De 10 van HNW: HNW 2013, kruip uit je kantoor! [#HNWDJZ]

Door Felix Lepoutre van Seats2meet.com - 13 november 2012
1 Reactie

De sleutel tot Het Nieuwe WerkenZZP’ers weten het. Ze kennen al jaren de sleutel tot geluk in werk. Honderden geweldige ondernemers bieden deze werknomaden al jaren inspirerende coworking lounges en flexibele werkplekken als Seats2meet.com, Igluu en Regus. Plekken waarop iedereen openstaat voor een ontmoeting, en kennis op tafel wordt gegooid alsof het niets is.

Goed verhaal, zult u denken, en inderdaad: het ervaren is sterker. Je zult nooit echt begrijpen hoe sociaal kapitaal werkt, nooit geloven dat mensen echt zo openstaan voor ontmoetingen en kennisdeling, en niet waarderen hoe een ruimte gevuld met energie van creatieve ondernemers je werkdag naar een heel nieuw niveau kan tillen, zonder dat je op zo’n plek bent geweest.

Maar ik werk op een kantoor?

Sommige fulltimers hebben geluk. Werknemers van bijvoorbeeld Vodafone en Microsoft hebben op hun vaste werklocatie zo’n omgeving, waar de locatie en de cultuur is ingericht rond ontmoetingen, kennisdeling en samenwerkingen. Maar dit is niet iedereen gegeven. De laatste jaren heb ik echter op flexibele werkplekken ook de eerste fulltimers meegemaakt die dit soort locaties hebben ontdekt, en die naast hun vaste kantoorbaan graag op dergelijke flexplekken komen werken.

Deze coworking lounges bieden immers een sterk alternatief voor flexwerken op kantoor en thuiswerken. En verrassend genoeg zijn het juist de medewerkers van bedrijven als bovengenoemde die het gebruik van 3rd spaces aanmoedigen. Je zou verwachten dat de echt 9-tot-5 grijze muizen als eerste uit hun kantoor rennen, maar nee. Die zitten vast. Nog wel.

Het Nieuwe Werken en de werknomadeNetwork = net worth

De eerste werknomaden in vast dienstverband weten dat de mate van succes in je werk zichtbaar wordt aan de hand van de grootte van je netwerk, en vooral de betrokkenheid van je netwerk. Op kantoor zijn dit de centrale hubs van sociale netwerken, en in de 3rd spaces breiden ze niet alleen hun netwerk uit, maar koppelen ze ook hun kantoornetwerk aan de grote aantallen ZZP’ers die hier te vinden zijn.

Ze worden geholpen door de juiste online tools en ontmoeten mensen die elk vanuit hun eigen expertise vol enthousiasme aan het werk zijn. Echte ideeën ontstaan wanneer meerdere gedachten samenkomen, en daar heb je de juiste omgeving voor nodig.

Hoe kom ik weg van kantoor?

De eerste stap is de grootste! Wat je kunt doen:

–          Begin bijvoorbeeld eens met het lezen van The Four Hour Workweek. Hierin staat duidelijk beschreven hoe je je manager kunt overtuigen van de toegevoegde waarde ervan.

–          Boek je volgende teammeeting eens bij Seats2meet.com, Igluu, Regus of Deskbookers, dan zie je meteen wat er in zo’n coworking lounge gebeurt. Is je vergaderlunch in de lounge? Ga dan allemaal ergens anders zitten als oefening, spreek de ZZP’ers aan, en bespreek vervolgens met je team de geweldige ontmoetingen die jullie in een halfuur hebben gehad.

–          Vrees niet, en ga er gewoon zitten. Vraag of iemand een kop koffie met je wil drinken, en je zult zien dat je vanzelf met de juiste mensen in contact komt. Of maak een afspraak op zo’n locatie, zodat je van je eerste kennismaking meteen een productieve dag maakt.

Lees ook deel 1 van de 10 van HNW: Dirk van Mulligen over de overeenkomsten tussen Het Nieuwe Werken en Domino D-Day. Morgen deel 3: Lars Lutje Schipholt over de IESberg

Deel dit artikel met anderen
Felix Lepoutre - Locatie-manager
Felix Lepoutre ondersteunt bij Brandnavigators.nl bedrijven bij het vertalen van hun visie en strategie naar online oplossingen. Daarnaast is hij locatiemanager bij Seats2meet.com en medebedenker van Letmelink.it, een toepassing waarmee het delen van websites persoonlijk, meetbaar en beloonbaar wordt. Lepoutre werkt voor Brandnavigators en Seats2meet.com.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

1 reactie


    Nomadz- suzanne zegt:

    Goed stukje, en zeker de 4 hour workweek is een goede tip.
    Nomadz, in den haag, is wat kleinschaliger dan de andere locaties. Mocht je hier een keertje een dagje komen werken stellen we je voor aan iedereen, en kijken we of we je kunnen connecten met mensen. Dat maakt het binnen stappen iets makkelijker en je weet zeker dat je mensen leert kennen waar je iets aan zou kunnen hebben.
    http://www.nomadz.nl voor als je een keer in den haag bent en je zoekt een werk of vergaderplek.
    Groetjes Suzanne