Laat het Creatieve Beest weer los

Creatief BeestjeEen bijzondere opmerking die ik regelmatig hoor tijdens onze workshops, en dan met name de workshop Mindmapping, is dat mensen denken dat ze niet creatief zijn. Meestal laat ik de betreffende cursist uitleggen wat hij of zij onder creativiteit verstaat. 9 van de 10 keer wordt er naar de kunst van het tekenen en schilderen verwezen. Creatief omgaan met een potlood of penseel vraagt inderdaad behoorlijk wat creativiteit in de artistieke zin van het woord. Creativiteit is echter veel meer dan artistiek zijn. Persoonlijk vind ik het daarom jammer wanneer mensen zichzelf niet creatief vinden. Hoe kan je dat perpectief veranderen?

Draai het om

Om de betreffende cursist in te laten zien dat ze wel degelijk een creatieve geest hebben, stel ik altijd vragen die betrekking hebben op hoe ze zaken oplossen, zowel in de werk- als privésfeer. Zonder dat we er bij stil staan zijn we namelijk de hele dag creatief bezig en zijn we (veelal onbewust) opzoek naar oplossingen.

De uitdaging tijdens de workshops is om het concept creativiteit uit de ‘beperkende ruimte’ van de schilderkunst te halen en cursisten in te laten zien hoe ze creativiteit in hun eigen persoonlijke leven kunnen zien.

Om dit te realiseren, draaien we veelal het perspectief om en maken we gebruik van een techniek genaamd herkaderen. Herkaderen is een term uit de NLP, en is nodig wanneer je bepaalde elementen van een handeling, gebeurtenis of een herinnering er op een bepaalde manier uit springen, terwijl je op andere elementen totaal geen focus hebt, zodanig dat jouw point of view bevestigd of veranderd wordt.  Concreet: in dit geval wordt het concept creativiteit uit de beperkende ruimte van de schilderkunst gehaald en betrekken we het over je gehele doen en laten. Na zo’n oefening zien veel cursisten in dat ze zich gedurende een dag wel degelijk creatief uiten.

Feit blijft dat mensen die zichzelf als niet creatief bestempelen ergens deze overtuiging hebben eigengemaakt. Misschien al op de kleuterschool, misschien veel later pas. Op zich niet belangrijk om te weten, maar wat wel belangrijk is dat je die overtuiging kunt veranderen. En misschien… misschien helpt de onderstaande verzameling van tekeningen je daarmee.

Hoe kijk jij naar creativiteit?

Bovenstaande presentatie laat in mijn beleving mooi zien dat iedereen zijn of haar creativiteit veel meer kan omarmen.  Mijzelf inclusief. Wanner je jouw creativiteit omarmt en een integraal onderdeel van je persoonlijkheid laat zijn, zul je des te meer je eigen creativiteit ontdekken. Ook op gebieden waar je nu absoluut nog geen weet van hebt. En daar heb je alleen maar voordeel van op de lange termijn.

Als afsluiter en uit nieuwsgierigheid, ben jij bewust creatief en waarin zou je dat graag meer willen zijn?

Deel dit artikel met anderen
Joeke-Remkus de Vries - Trainer, Coach
Joeke-Remkus de Vries is gespecialiseerd in kennismanagement en projectmanagement, met o.a. mindmapping en snellezen. Hij geeft hierin trainingen aan bedrijven en particulieren door het hele land. Joeke-Remkus haalt veel inspiratie uit de veelzijdigheid van Leonardo Da Vinci. Naast mindmapping doet hij ook z’n best het maximale uit WordPress te halen. Je kunt hem ook op Twitter vinden.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

2 reacties


    DeMetter.com zegt:

    De verwarring is vaak dat creativiteit wordt gerelateerd aan ontwerp.

    Binnen mijn bedrijf heb ik te maken met allemaal programmeurs. Ze zijn stuk voor stuk heel erg creatief, maar niet altijd op de juiste manier, waardoor we met een project management methode moeten werken om dit 'op het rechte pad' te houden.

    De oplossing die we hier hebben gekozen is bijvoorbeeld het toepassen van Agile Scrum, waardoor iedereen toch veel vrijheid heeft maar toch binnen een projectstructuur de juiste focus heeft. Ze krijgen meer bevoegdheden, maar ook meer verantwoordelijkheden. Dit gecombineerd met een informele werksfeer zorgt voor een creatieve werkomgeving welke zeer prettig is om in te werken. Zorg hiernaast dat er nog een stuk HNW aan wordt toegevoegd en je hebt een vrije, creatieve werkomgeving waarbij toch de focus op de juiste manier aanwezig is.

    DeMetter.com – minding your business

      Joeke-Remkus de Vries zegt:

      Mooi voorbeeld dat inderdaad niet alleen de overtuiging meespeelt in hoeverre creativiteit volledig benut wordt, maar ook de ruimte / omgeving waarbinnen deze mag groeien.