Cloud computing: hoe zit het met de juridische ins en outs?

Reacties gesloten

De wetgeving rond cloud computingVoor 2012 schreef Mr. Victor de Pous de Trendanalyse Outlook ICT Recht over de regels en wetten rond om een van de grootste trends van het moment: cloud computing – de nieuwe leveringswijze van ICT. De megatrend in onze 21ste-eeuwse samenleving is immers plaats- en tijdonafhankelijk handelen, die nu dankzij cloud computing wordt ontsloten. Een goed juridisch kader is dan ook van het grootste belang.

Een strategische benadering van het recht voor digitale technologie creëert economische waarde, beperkt risico’s en optimaliseert bedrijfsmiddelen. Het rechtskader van cloud computing is echter breed en wijkt deels af van het reeds bestaande. Bovendien is het volop in ontwikkeling. Victor de Pous zet in zijn Trendanalyse Outlook ICT Recht 2012 het hoe en wat op overzichtelijke wijze uiteen. Belangrijk, cloud computing-diensten ontsluiten immers informatie, wat leidt tot de optimalisatie van plaats- en tijdonafhankelijk handelen, met Het Nieuwe Werken voorop.

Cloud computing en Het Nieuwe WerkenVoortschrijdend inzicht

Het belang van een eensluidend rechtskader neemt dan ook verder toe, want waar liggen bijvoorbeeld de eigendoms- en gebruiksrechten en wie is er aansprakelijkheid voor de data die op grote schaal worden uitgewisseld? Doordat in het dataleveringsmodel dat cloud computing is verscheidene technische, organisatorische en financiële ontwikkelingen samenkomen, is het recht dat hierop betrekking heeft veelomvattend en complex. Gelukkig zorgt de dagelijkse praktijk van cloud computing wel voor voortschrijdend inzicht, wat logischerwijs steeds verdere aanpassing van het betreffende recht vraagt.

Zo kunt u in De Pous’ trendanalyse lezen over de Arbowet en de Arbeidstijdenwet, waarvan de regels en wetsartikelen worden aangepast om bestaande, zij het kleine belemmeringen op te lossen. Deze wijzigingen treden 1 juli in werking. Daarnaast werkt ‘Brussel’ aan legislatieve harmonisatie (privacy en persoonsgegevens) en er ontstaan initiatieven voor cloud-certificering. En natuurlijk zijn er niet alleen wettelijke, maar ook beleidsmatige, economische en maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van cloud computing, zoals daar in ons land op overheidsniveau de informatiseringstrategie (ministerie van Binnenlandse Zaken) en digitale agenda (ministerie van Economische zaken, Landbouw & Innovatie) zijn.

En dan zijn er nog de aspecten van de informatiemaatschappij die de regionale en nationale werkgelegenheid in het hart raken – een niet onbelangrijk thema deze dagen. Op al deze vlakken liggen de nodige bedreigingen en kansen. De Pous zet ze voor u uiteen.

Trendanalyse Outlook ICT Recht 2012

U kunt hier de Trendanalyse Outlook ICT Recht 2012 in haar geheel lezen op Het Nieuwe Werken Blog.

Deel dit artikel met anderen
Lonneke Gillissen - (Eind)redacteur
Lonneke Gillissen is redacteur en eindredacteur voor HNWblog. Als eigenaar van Redactiebureau Lonneke Gillissen schrijft en corrigeert zij teksten voor vele bedrijven en (HRM)uitgaves.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten