De Arbowet en Het Nieuwe Werken: 5 Tips op een rijtje

Reacties gesloten

ArboBij Het Nieuwe Werken gelden weer andere Arbo regels. Want ook wanneer uw medewerkers vanuit huis werken, moet u er zorg voor dragen dat zij hun werk veilig en gezond kunnen doen, waar dan ook. Hoewel de regels voor thuiswerken of plaatsonafhankelijk werken soepeler zijn dan die van een vaste werkplek, zijn er wel regels opgenomen in de Arbowet over Het Nieuwe Werken. In de Arbohandreiking voor thuiswerken staan tips omtrent deze zorgplicht. Wat zijn uw verplichtingen?

U bent als werkgever verplicht voor een verantwoorde (beeldscherm)werkplek en goede materialen te zorgen wanneer medewerkers structureel meer dan twee uur per week thuiswerken, dat wil zeggen het juiste beeldscherm en de juiste afstelling, zonder lichtreflectie. U kunt bijvoorbeeld een laptopstandaard of los toetsenbord ter beschikking stellen, of hiervoor (belastingvrij) een vergoeding of budget geven. Maar hoe controleert u of de werkplek daadwerkelijk verantwoord ingericht is?

  • U doet er verstandig aan hiervoor een flexovereenkomst op te stellen waarin een medewerker verklaart alleen aan een goedgekeurde werkplek te werken, dus ook wanneer hij bijvoorbeeld in de trein of in een café wil werken. Leg hierin ook afspraken over werk- en rusttijden vast en een eventuele financiële vergoeding voor de inrichting van de werkplek.
  • U kunt uw medewerkers voorlichten over wat een goede werkplek is. Informeer ze over gevaarlijke en ongezonde situaties. Laat ze aan het einde van de voorlichting een verklaring ondertekenen waarmee ze bevestigen dat ze de juiste voorlichting gekregen hebben. Hiermee beperkt u uw aansprakelijkheid in het geval van een ongeval of schade. Bij een rechtszaak moet u zelf kunnen bewijzen dat u aan uw zorgplicht heeft voldaan.
  • Als hulpmiddel kunt u een checklist mee naar huis geven om werknemers hun eigen thuiswerkplek te laten controleren. Ook kunt u zelf de werkplek mee inrichten.
  • Laat een Arbo deskundige de werkplek controleren op ergonomische vereisten. Deze kan bij de medewerker thuis op bezoek gaan of de werkplek controleren aan de hand van een foto.
  • Maak arbeidsomstandigheden een terugkerend punt in functioneringsgesprekken. De werknemer heeft zelf ook de verantwoordelijkheid en verplichting om te zorgen voor zijn eigen veiligheid en gezondheid en die van anderen op zijn werkplek.

Het is natuurlijk fantastisch dat organisaties hun medewerkers tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen laten werken. Maar een ander belangrijk organisatiedoel wordt uit het oog verloren.  Hoe waarborg je de communicatie met de klant?Eigen verantwoordelijkheid
Door een combinatie van eigen verantwoordelijkheid, wat goed bij Het Nieuwe Werken past, en controle op regelmatige basis kunnen RSI en andere lichamelijke of geestelijke klachten zo veel mogelijk voorkomen worden.

Let er ook op dat wanneer u werk uitbesteedt aan bijvoorbeeld een aannemer, u ook voor een gezonde en veilige werkplek voor de werknemers van de aannemer moet zorgen. Breng risico’s in kaart en zorg dat eventuele apparatuur veilig is. Dit doet u door alleen professionele apparatuur in te huren bij gespecialiseerde bedrijven.

 

 

Deel dit artikel met anderen
Sander Wijdemans - Online marketeer en ondernemer
Sander Wijdemans is freelance online marketeer en online ondernemer. Door de jaren heen heeft hij verschillende platforms, blogs en webshops opgezet, waaronder de succesvolle internationale webshop www.woodiful.com. Sander Wijdemans werkt als freelance marketeer onder de bedrijfsnaam SW Online Marketing & Media.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten