Hoe plezier te hebben en je creativiteit te stimuleren

Door Alex Vermeule van Companda B.V. - 8 juni 2010
8 Reacties

Regelmatig komen de kinderen van vrienden bij ons op bezoek. Ze vinden het fantastisch om met stoepkrijt in onze tuin te tekenen. Afgelopen zomer was natuurlijk geen uitzondering. Terwijl ze lekker aan het tekenen waren, moest ik denken aan iets dat Pablo Picasso ooit heeft gezegd:

“Ieder kind is een kunstenaar. De uitdaging is om het te blijven wanneer je volwassen wordt.”

Tijdens het opgroeien, ontwikkel je bepaalde ideeën en je eigen blik op de wereld. Je ontwikkelt je een eigen referentiekader. Naar mate je ouder wordt, is het steeds lastiger om je open te blijven stellen voor nieuwe ideeën. Om buiten kaders te denken, doe je een beroep op je creativiteit. Het is de uitdaging om je hersenen – zoals de Engelsen zo mooi kunnen zeggen – in een ‘playful frame of mind’ te krijgen en zo je creativiteit te stimuleren.

Hoe zorg jij ervoor dat jouw creatieve gedachten op gang komen?

Laat je inspireren door (je) kinderen

Kinderen ontwikkelen constant hun blik op de wereld en herinneren ons er vaak aan dat er altijd andere manieren zijn om naar zaken te kijken.

Neem bijvoorbeeld de tekening die de kinderen van onze vrienden in onze tuin maakte. Ze noemden het resultaat ‘hoe werkt onze aarde’. Kijk zelf maar:

Hun uitleg was dat alles om de liefde draaide, is dat geen fantastische blik op de wereld?

Verander je blikveld

Tijdens het tekenen vraagt één van de kinderen aan hun moeder, ‘Mam, wat is het diepste gedeelte van onze aarde?’.

‘Het midden van onze aarde is het diepste gedeelte’, antwoordt haar moeder.

‘Nee, het diepste gedeelte van onze aarde is daar waar de mollen wonen!’, roept de jongste van de twee in al haar enthousiasme.

Wederom een prachtig voorbeeld van een ander blikveld. Door je blikveld te veranderen zorg je er vaak voor dat je nieuwe ideeën krijgt en mogelijke oplossingen ziet.

Daag jezelf uit

In ons werk kennen we allemaal onze uitdagingen. Waarom voeg je het blikveld van een kind niet eens toe wanneer je naar oplossingen zoekt? De volgende keer dat je aan een concept of probleem werkt, stel jezelf dan deze vragen:

  • Hoe zou een kind naar het concept of probleem kijken waar je momenteel aan werkt?
  • Hoe kun je ervoor zorgen dat hetgeen je doet of maakt meer plezier geeft?
  • Kan je hetgeen je doet meer als een spel benaderen?
  • Hoe kan je het gemakkelijker maken zodat een kind het ook begrijpt?

Wanneer je jezelf uitdaagt om meer als een kind te denken, krijg je toegang tot nieuwe creatieve kracht. Probeer het eens uit, ik benieuwd naar je ervaring. Hopelijk beleef je in ieder geval veel plezier tijdens dit proces!

Dit blogartikel schreef Alex eerder voor één van zijn favoriete blogs, Lifehacking.nl.

Deel dit artikel met anderen
Alex Vermeule - Product Owner & Oprichter Het Nieuwe Werken Blog
Alex helpt teams in IT om waardevolle producten te creëren. Hij runt twee SaaS-bedrijven en deelt daarnaast zijn expertise als Freelance Product Owner en Scrum Trainer. Hij is mede-oprichter van Online Succes, een bedrijf dat o.a. Nederlandstalige marketing automation software ontwikkelt. Alex richtte in 2009 @hnwblog op en was tot april 2011 de drijvende kracht achter dit platform.
Zie zijn website en Linkedin profiel voor meer informatie. U kunt hem ook volgen via twitter.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

8 reacties


    Sander zegt:

    Helemaal mee eens! Dat is ook precies zoals IMPROSPECT de wereld benadert d.m.v. Improvisatietheater: dan mag en kan je weer kind zijn. 🙂

    Pim van Wetten zegt:

    Leuk artikel. Ik heb net unfolding the napkin uitgelezen van Dan Roam over visual thinking. H3 is geheel gewijd aan 'imagining'. Roam heeft de SQVID methode dat je dwingt om op een aantal manieren tegen een probleem aan te kijken (en de oplossingen). Dit verruimt je blikveld. Echte aanrader!

      alexve zegt:

      Dank voor deze waardevolle tip Pim. Zit net op Dan Roam zijn site kijken en zie dat hij ook een aantal mooie tools (PDFs) ter beschikking stelt. Zie http://www.thebackofthenapkin.com/tools.php Wellicht ook handig voor andere lezers 😉

    Mariette zegt:

    Hé, da's gaaf. Vraag het de kids en je krjgt een puur en eenvoudig antwoord. Heerlijk!

    DeMetter.com zegt:

    Vrijheid van denken is één van de mooie voordelen van het ondernemerschap. Ik moet er niet aan denken iedere dag strak in pak binnen een corporate structure met strakke bedrijfsprocessen te functioneren. Mooie voorbeelden van HNW zijn natuurlijk de veelgenoemde Rabobank en Microsoft voorbeelden van hoe een groot bedrijf de medewerkers toch kan stimuleren anders – en vrijer – te gaan functioneren. Ik ben ervan overtuigd dat de manier van werken de uiteindelijke output sterk beïnvloed.

    Nu ik zelf kinderen heb leer ik ook weer hoe het is om een 'primaire' reactie terug te krijgen, in plaats van een vermomd excuus. Als je opgroeit reageer je wellicht nog vaak hetzelfde, echter weet je dit mooier te verpakken. Ontzettend leerzaam.

    Je kind laten opgroeien met een ondernemende geest kan best lastig zijn, je moet ze ook leren wat niet mag. Afkeuren of straffen kan 'killing' zijn voor diezelfde creatieve durf en wil om te onderzoeken. Als je door deze post alleen al stilstaat bij je eigen opvoeding en erover nadenkt dan is de opzet al geslaagd.

    DeMetter.com – minding your business

    Willem Jansen zegt:

    Ik word niet goed!

    Kroosduinstee zegt:

    Hele goede tips, ben ik het zeker mee eens. Bedankt!

    Groet,Kroos
    Sweetdeal

    Ayoubaouragh zegt:

    Bedankt voor de tips. ibood aanbieding

  • Trackbacks

  • Trackback van Slimmer Werken Nieuws – 22 juni 2010 | Arjan Zuidhof
    vrijdag, 12 augustus, 2011

    […] Hoe plezier te hebben en je creativiteit te stimuleren – Alex Vermeule ‘ Wanneer je jezelf uitdaagt om meer als een kind te denken, krijg je toegang tot nieuwe creatieve kracht. Probeer het eens uit … ‘ Het blijft jammer hoe geweldig creatief kinderen kunnen zijn, en hoe we bijna als vanzelf dit vermogen lijken te verliezen. […]