Dan maak je maar zin!
‘Ja, daar heb ik geen zin in!’ Bijna iedereen die kinderen in de omgeving heeft hoort deze uitspraak wel eens. De reactie van veel ouders: ‘Dan maak je maar zin!’ klinkt ook vast bekend in de oren. Ook beroemd is de uitspraak van Linda de Mol, waarin zij zegt over haar seksleven, dat dat het beste blijft door ook eens zin te maken. Heeft ‘zin maken’ zin en wat heeft het te maken met Het Nieuwe Werken? Nou, veel, maar daar kom ik zo op.
Het eerste jaar
In het begin van een relatie kunnen twee geliefden vaak niet van elkaar afblijven. Te pas en te onpas voelen zij behoefte om verbaal en fysiek aan elkaar kenbaar te maken dat zij de ander echt ge-wel-dig vinden! En als de relatie van lange(re) duur is, dan duurt deze rozewolkfase meestal wel een tijdje. Tot ongeveer het eerste jaar verstreken is, de eerste ruzietjes een feit zijn en het nieuwe er allemaal een beetje af is. Dan kost het vaak al wat meer moeite om spontaan zin te krijgen.
Zin om te praten
Ik kom regelmatig bij bedrijven die sinds een korte of langere periode tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Niet langer met het hele team op een vaste plaats bij elkaar, maar verdeeld over locaties binnen- en buiten kantoor. In de eerste evaluaties van deze nieuwe manier van werken komt vaak terug dat de spontaniteit om als team of naaste collega’s met elkaar te overleggen is afgenomen. Vaak wordt nog gezocht naar een nieuwe manier om dat oude spontane overleg nu te plannen.
En dat voelt voor veel organisaties als een drempel. Want kun je spontaniteit plannen?
Door te delen vermenigvuldigen
Spontaniteit is misschien niet planbaar. Maar je kunt wel de omstandigheden creëren waardoor er ruimte, of zin, komt voor die spontaniteit. Het draait daarbij allemaal om het faciliteren van toevallige ontmoetingen. Nog maar een printer per verdieping, een koffiezetapparaat; een leeshoek of tafelvoetbal in het bedrijfsrestaurant zijn voorbeelden van fysieke mogelijkheden die ervoor zorgen dat jij met je collega’s het pad kunt kruisen.
Er is nog een manier, en dat is het inrichten van een goed werkend sociaal intranet. Welke technologie daarbij ook je voorkeur heeft, door het delen van kennis, informatie, need to know en nice to know zaken op een centrale plek is de kans groter dat je weer meer met je directe collega’s in gesprek gaat. Bovendien is er nog een bijkomend voordeel, dat je nu ook van gedachten kunt wisselen met collega’s buiten je team, of die zelfs op een compleet andere locatie (binnen- en buiten Nederland) werken. Zo ontstaan er nieuwe dwarsverbanden die je eerst niet eens voor mogelijk had gehouden.
Dus of het nu gaat om je relatie met je partner of de samenwerking met je collega’s. Zin maken heeft zin!