De beste tools voor online samenwerken
Voor Nieuwe Werkers is het belangrijk om tijd- en plaatsonafhankelijk te kunnen samenwerken met opdrachtgevers, collega’s en medekenniswerkers.
Daarvoor wordt vaak e-mail gebruikt, maar dit heeft zo zijn beperkingen (onder andere het terugvinden van informatie). Ontwikkelaars van speciale tools voor online overleggen, projectinformatie uitwisselen, brainstormen en samenwerken aan bestanden zijn hierop ingesprongen. Maar wat zijn nou de beste tools?
In mijn vorige artikel, De beste productiviteitstools voor Nieuwe Werkers, heb ik een overzicht gegeven van de beste tools voor online to-do-lijsten en gewerkte uren bijhouden, afspraken plannen, overzicht in social media houden en websites volgen.
Deze keer een overzicht van de door CloudTools best geteste online software voor online samenwerken. En nu geen twee beste tools per categorie, maar vijf. Tools voor bijvoorbeeld projectmanagement en brainstormen zijn namelijk al langer in ontwikkeling en een groot aantal spelers heeft ondertussen een cloud-versie van zijn software uitgebracht. Hier zitten zeer professionele en prijzige pakketten tussen, maar er zijn ook veel nieuwe en gratis Software as a Service (SaaS) tools, die soms verrassend goed scoren op gebruikersgemak en beveiliging.
Online overleggen
1. Skype. 4,5 van de 5 sterren
Skype is een eenvoudig te gebruiken VoiP-dienst en biedt naast het skypen, handige functionaliteiten zoals het delen van een scherm en het houden van video- en audioconferenties. Skype is gratis voor het bellen naar andere skype-telefoonnummers. Groepsgesprekken met video kosten $ 9 per maand.
2. Anymeeting. 4 van de 5 sterren
Deze tool is door zijn eenvoudige uitstraling en goede functionaliteiten uitermate geschikt voor webmeetings voor het MKB. De duidelijke uitleg en ondersteunende support door middel van video-tutorials, een heldere manual en een FAQ zorgen ervoor dat de Engelstalige online software voor iedereen makkelijk te begrijpen is. Omdat de tool gratis is, maakt Anymeeting wel gebruik van advertenties, wat sommigen kan afschrikken.
3. Adobe Connect. 4 van de 5 sterren
Deze online software is vooral gericht op het houden van online seminars, maar kan ook prima gebruikt worden voor online vergaderen (al is het daarvoor wel wat aan de prijzige kant). Adobe Connect is heel eenvoudig in te stellen. De Nederlandse taal en de uitgebreide gebruikersondersteuning helpen daar zeker bij. Zolang er meetings gehouden worden voor minder dan 100 deelnemers, is de online tool nog te betalen ($ 55 per maand). Voor grotere groepen deelnemers is de SaaS echter zeer prijzig. De geboden functionaliteiten voor, tijdens en na de online meeting zijn zeer interessant. De mogelijkheden om een meeting ook via een smartphone en tablet te volgen, maken het tot een eigentijds en bruikbaar product.
4. WebEx. 4 van de 5 sterren
Dit is uitgebreide maar geen zware online software. De meeting software werkt snel en er hoeft niet lang gewacht te worden op onderdelen die gedeeld worden (mits de internetverbinnding snel genoeg is). Het is ook stabiele online software. Het testen op dezelfde computer met een host-gebruiker en een deelnemergebruiker leverde geen grote problemen op. Het is gemakkelijk in het gebruik. Jammer is dat de online software alleen in het Engels beschikbaar is. WebEx kost $ 49 per maand voor meetings tot 25 deelnemers.
5. Yugma. 3 van de 5 sterren
Met deze SaaS is het redelijk eenvoudig een online meeting op te zetten en te hosten. Qua prijsstelling zit Yugma aan de onderkant van het segment ($ 15 per maand voor 20 gebruikers). Qua capaciteiten en stabiliteit heeft het echter nog een slag te maken. Standaard mogelijkheden zijn aanwezig, behalve het bijhouden van een adresboek. Daarnaast is het tijdens de test niet gelukt een opname met geluid voor elkaar te krijgen. In geen geval kan het tippen aan een product als WebEx. Yugma is wel een prima SaaS voor kleinschalig zakelijk gebruik.
Online projectinformatie uitwisselen
1. Thymer. 4,5 van de 5 sterren
Deze tool gaat uit van het less is more-principe, maar bevat alle noodzakelijke onderdelen voor volwaardig projectmanagement. Werken met Thymer is prettig en gebruiksvriendelijk door een eenvoudig en fris design en het gebruik van een handige interface. Zowel de mogelijkheden als de beveiliging van data zijn goed, al moeten dat nog wel wat beter op de website worden vermeld. Een abonnement voor een enkele gebruiker en maximaal 10 projecten kost $ 12 per maand. Voor $ 115 per maand is het aantal projecten en gebruikers ongelimiteerd.
2. TeamWork Projectmanager. 4,5 van de 5 sterren
TeamWork is handige online software voor projectmanagement. Qua functionaliteiten en interface lijkt de software veel op Basecamp, maar deze SaaS is iets goedkoper (vanaf $ 12 tot $ 149 per maand). Voor MKB’ers die veel met projecten werken, zal de geïntegreerde tijdsregistratie die kan worden omgezet naar (concept)facturen handig zijn.
3. BaseCamp. 4,5 van de 5 sterren
De online software werkt eenvoudig, snel en wordt voor een goede prijs (vanaf $ 25 per maand) aangeboden. Samen met collega’s en klanten kan worden samengewerkt aan projecten. Planningen worden aangemaakt met persoonlijke of algemene to-do’s. Bij het openen van het programma zijn vervolgens ook alle komende deadlines en taken zichtbaar. Het heeft op sommige plaatsen tekortkomingen, zoals de tekst-editor en de documenten, maar daar valt goed mee te leven. Basecamp zal voor veel MKB’ers die regelmatig met projecten werken meer dan voldoende zijn.
4. MavenLink. 4 van de 5 sterren
MavenLink is een zeer gebruikersvriendelijke en verzorgde projectmanagementtool. De integratie van planning, taken toewijzen en communicatie in een overzichtelijke workspace werkt prettig. De functionaliteit om financiële zaken bij te houden, maakt het tot waardevolle online software voor bedrijven die niet willen investeren in aparte facturatiesoftware. Deze extra functie en de uitgebreide gebruikersondersteuning maken het prijsverschil (abonnement vanaf $ 39 per maand) met andere uitgebreide projectmanagementsoftware zoals Manymoon goed.
5. Manymoon. 4 van de 5 sterren
De SaaS is gebruikersvriendelijk, biedt een groot aantal functionaliteiten en maakt het werken aan projecten efficiënter. Veel taken (bestanden delen, communiceren, to-do-listen maken, tijd registreren) kunnen namelijk met één tool uitgevoerd worden. En zo bespaart Manymoon tijd. Vanaf $ 19 per maand.
Online brainstormen en ideeën uitwisselen
1. Mindjet Catalyst. 4 van de 5 sterren
Bij Mindjet Catalyst staan (gezamenlijk) visualiseren, samenwerken en het delen van informatie centraal. Het online samenwerkingsplatform is geschikt voor individuen, netwerkorganisaties en teams binnen organisaties. Om goed te kunnen werken met Catalyst is begrip van de mindmappingtechniek aan te raden. De grote kracht van Catalyst is dat de software online samenwerken, online documentbeheer en chat integreert met een creatieve probleemoplossingsmanier door gebruik te maken van visualiseren. Een andere echte pre is dat er gelijktijdig samengewerkt kan worden aan één mindmap. Vanaf $ 155 per jaar exclusief BTW.
2. DropMind. 4 van de 5 sterren
De beginnende gebruiker kan voor een laag bedrag (vanaf $ 8 per maand) starten met deze online dienst. De gevorderde gebruiker zal merken dat DropMind verrassend veel handige functies en online integraties biedt die online mindmappen gemakkelijk verweven in het (samenwerkproces. Voor gebruikers die het mindmappen op professioneel niveau in werkprocessen als projectmanagement, kennismanagement, managementinformatie en dergelijke willen toepassen, blijft Mindjet Catalyst aangevuld met MindManager (desktop) de betere keus omdat hier meer bruikbare add-ins voor bestaan.
3. CoMapping. 4 van de 5 sterren
CoMapping is makkelijke online software voor het creëren van mindmaps (voor het uitwerken van ideeën), het maken en delen van aantekeningen tijdens vergaderingen en brainstormsessies, het opstarten en beheren van projecten en het online samenwerken. Indien een project langer duurt dan 30 dagen (testperiode), moeten andere teamleden ook een betaald abonnement nemen (vanaf $ 10 per maand exclusief BTW).
4. Scriblink. 4 van de 5 sterren
Scriblink is een prettig whiteboard. Ondanks enkele kleine onhandigheden is het een bruikbaar product om snel, alleen of in een groep, mee te brainstormen. Alle elementen, zoals bestanden delen, chat en spraak, zijn hiervoor aan boord. Gezien het beveiligingsniveau kunnen vertrouwelijke gegevens beter niet gedeeld worden. Gratis met reclame-uitingen, zonder reclame vanaf $ 9 per maand.
5. MindMeister. 3,5 van de 5 sterren
Mindmeister Mindmapping is een handige brainstorm-tool en een eenvoudige oplossing voor beperkt online projectmanagement. De online software is simpel te bedienen. De beveiliging van de SaaS is bij de betaalde versies goed geregeld, al is het niet duidelijk hoe vaak er back-ups plaatsvinden. De kosten kunnen bij grote teams oplopen. Vanaf $ 6 per gebruiker per maand.
Online bestanden uitwisselen
1. DropBox. 4,5 van de 5 sterren
Dropbox is een van de meest gebruiksvriendelijke online opslagdiensten die momenteel beschikbaar is. De applicatie voor op de computer werkt probleemloos in de achtergrond. Het delen van documenten kan vanuit de verkenner, wat erg snel werkt en geen extra handelingen vraagt. Het synchroniseren van documenten met andere computers gaat uiterst snel, maar zoals met alle online opslagdiensten moet er wel goed over nagedacht worden welke documenten er online worden opgeslagen. Gratis voor 2 GB opslagruimte en $ 99 per jaar voor 50 GB.
2. Docs.com. 4,5 van de 5 sterren
Docs.com is gratis online software die intuïtief en overzichtelijk werkt. Uitleg is nauwelijks nodig, met een paar keer klikken kan de gebruiker aan de slag. Met Docs.com deelt de gebruiker gemakkelijk documenten via internet, waardoor samenwerking met andere gebruikers mogelijk is. De online software is een versimpelde versie van Office 365 en is door die simpelheid en eenvoud juist aantrekkelijk voor iedereen die snel en doelgericht (samen) aan bestanden wil werken. De integratie met Facebook biedt veel toegevoegde waarde.
3. Google Docs. 4,5 van de 5 sterren
Google Docs is een handige oplossing om samen aan documenten te werken en deze te delen met anderen. Documenten hoeven niet meer heen en weer gemaild te worden tussen belanghebbenden. De basisfunctionaliteiten van de Software as a Service zijn ruim voldoende. Voor speciale functies moet men lokaal geïnstalleerde software, zoals Microsoft Office, gebruiken. 1 GB opslagruimte gratis, $ 5 per jaar voor 20 GB.
4. Wuala. 4 van de 5 sterren
Het mooie aan Wuala is dat deze online opslagoplossing te gebruiken is zonder lokaal software te installeren. Daardoor zijn de bestanden echt overal toegankelijk. De online software lijkt vooral gericht op particulieren die foto’s willen delen. Maar de professionele interface, de mogelijkheid tot het samenwerken aan bestanden en het synchroniseren van bestanden tussen laptop en desktop zorgen ervoor dat Wuala ook voor ondernemers een zeer handige online softwaretool kan zijn. Het gebruikersgemak van Wuala kan nog iets verbeterd worden, maar door de verschillende abonnementsvormen (1 GB gratis, daarna vanaf $ 28 per jaar voor 10 GB opslagruimte) is online opslag met Wuala wel voor elk budget beschikbaar.
5. We Transfer. 4 van de 5 sterren
De gratis online software WeTransfer is een heel eenvoudige manier om veel en grote bestanden te versturen. Omdat er geen registratieprocedure voor het versturen en downloaden is, werkt de SaaS snel. Er moet bij het gebruik wel worden gerealiseerd dat de bestanden in principe voor iedereen toegankelijk zijn, hoewel de URL moeilijk te raden is. Wie extra veiligheid wil, zal zelf bestanden moeten versleutelen en van een wachtwoord voorzien.
Het eerste deel van deze serie gaf een overzicht van De beste productiviteitstools voor Nieuwe Werkers. In het volgende (derde) deel komen de beste tools voor thuiswerkers aan bod.
Uiteraard ben ik ook benieuwd naar de tools die jij gebruikt voor online samenwerken.
maandag, 29 augustus, 2011 at 8:46
Wow! Mooi overzicht van nuttige tools. Bedankt voor het delen!
maandag, 29 augustus, 2011 at 12:11
Ik ben wel verbaasd dat *LotusLive* van IBM (toch bepaald geen onbekend ICT bedrijf met zo´n 360.000 medewerkers) niet in dit overzicht voorkomt :S
LotusLive is een cloud-based totaalsuite van producten voor online samenwerken, bestanden delen, meetings houden en zelfs email en agendabeheer: http://www.lotuslive.com/nl
Geschikt voor bedrijven van enkele individuele tot vele duizenden medewerkers.
dinsdag, 30 augustus, 2011 at 6:33
Onbegrijpelijk dat de 100% Nederlandse service, allWISER, totaal niet aan bod komt. Hebben jullie die wel getest, vraag ik mij af? Het is compleet en volledig geïntegreerd met activiteiten, issues, project- e project taken. Ook inzetbaar in de private cloud.
dinsdag, 30 augustus, 2011 at 8:09
Beste Marnix en Piet,
Bedankt voor jullie reactie. Zoals ik al aangaf in mijn inleiding, zijn er ontzettend veel tools op het gebied van online samenwerken en die kunnen we niet allemaal testen ;-). Ik neem jullie tips echter graag mee.
Met vriendelijke groet,
Fieke Meijer
dinsdag, 30 augustus, 2011 at 9:58
Hierbij nog een die eigenlijk niet mag ontbreken namelijk Moxie Spaces software
met een review door Stowe Boyd: http://www.workmedia.ly/moxie
En daarnaast in zijn ‘blog’ nog enkele tools die in dezelfde categorie vallen
woensdag, 31 augustus, 2011 at 8:08
Heeft Fieke wel eens gehoord van SharePoint ??
donderdag, 1 september, 2011 at 7:17
Beste Rijkeman,
Natuurlijk ken ik SharePoint. Er is op CloudTools.nl over SharePoint online ook een review beschikbaar. Ik heb echter een keuze gemaakt voor 5 tools en me daarbij geconcentreerd op tools die specifiek voor een bepaald doel ontwikkeld zijn, zoals online projectinformatie uitwisselen of online bestanden delen. Maar SharePoint is absoluut ook zeer geschikt als online samenwerk tool. Net als het volledige Microsoft Office 365 overigens.
Met vriendelijke groet,
Fieke Meijer
zondag, 25 september, 2011 at 12:52
Beste Fieke,
Hoe komt het dat je bij “Online bestanden uitwisselen” vooral kijkt naar gebruiksvriendelijkheid? Een factor die ook nog eens beïnvloed wordt door de mate van gebruik: intensief versus sporadisch.
Daarbij krijgt Google Docs bijvoorbeeld een hogere score dan bijvoorbeeld Wuala, terwijl Docs veel meer is dan sec bestanden delen. Want, juist op dat punt laat de gebruiksvriendelijkheid nog wel wat te wensen over… toch? Terwijl het net als Docs.com juist een goede online Office-omgeving biedt.
Wuala krijgt daarentegen een pluim omdat er geen lokale software voor nodig is. Uh… dat hoeft voor Dropbox, Docs, etc. toch ook niet? En, Wuala vindt zijn kracht juist in de mate van versleuteling en splitsing van bestanden (lokaal vóór de upload) en het synchroniseren tussen meerdere en pc’s / laptops. Daarvoor gebruikt het dan weer wel cliënt-software, waar de web-cliënt sec basis functionaliteit biedt, maar op dat vlak onderscheidt het zich echt. Net als met het delen van beschikbare vrije ruimte op de lokale systemen… sharing tbv. verruimen cloud-storage.
Een prima artikel, alleen met name op het gebied van online bestanden uitwisselen vraagt het volgens mij nog wel enige nuancering.
Groeten,
Maik
dinsdag, 27 september, 2011 at 7:45
Beste Maikr,
Bedankt
voor je interessante en nuttige opmerkingen.
Ik denk dat voor “een
gemiddelde gebruiker” van een online dataopslag- en bestandenuitwissel
tool het gebruikersgemak toch wel een van de belangrijkste punten is
(samen met natuurlijk beveiliging). Of je de software nou veel of weinig
gebruikt. Een tool die niet makkelijk in het gebruik is, geeft namelijk
niet veel vertrouwen en vertrouwen lijkt mij een belangrijke voorwaarde
om je bestanden online te zetten.
DropBox
is mijns inziens momenteel het prettigste in gebruik en geeft (gaf) mij
het meeste vertrouwen. Echter ook deze tool is op beveiligingsvlak nog
niet optimaal. Sinds de beveiligingsissues met DropBox, krijgt het
aspect beveiliging van online data opslag echter, gelukkig, steeds meer
de aandacht. Versleuteling van gegevens en de aanwezigheid van bestanden
op lokale desktops zijn punten waarop momenteel veel in ontwikkeling
is. Wuala heeft daarvoor inderdaad een goede oplossing.
En
Google Docs laat inderdaad op het gebied van gebruikersgemak nog flink
te wensen over, maar is als snelle bestandenuitwissel tool inmiddels al
zo ingeburgerd (ook de manier van werken is voor veel mensen herkenbaar)
dat die daarom boven een speciale tool als Wuala komt te staan.
Misschien
dat een nieuwe tool, Minus (zie de vandaag gepubliceerde review hiervan
op CloudTools.nl), een oplossing voor alle aspecten biedt.
In
ieder geval is het gebied van online bestanden uitwisselen volop in
beweging en worden er continue verbeterde versies en nieuwe producten op
de markt gebracht. En met een scherpe blik naar elke tool, moeten daar
uiteindelijk zo volmaakt mogelijke producten uitkomen. Ik nodig je van
harte uit mee te kijken met de reviews die we hierover op CloudTools
posten, ik beschouw je input zeker als waardevol.
Met vriendelijke groet,
Fieke Meijer
dinsdag, 27 september, 2011 at 8:35
Beste Fieke,
Laat ik mijn eerdere reactie nog wat meer uiteenzetten cq. toelichten.
Je hebt helemaal gelijk als je zegt dat gebruiksvriendelijkheid een heel belangrijk aspect is, zeker bij tools die je dagelijks gebruikt! Dit standpunt gaat mijns inziens vervolgens wel wat mank bij de motivatie van de hogere score van Google Docs: “…inmiddels al zo ingeburgerd (ook de manier van werken is voor veel mensen herkenbaar) dat die daarom boven een speciale tool als Wuala komt te staan”. Dus een kwestie van wennen, zo lijkt het… en, maakt het Google Docs écht een betere tool of weet ‘men’ simpelweg nog niet beter? Dat laatste lijkt mij dan een schone taak voor een website als CloudTools.
Zelf gebruik ik zowel Dropbox als Google Docs, maar dus ook Wuala. En nee, ik heb in geen van drie aandelen 😉 De eerste gebruik ik vooral ivm. de grotere schare gebruikers die al een account hebben, de tweede als online Office-omgeving en samenwerken aan documenten, de laatste waarvoor het is bedoeld: veilig bestanden opslaan, delen, synchroniseren, backuppen, etc. zowel in de Cloud als óók op eigen systemen (PC, Mac).
De bestanden zijn vervolgens via één type interface (consistentie in gebruiksgemak!) toegankelijk via de verschillende browsers, een rijke lokale cliënt op zowel Mac als PC, en ook op een Android telefoon / tablet of op de iPhone / iPad, etc. Kortom, voor elk wat wils… Daarbij komt een onderscheidende manier van delen van opslagruimte, wat het platform ook nog eens goedkoop toegankelijk maakt.
In alledrie kon ik (persoonlijk) vlotjes mijn weg vinden, maar als het gaat om veilig, snel en eenvoudig “Online bestanden uitwisselen” (ook zonder account), dan biedt het Europese Wuala veruit de beste en meest veelzijdige oplossing van alle tools die worden genoemd. En, dat is het doel van een “beste tools” verkiezing, toch?
Vriendelijke groet,
Maik van Rossum
http://twitter.com/maikr
zaterdag, 3 december, 2011 at 11:16
Een ander alternatief welke ik onlangs zelf tegenkwam staat hier ook niet op: http://www.mett.nl. Deze lijkt zich reeds sterk ontwikkeld te hebben en ziet er professioneel uit. Heeft iemand al ervaring met Mett?
woensdag, 14 december, 2011 at 15:54
Heel nuttig overzicht. Tx voor het delen ervan.
donderdag, 5 januari, 2012 at 21:19
Wij gebruiken GroupCamp Project voor online project management. De applicaties zijn vooral zeer geschikt op samenwerkingsgebied met onze klanten. Met Gmail en Google Apps wekt het zelfs nog beter:
http://www.groupcamp.nl/online-project-management
vrijdag, 27 januari, 2012 at 13:18
Leuk tips… Bedank voor de tips
vrijdag, 27 januari, 2012 at 13:26
Mooi artikel …. Erg goed om te lezen
maandag, 9 april, 2012 at 1:27
Absolute aanrader is trello. Geniaal door zijn eenvoud, handig om projecten op te volgen
donderdag, 7 maart, 2013 at 14:33
Goed overzicht! Wij werken zelf met Projify voor onze Expat Help Desk. Heel handig is het team vanaf verschillende locaties werkt. http://www.projify.nl
woensdag, 27 maart, 2013 at 17:28
Een goed en handig systeem om samen te werken vind ik Meetingwatcher. Heel gebruiksvriendelijk.