De 3 valkuilen van een zzp’er

Door Danny Bijl van - 19 juni 2020
Reacties gesloten

Het aantal zzp’ers in Nederland groeit de laatste jaren gestaag. Het is natuurlijk niet zo dat we in één keer een hele generatie aan geboren ondernemers hebben, want een noemenswaardig deel wordt zzp’er omdat ze grote moeite hebben met het vinden van een baan. Wat je motivatie ook is om zzp’er te worden, er liggen een aantal risico’s op de loer waar je je van bewust moet zijn. Daarom zetten wij drie voorname valkuilen voor de zzp’er op een rijtje.

Vergeten pensioen op te bouwen

Als zzp’er mis je een aantal voordelen die je als werknemer in loondienst wel hebt. Eén daarvan is het feit dat je niet automatisch pensioen opbouwt. Laat je dit gedurende je gehele loopbaan na, dan heb je na je 67e enkel een AOW. Daar kun je waarschijnlijk niet van rondkomen, of je moet blijven doorwerken of de standaarden die je gewend bent flink naar beneden bijschroeven. En daar werk je niet al die jaren hard voor natuurlijk. Hoewel het nu aardig pijn in de portemonnee kan doen, is het toch belangrijk om alvast te beginnen met sparen voor je pensioen. Als zelfstandig ondernemer kan dit bij ZZP Pensioen. Ook kun je berekenen bij ZZP Pensioen hoeveel je kunt sparen en hoe hoog de maandelijkse uitkering wordt waarvoor je spaart.

Geen voorzorgsmaatregelen voor ziekte of arbeidsongeschiktheid

Een ander voordeel van loondienst dat je als zzp’er niet hebt, is doorbetaling bij ziekte. Ook ben je niet automatisch verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Veel ondernemers vergeten zich bij te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid of vinden de premie van zo’n verzekering te hoog om te kunnen dragen. Het gevolg is wel dat je zonder inkomen komt te zitten wanneer je arbeidsongeschikt wordt of langdurig ziek bent. Dit is ten dele te ondervangen met behulp van een Broodfonds. Dat is een fonds waarin een groep ondernemers die elkaar kent maandelijks een bijdrage stort. Als een van de deelnemers langdurig ziek wordt of arbeidsongeschikt wordt, kan deze met toestemming van de andere deelnemers gedurende een periode van maximaal twee jaar een inkomen uit dit fonds halen. Het biedt een tijdelijk vangnet en eventueel ook de tijd om op zoek te gaan naar een andere manier om inkomen te genereren wanneer je jouw eigenlijke beroep niet meer gaat kunnen uitoefenen.

ZZP valkuilen

Werk en privé niet scheiden

Veel zzp’ers zijn workaholics. Omdat je als zzp’er zelf verantwoordelijk bent voor het genereren van je inkomen en het binnenhalen en behouden van klanten, duik je op iedere kans die je krijgt. Dat kan ertoe leiden dat je meer werkt dan een normale fulltime baan en ook in de avonden, in weekenden en op feestdagen nog aan het werk bent. Het is natuurlijk prima als je bedrijf zo goed draait dat je altijd werk hebt, maar je hebt ook nog een privéleven waarin je tijd voor jezelf, je gezin en familie en vrienden nodig hebt. Dit kun je niet langdurig negeren. Dat is niet goed voor je eigen gezondheid en zeker ook niet voor je relatie of sociale contacten. Het beste is om een werkplek te hebben die los staat van de ruimte waarin je privéleven zich moet afspelen. Het liefst is dat een kantoor buitenshuis waar je ook de deur achter je dicht kunt trekken. Heb je kantoor aan huis, laat dit dan niet de woonkamer, keuken of mancave zijn, want dan ga je die ruimtes associëren met werk en kun je straks nergens meer tot ontspanning komen.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten