De 10 van HNW: Als de eerste steen valt… [#HNWDJZ]

Door Dirk A. van Mulligen van - 12 november 2012
Reacties gesloten

Domino en Het Nieuwe WerkenEr bestaat een opmerkelijke overeenkomst tussen het invoeren van Het Nieuwe Werken en Domino D-Day. Je hebt het vast weleens gezien op tv, of er zelf aan meegewerkt: een dominobaan met allerlei mooie figuren. Nadat de stenen heel voorzichtig zijn neergezet, is het tijd voor een tikje tegen de eerste steen. Iedereen houdt de adem in en… daar gaan we van start.

De ene na de andere steen valt en het effect is prachtig. Een niet meer te stoppen reeks. Tenminste, wanneer de stenen goed zijn geplaatst. Anders stokt de reeks, staan sommige stenen nog recht overeind. Een potentieel goed resultaat blijft steken in een valse start en teleurstelling. Dit beeld is goed om in gedachten te houden, wanneer je met jouw organisatie overgaat op Het Nieuwe Werken.

Onze economie zit midden in een ingrijpende vernieuwingsfase. De verhoudingen tussen organisatie, medewerkers, klanten en omgeving worden opnieuw bepaald. Het Nieuwe Werken is daar een onderdeel van. Een uiting van de behoefte aan een meer gelijkwaardige relatie tussen organisatie en medewerkers.

Wat daarbij nog weleens wordt vergeten, is dat wanneer HNW eenmaal is ingevoerd, zich automatisch een volgend thema aandient: ‘Is wat we doen nog wel passend bij de organisatie die we zijn geworden? En past de wijze waarop we communiceren met onze klanten nog wel? Hoe kunnen we ons meer verbinden met onze omgeving?’ Deze vragen zullen als vanzelf opkomen. Het zijn de vervolgstenen in jouw dominospel.

Domino en Het Nieuwe Werken bij S2MCoherente eenheid

De huidige tijd vraagt om het toekomstklaar maken van je organisatie. Een grondige revisie op alle fronten, waarna je er weer voor lange tijd tegenaan kunt. Dat houdt in dat je vooruit zult moeten plannen, voordat je Het Nieuwe Werken gaat invoeren. Dat je de vervolgstenen al hebt opgelijnd.

Dit vraagt om een betere voorbereiding op meerdere fronten, maar vergroot de kans op een succesvolle invoering van Het Nieuwe Werken enorm. De organisatie wordt veel meer een coherente eenheid. Wát je doet klopt volledig met hóé je het doet en waaróm je het doet. Je bent bezig de stenen zo te plaatsen, dat er een mooie, toekomstbestendige organisatie ontstaat.

In veel organisaties is het Domino D-Day. Het Nieuwe Werken staat opgelijnd als eerste steen. Is jouw organisatie er klaar voor als die valt?

Lees morgen deel 2 van De 10 van HNW

Deel dit artikel met anderen
Dirk A. van Mulligen -
Dirk Anton van Mulligen begeleidt, schrijft en spreekt over ontwikkel- en veranderprocessen. Van Mulligen is zelf hoogsensitief en heeft vanuit zijn bedrijf Coherent Solutions een jarenlange ervaring met begeleiden van HSP’ers en hun leidinggevenden. Hij is coauteur van het boek, ‘Geef je organisatie toekomst: een roadmap voor bouwers aan toekomstbestendige organisaties’ geschreven samen met Kim Castenmiller.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!