Creativiteit stimuleren terwijl je thuiswerkt

Door Danny Bijl van - 6 december 2023
Reacties gesloten

Vanuit huis werken is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van flexibel werk. Heb jij zulk flexibel werk, waarbij je deels thuis en deels op kantoor werkt? Thuis kan het soms best lastig zijn om je creativiteit te stimuleren. In dit artikel vind je daarom tips voor hoe je ook bij het thuiswerken tot nieuwe ideeën komt.

Creativiteit komt altijd goed van pas. Of je nu werkt in een creatieve functie of een beleidsstrategie uitstippelt: innovatieve oplossingen zijn onmisbaar. Ook bij thuiswerken is het dus belangrijk om je vindingrijkheid aan te wakkeren.

Creatieve inrichting van je werkplek

Als je een hybride werkplek hebt, werk je niet alleen op kantoor, maar ook elders. Je hebt vaak een laptop van de opdrachtgever in bruikleen of gebruikt een eigen computer om op te werken. Je bepaalt zelf waar je werkt: thuis, op kantoor of misschien wel in een koffiezaak of bibliotheek.

Bedenk bij het kiezen van je werkplek vooraf goed wat je die dag voor werk gaat doen. Moet je je concentreren op het verwerken van cijfers, dan is een rustige omgeving vaak prettiger. Maar wil je je creativiteit de vrije loop laten? Dan werkt een bruisende plek misschien juist beter! 

Ook thuis kun je je werkplek zo inrichten dat je je brein activeert om inspiratie te krijgen. Hang bijvoorbeeld een prikbord op waar je je ingevingen op kwijt kunt, of zet stimulerende muziek aan. Daarnaast kan gebruik van verschillende kleuren en vormen ervoor zorgen dat je creativiteit makkelijker tot uiting komt.

Creatieve inrichting van je werkplek

Gezonde voeding stimuleert het brein

Het wordt weleens vergeten, maar gezonde voeding is van groot belang voor de werking van je hersencapaciteit. Drink daarom niet alleen koffie of zwarte thee, maar ook water. Eet op tijd een gezonde lunch om je lichaam en geest genoeg voeding te geven om de rest van de dag te blijven presteren.

Ook een ergonomische zithouding en voldoende daglicht en frisse lucht zijn essentieel voor het goed kunnen uitvoeren van je werkzaamheden. Zorg er dus voor dat je een raam of ventilatierooster open zet en stem de hoogte van je bureau, bureaustoel en beeldscherm op elkaar af.

De beste ideeën bedenk je samen

Creatief zijn doe je vaak niet alleen. Ook bij thuiswerken kom je tot de beste ideeën als je met iemand samenwerkt. Als je thuiswerkt, zul je in veel gevallen terug moeten vallen op online oplossingen. Je kunt natuurlijk met elkaar bellen, maar oogcontact maken helpt over het algemeen beter.

Online samenwerken kun je bijvoorbeeld doen via videobellen. Hier zijn verschillende programma’s voor in omloop. Meestal heeft je opdrachtgever een abonnement op zo’n programma, waar je in dat geval mee zult werken.

Wees een creatieve geest

Veel opdrachtgevers staan te springen om creatieve geesten. Heb jij het in je om met allerlei innovatieve oplossingen te komen? Met behulp van bovenstaande tips kan jij dit zeker aan opdrachtgevers laten zien!

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten