Het Nieuwe Samenwerken – Co-creatie met multitouch

Door Geke Ludden van Novay - 15 januari 2010
3 Reacties

multitouch wallBij Novay doen we binnen het programma Future Workspaces onderzoek naar vele aspecten van Het Nieuwe Werken. Enkele hiervan heb ik al eerder beschreven op Het Nieuwe Werken Blog. Ook werken met behulp van multitouch-technologie is voor ons een speerpunt. We richten ons hierbij vooral op samenwerken op locatie. Het is waarschijnlijk dat door Het Nieuwe Werken de momenten dat mensen kunnen en willen samenwerken op één locatie schaarser worden. Het dan extra belangrijk dat de momenten waarop wordt samengewerkt efficiënt en prettig verlopen. Multitouch-technologie kan hierin ondersteunen.

Multitouch: de computer als sociaal instrument

Multitouch is een bijzondere technologie omdat het de potentie heeft van de computer een sociaal instrument te maken. Multitouch wil namelijk zeggen dat een scherm meerdere punten van input tegelijkertijd kan detecteren. (Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een muis waarbij altijd één punt (click) wordt gedetecteerd.) Meerdere punten vertaald zich makkelijk tot meerdere handen en uiteindelijk tot meerdere mensen. De technologie is nog in ontwikkeling, maar de eerste commerciële producten die gebruik maken van multitouch zijn er al een tijdje. De bekendste daarvan is waarschijnlijk de iPhone. En sinds 2008 is de eerste multitouch computer op de markt: de Surface Table van Microsoft. In toekomstvisies van Microsoft Nokia en anderen zien we al langer dat deze en andere grote electronica bedrijven veel verwachten van werken en spelen op grotere oppervlakken. Bekijk bijvoorbeeld eens de toekomstvisie van Microsoft voor het jaar 2019.

Toepassingsgebieden

Het filmpje van Microsoft laat een aantal toepassingsgebieden van multitouch zien: onderwijs, werk, toerisme, planning. Voor deze en vele andere toepassingsgebieden worden momenteel de eerste applicaties ontwikkeld door velerlei partijen. Het is echter nog lang niet zover dat we goed weten hoe mensen het beste werken met multitouch-technologie. Juist ook over hoe samenwerken op een groter schermoppervlak in de praktijk werkt is nog veel onzeker.

Voordelen en uitdagingen

Het grote voordeel van samenwerken met multitouch is dat mensen tegelijkertijd acties kunnen uitvoeren en evenveel controle hebben over wat er gebeurt. Het is niet meer zo dat de een moet kijken hoe een ander iets op een scherm doet (bijvoorbeeld door de muis of een toetsenbord te bedienen). Dit kan de effectiviteit van de samenwerking bevorderen en bovendien het samenwerken aangenamer maken. Dit is natuurlijk heel belangrijk op de schaarse momenten die mensen op dezelfde locatie hebben. Tegelijkertijd zitten hier nog wel de nodige uitdagingen aan:

  • Ga je elkaar bijvoorbeeld niet in de weg zitten als je op hetzelfde moment iets wilt doen?
  •  Hoe ga je om met de orientatie van het werkveld als je aan twee verschillende zijden van een scherm zit zoals bij de Surface Table?

Ons onderzoek is dan ook vooral gericht op deze uitdagingen. We onderzoeken bijvoorbeeld bij welk soort taken mensen beter samen kunnen werken aan een horizontaal georiënteerd scherm (in een tafel bijvoorbeeld) en wanneer een verticale opstelling beter is. Ook zoeken we naar oplossingen die multitouch technologie kenniswerkers kan bieden en bedenken en testen we hoe deze moeten werken.

Co-creatie

Co-creatie, het samen creëren en delen is voor ons bij de ontwikkeling van multitouch toepassingen voor kenniswerkers de belangrijkste focus. We zoeken naar manieren waarop kenniswerkers kennis, informatie en ook bestanden kunnen delen en op die manier samen nieuwe dingen kunnen creëren. Een mulltitouch scherm kan bijvoorbeeld ingericht zijn met een gemeenschappelijk deel, het co-creatie veld en persoonlijke delen voor de deelnemers aan een werksessie. Iedereen kan op elk gewenst moment relevante data uit zijn eigen collectie inbrengen in het gemeenschappelijke werkveld. Op basis van dit idee is een demo ontwikkeld waarbij mensen samen uit twee collecties van slides een samen een powerpoint presentatie kunnen vormen. Deze applicatie draait momenteel op een Microsoft Surface Table bij de Rabobank.

Ook bij brainstormen, een activiteit die je bij voorkeur samen doet om veel ideeen te genereren kan een multitouch scherm een waardevol instrument zijn. Afgelopen jaar hebben aan aantal studenten van de opleiding User System Interaction van de TU Eindhoven hier in opdracht van Novay over nagedacht en onderzoek naar gedaan. Zij kwamen tot de conclusie dat een verticaal georiënteerd multitouch scherm goed kan helpen bij het ordenen van ideeen uit een brainstorm en dat hierbij goed de combinatie van een computer (het digitale van de informatie die getoond en verwerkt wordt) en het fysieke van de interactie met multitouch, (vergelijkbaar met het ordenen van bijvoorbeeld post-its) gecombineerd kan worden.

Seeing is believing

Ik heb gemerkt dat mensen wanneer ze aan de slag gaan met multitouch schermen en applicaties, ze geïnspireerd raken en gelijk toepassingen zien voor de momenten van samenwerking die ze zelf ondernemen. Al mist de lezer hier de hands-on ervaring, ik hoop dat dit stuk een idee heeft kunnen geven van wat de mogelijkheden van mulittouch zijn voor samenwerking. Ik zou het leuk vinden jouw ideeën over samenwerken met multitouch te lezen in de comments. Meer informatie over het onderzoek van Novay naar samenwerken met multitouch is hier te vinden.

Tenslotte dit; Novay en Cantouch organiseerden in december 2009 een meeting in Amsterdam waar een flink aantal multitouch ontwikkelaars en geïnteresseerden samenkwam. Tijdens de meeting werden kennis over en visies op de verdere ontwikkeling van multitouch gedeeld. Het was een inspirerende middag die zeker een vervolg zal krijgen. Laat het me weten als je hiervoor uitgenodigd wilt worden.

Deel dit artikel met anderen
Geke Ludden - Researcher bij Novay
Geke Ludden heeft een achtergrond in Industrieel Ontwerpen en behaalde 2008 haar PhD op de Technische Universiteit in Delft. In haar werk richt zij zich op ontwerpen voor sociale cohesie en het evalueren van concepten die de werkomgeving veranderen.
Zie haar linkedin profiel voor meer informatie.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

3 reacties


    Sam van Buuren zegt:

    @geke Goed verhaal, mooi apparaat. Heb onlangs bij Microsoft de Surface mogen beroeren. Vanavond zat ik aan een Prezi.com te werken. Een toepassing als Prezi op een horizontale multitouch tafel waarbij je met elkaar content kan toevoegen, kan aggregeren en daarop in- en uitzoomen lijkt me top. Niet perse voor presentaties, maar vooral ook om bottom-up besluitvormingsprocessen te ondersteunen. Zou mooi zijn als je realtime met tafels/groepen elders verbonden bent. Weet je of dergelijke toepassingen binnen afzienbare tijd/betaalbaar op de NL-markt komen? Sam.

    GekeLudden zegt:

    @Sam Dank je wel! Prezi is een erg leuke toepassing. En ben het met je eens dat met zooming en multitouch mooie en bruikbare toepassingen te maken moeten zijn. Ken je Seadragon (www.seadragon.com) van Microsoft ook? Hetzelfde principe. Ik denk dat het goed zou werken als een (project)team een soort ‘werktafel’ zou hebben waarop ze work in progress kunnen toevoegen en bekijken. Het kan allemaal, het moet alleen nog gemaakt worden 😉 Hoe snel dat gaat is moeilijk te voorspellen, de komst van Windows 7 zou de ontwikkelingen in multitouch wel eens kunnen versnellen.

    Leon Laagwater zegt:

    @Geke, de komst van windows7 gaat zeker touch versnellen, net als de nieuwe macbook touch van apple. Zelf werk ik bij SMARTBoard nederland en is touch en multitouch in onze producten al tijden een item. Ik zou dan ook graag eens willen praten met je over de bijeenkomst die je dec 2009 georganiseerd hebt. Ik denk dat in het kader van het nieuwe werken de faciliteiten die je als werkgever biedt op de werkvloer erg belangrijk zijn. Die moeten dan, net als het nieuwe werken zelf, wel innovatief en ondersteunend aan de gebruiker zijn.
    @sam het is inderdaad al mogelijk om verschillende schermen met elkaar te delen. dat kan zowel via een LAN of het WAN. dan kan je écht samenwerken met anderen in de organisatie.

  • Trackbacks

  • Trackback van Open Innovatie vs. Co-creatie & Co-design | Open Innovatie
    zondag, 14 november, 2010

    […] “co-creatie”  gebruikt. Dat zien we ook terug als we gaan googlen op het begrip: link, link, link en link. Omdat het in de perceptie van de mensen een breed begrip ís, is het misschien ook […]