgaande regels voldoet, is aangemeld én met elkaar is gelinkt.

Zelfstandig Zonder Pensioen

Op deze manier gaan we naar een situatie met zo’n negen miljoen Zelfstandigen Zonder Pensioen, waarin iedereen eigen ondernemer is, zichzelf kan verhuren, kan aanprijzen, meer of minder kan werken, en zijn eigen zaken kan regelen. Social Media worden door iedereen gebruikt en kennis wordt meer en makkelijker gedeeld. Grote organisaties verleggen het accent van hun medewerkers van een vaste- naar een flexibele schil waardoor ook zij beter kunnen inspelen op snel veranderende marktomstandigheden. Zo heeft iedereen de kans zijn expertise in de etalage te zetten, te delen met anderen en er hopelijk werk aan over te houden.

Als dit niet duurzaam, biobased, innovatief, ambitieus, maatschappelijk verantwoord, concurrerend en sociaal is, hoor ik graag betere ideeën van jullie!

Deel dit artikel met anderen
Jasper Arbeel - Manager
Jasper Arbeel heeft als manager bij OnlineSeminar continu van doen met Het Nieuwe Werken. Dagelijks staat hij klanten bij om online hun doelgroep te bereiken en hun doelstellingen te behalen tijdens een webinar of online training. Hierbij put Arbeel uit zijn expertise als Arbeid- en Organisatiepsycholoog, en zijn jarenlange ervaring als publiek spreker en trainer bij Alex Beleggersbank.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten